Στεγαστικά δάνεια: Οι τράπεζες «παγώνουν» για έναν χρόνο τα επιτόκια

Στεγαστικά δάνεια: Οι τράπεζες «παγώνουν» για έναν χρόνο τα επιτόκια

Αποδέχτηκαν την πρόταση Σταϊκούρα - Αφορά  όλα τα στεγαστικά με κυμαινόμενο επιτόκιο, όπως και τα ενήμερα στεγαστικά  σε ελβετικό φράγκο - Τα επιτόκια θα κλειδώσουν σε ημερομηνία που θα συμφωνήσουν οι τράπεζες

stegastika-daneia-45_2
Δραστικά μέτρα ώστε να ανακόψουν ένα νέο κύμα «κόκκινων» δανείων, λαμβάνουν οι τράπεζες, παγώνοντας – για περίπου ένα χρόνο – τα επιτόκια βάσης (Euribor ενός και τριών μηνών, libor και βασικό επιτόκιο ΕΚΤ), βάσει των οποίων τιμολογούνται τα στεγαστικά δάνεια.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι τραπεζίτες αποδέχθηκαν πρόταση του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταικούρα για «πάγωμα» των επιτοκίων, οι διαδοχικές αυξήσεις των οποίων έχουν αυξήσει υπέρμετρα το κόστος εξυπηρέτησης για τους δανειολήπτες.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι οι εξής:

• Το μέτρο είναι οριζόντιο, αφορά, δηλαδή, σε όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε ελβετικό φράγκο, που είναι ενήμερα. Δεν αφορά γενικά στα δάνεια που έχουν υποθήκη στην πρώτη κατοικία, στα μικρά επιχειρηματικά, ενώ εκτός μένουν και όσα θα χορηγηθούν στη συνέχεια.

• Το επιτόκιο θα κλειδώσει σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία που θα συμφωνήσουν οι τράπεζες. Για παράδειγμα, τα τέλη του περασμένου Μαρτίου. Οι δόσεις, λοιπόν, που θα πρέπει να πληρωθούν από εδώ και στο εξής, θα τιμολογούνται με βάση το επίμαχο επιτόκιο – ανεξαρτήτως των αυξήσεων που ενδεχομένως ακολουθήσουν – συν το περιθώριο που χρεώνει η εκάστοτε τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό, τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο μετατρέπονται σε σταθερά, αφού για ένα χρόνο οι δανειολήπτες θα γνωρίζουν ακριβώς το ύψος της δόσης που πρέπει να καταβάλουν.

• Σε περίπτωση που εντός 12μήνου επέλθει αποκλιμάκωση των επιτοκίων αναφοράς, τότε το πρόγραμμα θα διακόπτεται και οι τράπεζες θα περνούν το όφελος στον δανειολήπτη.

• Το κόστος για τις τράπεζες υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ και προστίθεται στο ποσό που έχουν ήδη προυπολογίσει για την επιδότηση του 50% της αύξησης στους ευάλωτους δανειολήπτες, ήτοι πέριξ των 120 εκατ. ευρώ.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney, η παρέμβαση στο επιτόκιο αναφοράς φέρεται να έχει το «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ενώ μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα απαιτηθεί – σε δεύτερο χρόνο – και την έγκριση της Ευρώπης.

Πηγή: newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Ψυχρή «εισβολή» αύριο με βροχές σε όλη τη χώρα - Χαλάζι στα νησιά, χιόνια στα ορεινά ηπειρωτικά

Βραζιλία: Επίθεση με τσεκούρι σε παιδικό σταθμό - Τέσσερα παιδιά νεκρά και τέσσερα τραυματισμένα

Στόρμι Ντάνιελς: Καλείται να πληρώσει ακόμη 120.000 δολάρια στον Τραμπ - Τι αποφάσισε Εφετείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης