Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Πάνω από 180 επίσημοι προσκεκλημένοι - 50 Έλληνες ανάμεσά τους

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Πάνω από 180 επίσημοι προσκεκλημένοι - 50 Έλληνες ανάμεσά τους

Ποιοι και από ποιες χώρες θα δώσουν το «παρών» - Μεγάλη η εκπροσώπηση της ισπανικής βασιλικής οικογένειας - «Φρούριο» η Αθήνα

konstantinos-m
Πυρετώδεις συνεχίζουν να είναι οι προετοιμασίες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα τελεστεί τη Δευτέρα (16/1) στις 12 το μεσημέρι.

Oι εργασίες αφορούν σε όσα συμβαίνουν στο Τατόι, στο χώρο όπου είναι θαμμένοι οι γονείς του τέως βασιλιά, δίπλα στους οποίους θα ταφεί ο ίδιος. Τα τελευταία 24ωρα μηχανήματα βαρέως έργου βρίσκονται στην περιοχή, με στόχο να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες, ώστε η ταφή του να γίνει χωρίς απρόοπτα.

Εξίσου σημαντικές ωστόσο είναι και οι διεργασίες αναφορικά με τους υψηλούς προσκεκλημένους στο τελετουργικό, τόσο από την Ελλάδα όσο και -κυρίως- από το εξωτερικό, αλλά και αναφορικά με τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που θα λάβουν οι ελληνικές αρχές.

Η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος θα ταφεί ως ιδιώτης, θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοϊου.

Όπως έγινε γνωστό, αναβαθμισμένη θα είναι η παρουσία της κυβέρνησης στην κηδεία, με παρόντα -εκτός της υπουργού Πολιτισμού- τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο.

Ποιοι θα δώσουν το «παρών» στην κηδεία

Τουλάχιστον 187, έως τώρα, είναι οι επίσημοι προσκεκλημένοι στην κηδεία του τέως βασιλιά.

Μεγάλη θα είναι η εκπροσώπηση της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, με τη βασιλομήτωρα Σοφία και την αδελφή της Ειρήνη να βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. Παράλληλα, στην κηδεία θα παρευρεθούν ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φίλιππος, η σύζυγός του Λετίθια, οι αδελφές του Φίλιππου που είναι και ανιψιές του τέως, καθώς και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος από το Άμπου Ντάμπι, όπου βρίσκεται εξόριστος. Το παρών αναμένεται να δώσει και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι, ξάδελφος του τέως βασιλιά, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Στην κηδεία θα παρευρεθούν επίσης μέλη των βασιλικών οικογενειών της Σουηδίας, της Νορβηγίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας, ενώ δεδομένη θεωρείται επίσης η παρουσία της βασίλισσας της Δανίας, Μαργαρίτας.

Παράλληλα, 50 Έλληνες έχουν προσκληθεί, μεταξύ αυτών στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά, πολιτικοί, επιχειρηματίες, ενώ ανάμεσά τους είναι και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιος θα εκπροσωπήσει τελικά τη βρετανική βασιλική οικογένεια, με επικρατέστερο το όνομα της πριγκίπισσας Άννας.

«Φρούριο» η Αθήνα

Κλείσιμο
Επί ποδός θα βρίσκεται η αντιτρομοκρατική και ολες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής αστυνομίας ενώ στην Αθήνα θα βρίσκονται και πολυάριθμες φρουρές των βασιλικών οικογενειών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν στους δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη ενώ μέτρα προστασίας θα ληφθούν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά την άφιξη των επισήμων αλλά και γύρω από τα ξενοδοχεία που θα διαμένουν.

Η επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας για την κηδεία

«Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα τελεστεί στις 12.00μμ, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο Τατόι.

Από τις 06.00πμ εως τις 10.30πμ προ της τελετής, η σoρός θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Η Οικογένεια έχει ζητήσει από τους καλεσμένους αντί στεφάνου να γίνουν δωρεές σε κάποιο από τα ακόλουθα ιδρύματα ή σε κοινωφελή οργανισμό της επιλογής τους:

‘ΕΛΠΙΔΑ’ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ

AXION HELLAS
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ AURORA

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ,
ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ».

Ειδήσεις σήμερα:

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σύσσωμη η οικογένειά του για το τρισάγιο στο Α’ Νεκροταφείο - Δείτε φωτογραφίες

Μητσοτάκης: Όσοι φωνάζουν ότι θα έρθουν νύχτα, θα προσγειωθούν απότομα στην πραγματικότητα

WSJ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά την έγκριση του Κογκρέσου για πώληση μαχητικών σε Ελλάδα και Τουρκία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης