Athens Pride 2023: To Σάββατο η πορεία με σύνθημα «Μια φορά κι έναν καιρό»

Athens Pride 2023: To Σάββατο η πορεία με σύνθημα «Μια φορά κι έναν καιρό»

Στην πλατεία Κοτζιά η κεντρική εκδήλωση - Η δημόσια τοποθέτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας

athens-pride-2023
Τα παιδικά παραμύθια, συνήθως ξεκινούν με την φράση «μια φορά και έναν καιρό» και καταλήγουν πάντα σε ένα καλό τέλος με όλους τους καλούς πρωταγωνιστές χαρούμενους και δικαιωμένους από όλους τους «κακούς» που τους έβλαψαν ή τους αδίκησαν. Με αυτό το σκεπτικό, ότι οι διακρίσεις, η βία, αλλά και η ανισότητα θα ανήκουν σε έναν άλλο καιρό, οι διοργανωτές του Athens Pride 2023, διεκδικούν την ορατότητα αλλά και τα ίσα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΊ+ ατόμων.

Στο φετινό Athens Pride, το κεντρικό σύνθημα στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει τα μέλη της κοινότητας να μπορούν να αφηγούνται ότι «μια φορά κι έναν καιρό, διεκδίκησα και πέτυχα». Η σχετική ανακοίνωση για το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας αναφέρει πως το συγκεκριμένο παραμύθι διαβάζεται μέσα σε κλειστές ντουλάπες, γράφεται σε κρυμμένα ημερολόγια και εκμυστηρεύεται στο πουθενά.

Στο βίντεο της φετινής καμπάνιας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «μια φορά κι έναν καιρό… με φώναζαν με το όνομά μου. Μπορούσα να συστηθώ χωρίς συστολή, να δείξω την ταυτότητά μου όπου θέλω και με ανέφεραν με τις σωστές αντωνυμίες και έμφυλες λέξεις. Μια φορά κι έναν καιρό… μπορούσε ν’ αναγνωριστεί η σχέση μου. Η επιλογή ήταν μόνο δική μου και δεν αφορούσε την ταυτότητα φύλου μου, το φύλο μου ή την έκφρασή του. Γιατί μπορούσα να έχω παιδιά, γάμο και οικογένεια όπως την φανταζόμουν εγώ και όχι όπως την όρισαν άλλοι».

Οι εκδηλώσεις του Athens Pride, θα κορυφωθούν αύριο, Σάββατο (10/6) το απόγευμα στην πλατεία Κοτζιά. Και αυτό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, επειδή στην πλατεία Συντάγματος είναι τα πολιτικά περίπτερα, ενόψει των εκλογών, και αυτό γίνεται για «χωροταξικούς λόγους». Και φέτος, θα είναι έντονη η παρουσία των πολιτικών κομμάτων που ανήκουν στον προοδευτικό χώρο. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα δώσουν το «παρών», όπως και από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται βέβαιο ότι όπως κάθε χρόνο, το Σάββατο θα συμμετάσχει στην πολύχρωμη παρέλαση και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ιδιαίτερη αίσθηση, λόγω του θεσμικού της ρόλου, ήταν η δημόσια τοποθέτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπήρξε η πρώτη σε αυτό το αξίωμα, που αναφέρθηκε δημόσια στις διακρίσεις που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Φέτος, παραχώρησε συνέντευξη στο ΛΟΑΤΚΙ+ περιοδικό, Antivirus. Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι στις άμεσες προτεραιότητες της, ήταν η ανοικτή κοινωνία και η αξία της συμπερίληψης. «Υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν για να εξαλειφθούν οι ανισότητες και η διακριτική μεταχείρηση των ΛΟΑΤΚΙ+», αναφέρει η κ. Σακελλαροπούλου. Η ίδια μάλιστα, αναφέρεται και στην δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, υπογραμμίζοντας ότι ο τραγικός θάνατος του τη συντάραξε. Στο μήνυμα που αποστέλει στην κοινότητα, λέει ότι πρέπει να έχει πίστη στις διεκδικήσεις της και αισιοδοξία. «Η πρόοδος και η εξέλιξη της κοινωνίας δεν είναι πάντα γραμμική, καθώς κρύβει δυσκολίες και ανατροπές. Όμως η δημοκρατία μας έχει πια ιστορικό βάθος», προσθέτει.

Athens Pride 2023 - Once Upon A Time


Κλείσιμο
«Μια φορά κι έναν καιρό… με φώναζαν με το όνομά μου. Μπορούσα να συστηθώ χωρίς συστολή, να δείξω την ταυτότητά μου όπου θέλω και με ανέφεραν με τις σωστές αντωνυμίες και έμφυλες λέξεις.

Μια φορά κι έναν καιρό… μπορούσε ν’ αναγνωριστεί η σχέση μου. Η επιλογή ήταν μόνο δική μου και δεν αφορούσε την ταυτότητα φύλου μου, το φύλο μου ή την έκφρασή του. Γιατί μπορούσα να έχω παιδιά, γάμο και οικογένεια όπως την φανταζόμουν εγώ και όχι όπως την όρισαν άλλοι.

Μια φορά κι έναν καιρό… ήμουν εγώ. Μπορούσα και υπήρχα όπως ακριβώς ήθελα, οι γιατροί δεν επενέβησαν χωρίς την άδειά μου στο σώμα μου, δεν κρύφτηκα ποτέ στο βάθος μιας ντουλάπας και ούτε είχε σχέση η σωματικότητά μου, το φύλο μου ή τα άτομα που αγαπούσα με την αξία μου.

Μια φορά κι έναν καιρό… επέζησα. Δεν με ανάγκασαν να φύγω από έναν κόσμο που ποτέ δεν έκανε χώρο για μένα. Φορούσα ό,τι ήθελα, πήγαινα όπου ήθελα και γύρναγα ό,τι ώρα ήθελα. Οι δείκτες δολοφονίας, αυτοκτονίας και εκφοβισμού δεν ήταν μεγαλύτεροι για άτομα σαν εμένα.

Μια φορά κι έναν καιρό… δε φοβόμουν. Δε φοβόμουν να υπάρξω, να χαρώ, να ζήσω. Δεν φοβόμουν να είμαι εγώ.»

Όπως πάντα, το συγκεκριμένο παραμύθι διαβάζεται μέσα σε κλειστές ντουλάπες, γράφεται σε κρυμμένα ημερολόγια και εκμυστηρεύεται στο πουθενά… μέχρι τώρα. Γιατί τώρα… Τέλος τα παραμύθια.

Στις 10 Ιουνίου θα βγούμε στον δρόμο όπως κάθε χρονιά, για να γιορτάσουμε, να θυμηθούμε και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας οφείλεται:

Για να έχουμε τις οικογένειές μας στο φως,
για να αγαπάμε ελεύθερα, χωρίς ντροπή,
για να μας ανήκουν τα σώματά μας,
για να αποφασίζουμε εμείς για εμάς,
για να μην δολοφονούμαστε στους δρόμους,
για να μη φοβόμαστε για τη ζωή μας,
για να μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας…
«Μια φορά κι έναν καιρό… διεκδίκησα και πέτυχα».

Η ιστορία του Pride

Το ημερολόγιο δείχνει 28 Ιουνίου το 1969, όταν σε ένα γκέι μπαρ το Stonewall Inn,στην οδό Christopher στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, μπήκαν άνδρες της αστυνομίας για έναν ακόμη έλεγχο. Αυτή την φορά, όμως ήταν βαριά οπλισμένοι και η κατάσταση έμοιαζε να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Κατηγόρησαν το κλαμπ ότι για παράνομη πώληση οινοπνεύματος. Για δεύτερη φορά την ίδια εβδομάδα το μπαρ γινόταν στόχος.Την περίοδο εκείνη, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα βρισκόταν στο στόχαστρο.

Σε αντίθεση με άλλες, φορές αυτή την φορά η κοινότητα αντέδρασε, αφού η αστυνομία κράτησε κάποιους από τους παρευρισκόμενους αλλά και εργαζόμενους. Οι διαμαρτυρίες δεν άργησαν να ξεκινήσουν όπως και τα σοβαρά επεισόδια, την επόμενη ημέρα. Στα τέλη του Ιουλίου, οι γκέι ακτιβιστές κυκλοφόρησαν φυλλάδια, απαιτώντας μια μαζική «συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση». Η συμμαχία που σχηματίστηκε από τη συνεδρίαση, που έγινε στις 24 Ιουλίου, υιοθέτησε την ονομασία «Γκέι Απελευθερωτικό Μέτωπο» (GLF: Gay Liberation Front). Ανάμεσα στις διεκδικήσεις της ήταν να σταματήσει η παρενόχληση από την αστυνομία, η προστασία στον εργασιακό χώρο και η θέσπιση νομοθεσίας κατά των διακρίσεων.

Stonewall Forever - A Documentary about the Past, Present and Future of Pride


Ακολούθησαν και άλλα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας και δημιουργήθηκαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των γκέι και λεσβιών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η «Πορεία για στο Stonewall» πραγματοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο σε ανάμνηση του γεγονότος και συγχρόνως ως διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και της βίας που ασκήθηκαν. Με τα χρόνια, η επέτειος απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα, απλώθηκε σε πολλές χώρες του πλανήτη και έγινε γνωστή ως Pride – Περηφάνια. Τον Ιούνιο του 1999, το Stonewall μπαρ ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς και τμήμα της οδού Christopher μετονομάστηκε Stonewall Place.

Στην Ελλάδα, η διοργάνωση του Pride επιχειρήθηκε από το ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας) στις 28 Ιουνίου 1980 στην Αθήνα, οριοθετώντας την κυρίως ως πολιτική εκδήλωση και επαναλήφθηκε δειλά 2 χρόνια αργότερα στο χώρο του Ζαππείου. Δέκα χρόνια πέρασαν, ώστε να διοργανωθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις. Η αρχή του Athens Pride, με τη σημερινή του μορφή ξεκίνησε στην Αθήνα το 2005, με τη δημιουργία του “Φεστιβάλ Περηφάνειας Αθήνας – Athens Pride” που με τη συνεργασία και συμμετοχή πολλών ελληνικών ΛΟΑΤ οργανώσεων και συλλόγων διοργανώνει ένα αντίστοιχο των ξένων χωρών Pride, το οποίο χρόνο με το χρόνο δέχεται και μαζικότερη συμμετοχή. Γίνεται πάντα τον μήνα Ιούνιο στο κέντρο της Αθήνας, στη πλατεία Κλαυθμώνος. Λίγες μέρες μετά, ακολουθεί και η Θεσσαλονίκη.

Ειδήσεις σήμερα:

Survivor All Star: Αποχώρησε ο Ασημακόπουλος, πρόταση γάμου του Σάκη στη Μαριαλένα - Δείτε βίντεο

Γιατί καίγεται ο Καναδάς; Το νέφος καπνού απειλεί μέχρι και τη Νορβηγία

Με ποιο ρήγμα συνδέεται ο σεισμός στην Αταλάντη και γιατί το παρελθόν της περιοχής «τρομάζει» τους ειδικούς

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης