Η περιπέτεια της pastry chef Καλλιόπης Αναγνωστή με το επώνυμο του γιου της - Τι αποφάσισε το δικαστήριο

Η περιπέτεια της pastry chef Καλλιόπης Αναγνωστή με το επώνυμο του γιου της - Τι αποφάσισε το δικαστήριο

Σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με αφορμή το αίτημα της Καλλιόπης Αναγνωστή που δημιούργησε το πρώτο tearoom «Madame Gâteaux» στην Ελλάδα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Η περιπέτεια της pastry chef Καλλιόπης Αναγνωστή με το επώνυμο του γιου της - Τι αποφάσισε το δικαστήριο
Τα παιδιά μπορούν να έχουν δύο επώνυμα, και του πατέρα τους και της μητέρας τους. Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας έπειτα από προσφυγή γονέων που ζήτησαν την προσθήκη του επωνύμου της μητέρας στο επώνυμο του πατέρα που είχε το ανήλικο παιδί τους.

Την απόφαση αυτή για «σοβαρούς επιγενόμενους λόγους που δικαιολογούν τη μεταβολή» πήρε το ΣτΕ, που δέχτηκε, μεταξύ των άλλων, την επίκληση της γνωστής pastry chef Καλλιόπης Αναγνωστή και του συζύγου της Dominic Friel ότι «ο ανήλικος γιος τους είναι ο μόνος εν ζωή άρρεν απόγονος της οικογένειας από την πλευρά της μητέρας του, που μπορεί να συνεχίσει το επώνυμο αυτό στις μελλοντικές γενιές, καθώς ο παππούς του είχε σημαντική συμμετοχή και συνεισφορά στα κοινά του τόπου καταγωγής τους, τη Λέσβο».

Η γνωστή pastry chef Καλλιόπη Αναγνωστή, η οποία έχει δημιουργήσει το πρώτο tearoom, το «Madame Gâteaux», σε μια μονοκατοικία στο Χαλάνδρι, αποφοίτησε από το Τμήμα Ζαχαροπλαστικής του «Le Cordon Bleu», που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1895 και θεωρείται το μεγαλύτερο δίκτυο σχολών μαγειρικής στον κόσμο, με περισσότερα από 35 ινστιτούτα σε 20 χώρες.

Πριν επιστρέψει στην Ελλάδα εργάστηκε σε πρωτοκλασάτα εστιατόρια και high class ξενοδοχεία του Λονδίνου, μεταξύ των οποίων το πολυκατάστημα «Harrods», το πεντάστερο «Savoy Hotel» που φημίζεται για το ιστορικό tearoom του, το «Thames Foyer», το οποίο λειτουργεί από το 1889 και σερβίρει το εμβληματικό απογευματινό τσάι και high tea από όλο τον κόσμο, με θέα στον Τάμεση.

Η καταξιωμένη σεφ, αφού έμαθε όλα τα μυστικά και την τέχνη του afternoon tea (απογευματινό τσάι) και της ιεροτελεστίας του, επέστρεψε στην Ελλάδα αποφασισμένη να μεταφέρει τις εμπειρίες της στην πατρίδα της.

Εδώ γνωρίστηκε με τον Σκοτσέζο σύζυγό της Dominic Friel και μαζί δημιούργησαν το 2016 το studio και το blog της «Madame Gâteaux», συνδυάζοντας έτσι το κοινό τους πάθος για το φαγητό, τη φωτογραφική του αποτύπωση, αλλά και την αγάπη τους για το vintage (αντίκες, συνήθειες και τάσεις μιας άλλης εποχής κ.λπ.). Μετά το 2018 έκαναν ένα ακόμα βήμα και δημιούργησαν το δικό τους tearoom, το «Madame Gâteaux», στο Κάτω Χαλάνδρι.

Να σημειωθεί ότι το afternoon tea αποτελεί έναν θεσμό σε βάθος χρόνου 185 ετών. Σύμφωνα με τα βρετανικά δεδομένα καθιερώθηκε από τη δούκισσα του Μπέντφορντ το 1840, όταν άρχισε να ζητά από το υπηρετικό προσωπικό να σερβίρει κάτι ανάμεσα στο γεύμα και το δείπνο γιατί την έπιαναν τάσεις λιποθυμίας. Στο πέρασμα όλων αυτών των ετών εξελίχθηκε σε πλήρες γεύμα, που αποτελείται από τσάι, αλμυρά εδέσματα, συνήθως finger sandwiches/scones, σερβιρισμένα με clotted cream και μαρμελάδα petit four.

Η περιπέτεια της διπλοεπωνυμίας

Ωστόσο, οι γονείς του 6χρονου αγοριού τον Ιούλιο του 2021 ζήτησαν από τον Δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού στο επώνυμο του παιδιού τους, που είχε μόνο του πατέρα του, να προστεθεί και το επώνυμο της μητέρας του. Δηλαδή, να έχει το επώνυμο «Φριλ (Friel) - Αναγνωστής».

Για την προσθήκη του δεύτερου επωνύμου το ζευγάρι επικαλέστηκε, μεταξύ των άλλων, ότι ο ανήλικος γιος τους είναι ο μόνος εν ζωή άρρεν απόγονος της οικογένειας από την πλευρά της μητέρας του, που μπορεί να συνεχίσει το επώνυμο αυτό στις μελλοντικές γενιές, καθώς ο παππούς του είχε σημαντική συμμετοχή και συνεισφορά στα κοινά του τόπου καταγωγής τους, τη Λέσβο.

Κλείσιμο
Επισήμαναν ακόμη ότι ο παππούς Χριστόφορος Αναγνωστής διετέλεσε επί τέσσερις θητείες κοινοτάρχης της Αγίας Παρασκευής Λέσβου και αφού απεβίωσε το 1989 δόθηκε το επώνυμό του στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Τέλος, η Καλλιόπη Αναγνωστή επικαλέστηκε ακόμα ότι «οι γονείς της είναι άνθρωποι των γραμμάτων και γνωστοί συλλέκτες έργων τέχνης, με μεγάλη κοινωνική προσφορά, καθώς και δωρητές μιας σημαντικής συλλογής έργων τέχνης στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, τα οποία αποτελούν την “Πινακοθήκη Χριστόφα Αναγνωστή”».

Αρχικά ο δήμος δέχθηκε το αίτημα και ενέγραψε στο δημοτολόγιο το επώνυμο του ανήλικου ως «Φριλ(Friel) - Αναγνωστής». Ομως, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών αποφάνθηκε ότι η προσθήκη δεύτερου επωνύμου δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα του δημάρχου, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τον Αστικό Κώδικα. Απαιτείται για το θέμα αυτό οι γονείς να προσφύγουν στα δικαστήρια, σύμφωνα με το υπουργείο. Ετσι, ανακλήθηκε η απόφαση του δημάρχου που είχε αποδεχθεί την προσθήκη του δεύτερου επωνύμου.
Η περιπέτεια της pastry chef Καλλιόπης Αναγνωστή με το επώνυμο του γιου της - Τι αποφάσισε το δικαστήριο

Το ζευγάρι προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η πράξη του υπουργείου με την οποία ανακλήθηκε η απόφαση του δημάρχου, καθώς η προσθήκη δεύτερου επωνύμου επιτρέπεται από τον Αστικό Κώδικα (άρθρο 1505) και το νομοθετικό διάταγμα 2573/1953. Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια την πάρεδρο Μαγδαληνή Φασολάκη, έκανε δεκτή την αίτηση του ζεύγους.

Μεταβολή επωνύμου

Το ΣτΕ έκρινε ότι στο πλαίσιο: α) του συνταγματικού κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (άρθρο 5), β) των κανόνων του Αστικού Κώδικα (άρθρο 1505) και γ) του ν.δ. 2573/1953, «δεν αποκλείεται η μεταβολή του επωνύμου του τέκνου με την αντικατάσταση του αρχικού επωνύμου με το επώνυμο του άλλου γονέα ή με την προσθήκη του επωνύμου και του άλλου γονέα, κατόπιν αίτησης του ίδιου του τέκνου ή αν είναι ανήλικο των γονέων του ως ασκούντων τη γονική μέριμνα και εκπροσωπούντων αυτό, εφόσον συντρέχουν σοβαροί επιγενόμενοι λόγοι που δικαιολογούν τη μεταβολή».

Σε άλλο σημείο, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «στον νόμο 4674/2020 ορίζεται ρητώς ότι η διάταξη του άρθρου 1505 του Αστικού Κώδικα δεν εμποδίζει τη μεταβολή του επωνύμου κατ’ εφαρμογήν της διοικητικής διαδικασίας που προβλέπεται στο ν.δ. 2573/1953, εφόσον συντρέχουν οι επιγενόμενοι λόγοι που δικαιολογούν τη μεταβολή αυτή».

Τελικά, ακυρώθηκε η ανακλητική απόφαση ως μη νόμιμη, καθώς στηρίχθηκε «σε εσφαλμένη εκδοχή περί της έννοιας του νόμου» και αναπέμφθηκε η υπόθεση στον δήμο για να εκδώσει απόφαση με τα δύο επώνυμα.

Φωτογραφία: EUROKINISSI


Ειδήσεις σήμερα:

Η Μπιάνκα Σενσόρι εμφανίστηκε γυμνή στο κόκκινο χαλί των Grammy και την έδιωξαν από την τελετή - Δείτε φωτογραφίες

Αγωνία από τους σεισμούς στη Σαντορίνη: Κάτοικοι κοιμήθηκαν έξω, γεμάτα τα πλοία και τα αεροπλάνα, κλειστά τα σχολεία

Στο στόχαστρο του Τραμπ και η χώρα καταγωγής του Μασκ - Απειλεί τη Νότια Αφρική με διακοπή χρηματοδότησης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης