Σεισμός στην Εύβοια: Γιατί είχαμε τους αισθητούς μετασεισμούς της Πέμπτης

Σεισμός στην Εύβοια: Γιατί είχαμε τους αισθητούς μετασεισμούς της Πέμπτης

Το φαινόμενο θα συνεχιστεί λένε οι σεισμολόγοι

seismos-evia
Μπορεί η νότια Εύβοια, αλλά και περιοχές της Αττικής να ταρακουνήθηκαν χθες, Πέμπτη (15/12) από τους τρεις σεισμούς των 3,6, 3,6 και 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ανησύχαν τους κατοίκους, αλλά για τους σεισμολόγους που παρακολουθούν το φαινόμενο οι σεισμοί αυτοί εντάσσονται στην μετασεισμική ακολουθία του ισχυρού σεισμού των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχαν σημειωθεί το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου.

Οι μετασεισμοί της Πέμπτης σημειώθηκαν στην ίδια σεισμογενή περιοχή - στους Ζάρακες Ευβοίας - όπου εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε σεισμική έξαρση, αλλά δεν ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν το νέο ρήγμα που είχε δώσει τον σεισμό των 5 Ρίχτερ και μέχρι την 29η Νοεμβρίου ήταν άγνωστο αφού ποτέ δεν είχε σημειωθεί κάποιος ισχυρός σεισμός.

Οι δυο σεισμοί των 3,6 Ρίχτερ και αυτός των 3,5 Ρίχτερ μαζί με δεκάδες άλλους μικρότερης έντασης ήρθαν σε συνέχεια ενός άλλου μετασεισμού ισχύος 4,3 βαθμών Ρίχτερ που είχε σημειωθεί το βράδυ της Τετάρτης. Για αυτόν τον σεισμό ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης είχε αναφέρει στη σελίδα του στο facebook ότι ο σεισμός των 4,3 βαθμών Ρίχτερ με επίκεντρο 57 χιλιόμετρα ανατολικά βορειοανατολικά της Αθήνας είχε εστιακό βάθος 8 χιλιόμετρα και «παρά το μικρό του μέγεθος και την μεγάλη απόσταση έγινε πολύ αισθητός στην Αθήνα λόγω κατευθυντικότητας της διάρρηξης, εντάσσεται στην μετασεισμική ακολουθία του πρόσφατου σεισμού. Αναμενόμενος και καλώς έγινε».

EΘ. ΣEIΣM. ΔIKTYO 14/12/2022 17:28, AΣΘENH,M=4.3,EΠIK:57 XΛM. ABA AΘHNAΣ, 8 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ: ΓI-EAA Παρά το...

Posted by Akis Tselentis on Wednesday, December 14, 2022


Για τους τρεις μετασεισμούς της Πέμπτης που ένιωσαν κάτοικοι σε περιοχές της Αττικής ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι είναι αποτέλεσμα της μετασεισμικής ακολουθίας: «Οι μετασεισμοί αυτοί είναι φυσιολογικοί και εκτιμώ ότι θα έχουμε και άλλους τέτοιους μετασεισμούς. Το γεγονός ότι αλλάζει η συχνότητα των μετασεισμών δηλαδή για κάποιο διάστημα δεν έχουμε σεισμούς και για κάποιο άλλο έχουμε αρκετούς όπως χθες που είχαμε σε μικρό χρονικό διάστημα τρεις άνω των 3 Ρίχτερ δεν μας προβληματίζει γιατί έτσι λειτουργεί το φαινόμενο και είναι φυσιολογικό. Επίσης τα μεγέθη των σεισμών μας δείχνουν μια φυσιολογική μετασεισμική ακολουθία».

Κλείσιμο
Οι μετασεισμοί που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 24 ώρες έχουν μέγεθος από 1,5 Ρίχτερ μέχρι και 3,6 Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες το φαινόμενο θα συνεχιστεί.

Σεισμός 3,1 Ρίχτερ στην Εύβοια 

Σεισμός 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στην Εύβοια.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός εντοπίζεται 6 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της περιοχής Ζάρακες, ενώ το εστιακό βάθος στα 5 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αττική.


Ειδήσεις σήμερα:

«Κόλαφος» το πόρισμα των ελεγκτών για τον Πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα


Το μήνυμα της μητέρας της 14χρονης που δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από 5 συμμαθητές της

Το συγκινητικό «αντίο» του Φερνάντο Σάντος στην Εθνική Πορτογαλίας - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης