ΑΣΟΕΕ: Πυροβόλησα γιατί φοβήθηκα για την σωματική μου ακεραιότητα, λέει ο αστυνομικός

ΑΣΟΕΕ: Πυροβόλησα γιατί φοβήθηκα για την σωματική μου ακεραιότητα, λέει ο αστυνομικός

Τι είπε στην κατάθεσή του - Συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα - Δείτε βίντεο από την στιγμή της επίθεσης στο περιπολικό

epeisodia-assoee
Την απειλή που αισθάνθηκε και τον οδήγησε στο να πυροβολήσει στον αέρα κατά την διάρκεια επεισοδίων έξω από την ΑΣΟΕΕ περιέγραψε ο αστυνομικός ο οποίος διέφυγε από αναρχικούς που τον είχαν εγκλωβίσει στο περιπολικό του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι φοβήθηκε για τη ζωή του. Και πόσθεσε ότι δεν είχε αντιληφθεί την εντολή από το κέντρο της Αστυνομίας να μην περάσει κανένα όχημα από την Πατησίων. Είπε ακόμη ότι νόμιζε πως η εντολή αφορούσε το ρεύμα μπροστά στο Πανεπιστήμιο και όχι το αντίθετο.

Ακόμη, ο αστυνομικός είπε ότι φοβήθηκε πως θα κινδυνεύσει η σωματική του ακεραιότητα και για αυτό αναγκάστηκε να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου. Ήταν δε αδύνατον να κάνει ελιγμούς γιατί υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα στο σημείο, όπως είπε. Τέλος, για τους άλλους δύο αστυνομικούς, είπε ότι και αυτοί φοβήθηκαν για τη ζωή τους και για αυτό βγήκαν από το όχημα.

Δείτε βίντεο
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση εξέδωσε μία πρωτοφανή ανακοίνωση η ΕΛΑΣ σύμφωνα με την οποία γνωστοποιήθηκε πως ο αστυνομικός συνελήφθη και πως θα ξεκινήσει πειθαρχική διερεύνηση για το περιστατικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες λίγη ώρα μετά ο αστυνομικός ο οποίος είναι και πατέρας δύο παιδιών ΑμΕΑ αφέθηκε ελεύθερος μετά από προφορική εντολή εισαγγελέα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι, όταν ομάδα αναρχικών βρέθηκε έξω από την ΑΣΟΕΕ και προκάλεσε επεισόδια. Οι αναρχικοί έκλεισαν την Πατησίων και στα δύο ρεύματα, μετακίνησαν και έκαψαν κάδους στη μέση του δρόμου.

Βίντεο στο οποίο φαίνεται η στιγμή της επίθεσης κουκουλοφόρων σε περιπολικό έξω από την ΑΣΟΕΕ δείχνει άτομα με καλυμένα τα χαρακτηριστικά που βγήκαν από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και, αφού έβαλαν φωτιά σε κάδους σκουπιδιών, προκάλεσαν επεισόδια.

Τη στιγμή που ξέσπασαν τα επεισόδια ένα περιπολικό που βρισκόταν στην Πατησίων, εγκλωβίστηκε από τους αναρχικούς οι οποίοι επιτέθηκαν σε αυτό με πέτρες. 
Επεισόδια στην Πατησίων 5/4

Στο σημείο εκείνο οι δύο από τους τρεις αστυνομικούς που επέβαιναν σε αυτό κατάφεραν να διαφύγουν πριν δεχθούν επίθεση από τους αναρχικούς ενώ ο τρίτος χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό του όπλο και πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό για να μπορέσει να ξεφύγει, όπως και συνέβη.

Διακοπή κυκλοφορίας στην Πατησίων - Έβαλαν φωτιές σε κάδους έξω από την ΑΣΟΕΕ
Κλείσιμο
Εν τω μεταξύ, με μία καινοφανή ανακοίνωση η ΕΛ.ΑΣ. γνωστοποίησε πως συνελήφθη ο αστυνομικός που πυροβόλησε στον αέρα την ώρα που αναρχικοί είχαν εγκλωβίσει τον ίδιο και δύο συναδέλφους του στο περιπολικό τους και η ζωή του ήταν σε κίνδυνο. 

Σύμφωνα με την ίδια την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, οι δύο αστυνομικοί πρόλαβαν να διαφύγουν, αλλά ο τρίτος εγκλωβίστηκε στο περιπολικό και αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει το υπηρεσιακό του όπλο πυροβολώντας στον αέρα, προκειμένου να διαφυλάξει την σωματική του ακεραιότητα.  

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση δε, οι εν λόγω αστυνομικοί είχαν λάβει εντολή να μην βρεθούν στο σημείο και με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας «κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών.»

asoe__2_
asoe
asoe__4_


Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας για το περιστατικό

«Σήμερα, Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, και περί ώρα 12:10 ομάδα περίπου 35 ατόμων εξήλθε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έθεσαν φωτιά σε κάδους, τους οποίους μαζί με άλλα αντικείμενα χρησιμοποιούσαν ως οδόφραγμα.

Περί ώρα 12:30 και ενώ είχε δοθεί σαφής εντολή από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης να μην πραγματοποιούνται διελεύσεις περιπολικών από το σημείο, όχημα της Άμεσης Δράσης με πλήρωμα τρεις αστυνομικούς, δέχθηκε από τα ανωτέρω άτομα απρόκλητη επίθεση με πέτρες, καδρόνια και άλλα αντικείμενα, με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στο όχημα.

Δύο από τους αστυνομικούς απομακρύνθηκαν άμεσα από το όχημα, ωστόσο ο τρίτος εγκλωβίστηκε και έκανε χρήση του υπηρεσιακού του οπλισμού ρίχνοντας στον αέρα.

Ο αστυνομικός που πυροβόλησε συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίζεται σχετική ποινική δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η επιβολή του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας σε βάρος των εμπλεκόμενων αστυνομικών».

Λίγο πριν τις 13:20 η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε στο ρεύμα προς το κέντρο της Αθήνας, ενώ λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι άνοιξε και το ρεύμα κυκλοφορίας προς Πατήσια.


Ειδήσεις σήμερα:

Στεγαστικά δάνεια: Οι τράπεζες «παγώνουν» για έναν χρόνο τα επιτόκια

Αρσάκειο: «Δεν με ενδιαφέρει η συγγνώμη του σχολείου», λέει η μητέρα του 15χρονου

Πάσχα: Με βροχές η Μεγάλη Εβδομάδα - Άστατος ο καιρός, λένε οι πρώτες εκτιμήσεις

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης