Εξιτήριο πήρε η 23χρονη που έκανε μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη - «Είμαστε υπερήφανοι» λέει ο Γεωργιάδης

Εξιτήριο πήρε η 23χρονη που έκανε μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη - «Είμαστε υπερήφανοι» λέει ο Γεωργιάδης

Στην επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος που υποβλήθηκε η 23χρονη Ελένη Αϊλαμάκη από τον 50χρονο πατέρας της, συμμετείχε ο Γερμανός καθηγητής Dieter Broering - Λεπτομέρειες για την επέμβαση έδωσε ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Γιώργος Σωτηρόπουλος

agapidaki_adonis_arthro
Επίσκεψη στο νοσοκομείο «Λαϊκό», όπου έλαβε εξιτήριο η 23χρονη, η οποία υπεβλήθη στην πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στην Ελλάδα, πραγματοποιήσε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αποτελούμενη από τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Η επέμβαση μεταμόσχευσης ήπατος από τον 50χρονο πατέρα της, στην οποιά υποβλήθηκε η 23χρονη ασθενής Ελένη Αϊλαμάκη, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα του καθηγητή Χειρουργικής Γεωργίου Σωτηρόπουλου, με τη συμμετοχή του Γερμανού καθηγητή Dieter Broering.

Παρόντες ήταν ο Διοικητής του Νοσοκομείου Θεοφάνης Ροΐδης, ο Διευθυντής Χειρουργικού τομέα ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ» καθηγητής Νικόλαος Νικητέας, ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων Γιώργος Σωτηρόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση ήπατος, καθώς και οι γονείς της 23χρονης ασθενούς.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cycwo5agds55)
Κλείσιμο


Στις πρώτες της δηλώσεις, η Ελένη Αϊλαμάκη ανέφερε: «Είμαι ευγνώμων που ο μπαμπάς μου μπόρεσε να κάνει μια τέτοια πράξη. Τα λόγια είναι περιττά. Είχα σιγουριά μέσα μου ότι όλα θα πάνε καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον γιατρό μου και την ομάδα του».

adonis__1_


Κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι που το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να διενεργεί τόσο εξειδικευμένες και δύσκολες μεταμοσχευτικές επεμβάσεις. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το «Λαϊκό» νοσοκομείο μας, μία εξαιρετική πανεπιστημιακή κλινική. Ευχαριστούμε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο ανήκει το Λαϊκό Νοσοκομείο και ιδιαίτερα τον καθηγητή κύριο Σωτηρόπουλο, που έδωσε ελπίδα σε πάρα πολλούς ασθενείς ότι μπορούν να γλιτώσουν από μία τόσο σοβαρή ασθένεια. Στο πρόσωπο της Ελένης βλέπουμε την ελπίδα για πολλούς άλλους ανθρώπους και είμαστε εδώ, όπως βοηθήσαμε να λυθούν προβλήματα για να γίνει αυτή η επέμβαση, να λύσουμε προβλήματα για να γίνουν πολλές τέτοιες επεμβάσεις και να σωθούν και πολλοί περισσότεροι άνθρωποι. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Μάριο Θεμιστοκλέους. Και φυσικά, θέλω να πω στην οικογένεια αυτή ότι τους καμαρώσαμε, όχι μόνο την Ελένη, στην οποία ευχόμαστε όλοι περαστικά και να είναι σιδερένια και δυνατή, αλλά και τους γονείς της, που είναι ένα πρότυπο οικογένειας και αγάπης μεταξύ τους».

adonis__3_
adonis__2_Από την πλευρά του, ο καθηγητής Χειρουργικής και Μεταμοσχεύσεων κ. Γιώργος Σωτηρόπουλος ανέφερε: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία με επιτυχία. Να ευχαριστήσω καταρχάς την Ελένη και τους γονείς της που μας εμπιστεύθηκαν σε αυτή τη διαδικασία, γιατί όταν ξεκινάς μία χειρουργική επέμβαση που την κάνεις για πρώτη φορά και ιδιαίτερα στη χώρα σου που δεν είναι μία εύκολη χώρα η Ελλάδα, καταλαβαίνουμε ότι ο άλλος πρέπει να σε εμπιστευτεί για αυτό. Να ευχαριστήσω πολύ όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό team γιατί μας συμπαραστάθηκαν και πραγματοποιήθηκε, όπως ξέρετε, η επέμβαση σε μία μέρα αργίας, πολλοί διέκοψαν τις άδειές τους ή δεν πήραν εορταστικές άδειες προκειμένου να συμμετάσχουν. Και οφείλω να ευχαριστήσω θερμά και τον Διοικητή του Νοσοκομείου κύριο Ροΐδη και τον Υποδιοικητή αλλά και όλη την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ξεκινώντας από τον Υπεάρχη κύριο Στάθη, τον Υφυπουργό κύριο Θεμιστοκλέους, την Αναπληρώτρια Υπουργό κυρία Αγαπηδάκη, και τον Υπουργό κύριο Γεωργιάδη που μας βοήθησαν να λύσουμε πολλά διαδικαστικά και διοικητικά θέματα, γιατί στην έναρξη μίας τέτοιας προσπάθειας πρέπει αυτά να λυθούν για να μπορέσει να ξεκινήσει».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη συμμετοχή γιατρού από το εξωτερικό στη διαδικασία, ο κ. Σωτηρόπουλος είπε: «Καλέσαμε και γιατρό από το εξωτερικό γιατί πάντοτε όταν ξεκινά μία τέτοια διαδικασία, όπου έχει ξεκινήσει, έρχεται μία έμπειρη ομάδα για να την υποστηρίξει. Δεν είναι μόνο το τεχνικό κομμάτι, οφείλεις να προσφέρεις τις καλύτερες συνθήκες εκείνη τη στιγμή στην ασθενή. Το εύκολο θα ήταν να στέλναμε την ασθενή στο εξωτερικό. Αλλά με αυτό θα βλέπαμε μόνο το θάμνο, δεν θα βλέπαμε το δάσος. Οπότε εμείς θέλαμε αυτό ακριβώς να το μετουσιώσουμε σε πράξη στη χώρα μας».

Στη συνέχεια, έδωσε περαιτέρω στοιχεία για την επέμβαση, αναφέροντας: «Καταρχάς, να πούμε, ότι αυτή η επέμβαση είναι πολύ εξειδικευμένη και ακόμα και στη Γερμανία, που ήμουν πολλά χρόνια. Από τα 21 μεταμοσχευτικά κέντρα μόνο τα 4 πραγματοποιούν μεταμόσχευση ήπατος ζώντα δότη και σε ενήλικα, όπως είναι η Ελένη, μόνο 2. Δηλαδή ακόμα και σε χώρες που είναι πολύ μπροστά είναι μία μέθοδος που εφαρμόζεται σε πολύ εξειδικευμένα κέντρα. Τώρα αυτό που κάναμε είναι ότι το συκώτι, που είναι ένα μεγάλο ενδοκοιλιακό όργανο και το καταλαβαίνουμε ως ένα ενιαίο όργανο υπάρχει τρόπος να το χωρίσεις στη μέση, να το χωρίσεις σε δύο κομμάτια, σε ένα δεξιό και σε ένα αριστερό. Και με αυτό τον τρόπο πήραμε το συκώτι του πατρός, που είδαμε ότι ήταν και το πιο κατάλληλο, το χωρίσαμε στα δύο, πήραμε το δεξιό λοβό, το δεξιό συκώτι δηλαδή, και το εμφυτεύσαμε στην Ελένη αφού αφαιρέσαμε το δικό της ήπαρ. Οπότε ο πατέρας έμεινε με το αριστερό κομμάτι και η κόρη έχει πάρει το δεξιό».


Ειδήσεις σήμερα:

Στο φως οι προανακριτικές καταθέσεις: Το θέατρο του συντρόφου της Γεωργίας - Έκανε ότι την έψαχνε στα νοσοκομεία

Η «Λορέλα» και δύο άνδρες στο κύκλωμα μαστροπείας ανηλίκων - Τους υπόσχονταν πολλά χρήματα και τις εξέδιδαν


Δεν έχω ψάξει ούτε έχω διαβάσει για κεταμίνη στο Ίντερνετ, λέει η Πισπιρίγκου - Αρνείται ότι δηλητηρίασε την Τζωρτζίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης