Σεισμοί στην Εύβοια: Δύο δονήσεις μέσα σε μισή ώρα - Ταρακουνήθηκαν και περιοχές της Αττικής

Σεισμοί στην Εύβοια: Δύο δονήσεις μέσα σε μισή ώρα - Ταρακουνήθηκαν και περιοχές της Αττικής

Ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 3,7 Ρίχτερ, στα 3,6 Ρίχτερ η δεύτερη δόνηση - Επίκεντρο η περιοχή Ζαράκων στη Νότια Εύβοια  - Τι λένε οι σεισμολόγοι

seismos_euvoia_xr_2
Συνεχίζεται ο «χορός» των Ρίχτερ στους Ζάρακες Ευβοίας, σε ένα καινούργιο ρήγμα  που δεν έχει αποτιμηθεί από τους σεισμολόγους η δυναμικότητά του. 

Η σεισμική δραστηριότητα προβληματίζει τους επιστήμονες καθώς η νότια Εύβοια είναι μία περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα. Οι σεισμολόγοι πάντως συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου για τα επόμενα 24ωρα. Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί σε ολόκληρη την Αττική.

Καθησυχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς μέχρι 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκαν χθες το βράδυ και σήμερα στην περιοχή της Ευβοίας. Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι είναι μετασεισμοί του σεισμού μεγέθους 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου. «Έχουμε, τόνισε, μια ομαλή μετασεισμική ακολουθία και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας».

Οι νέες δονήσεις εντάσσονται στην πλούσια σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην περιοχή. 

Στα 3,6 Ρίχτερ αναθεώρησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τη νέα σεισμική δόνηση που  ταρακούνησε την Εύβοια στις 10:38 το πρωί της Πέμπτης. Η αρχική εκτίμηση ήταν στα 3,8 Ρίχτερ. 

Ο νέος σεισμός σημειώθηκε οκτώ χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας με εστιακό βάθος στα πέντε χιλιόμετρα. 


Δύο σεισμικές δονήσεις με διαφορά 34 λεπτών - Αισθητές και σε περιοχές της Αττικής

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ  σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στις 10:04 στην Εύβοια, στην περιοχή  όπου έγινε ο χθεσινός σεισμός των 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Τη  σεισμική δόνηση  κατέγραψε το Γεωδυναμικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο στα επτά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας με εστιακό βάθος στα πέντε χιλιόμετρα. 

Κλείσιμο
seismos-evoia
Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο  κατέγραψε τη σεισμική δόνηση στα 3,8 Ρίχτερ.


seismos-seismosevia


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cp272wqg8ssp)


Η χθεσινή δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στις 17:28 το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή της Ευβοίας.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος ήταν στα 13,5 χλμ ενώ η τοποθεσία 8 χλμ νοτιοανατολικά του χωριού Ζάρακες στη Νότια Εύβοια.   

seismos1



Μετά τα 4,3 Ρίχτερ, στην ίδια περιοχή, 15 περίπου λεπτά αργότερα, σημειώθηκαν μικρότερης ισχύος μετασεισμοί κάτω των 3 Ρίχτερ. 

Επιπλέον, λίγα λεπτά πριν από τη δόνηση που έγινε αισθητή και στην Αττική, καταγράφηκαν σεισμοί πιο μικρής έντασης, μεγέθους 1,9 και 1,5 Ρίχτερ.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο κάνει λόγο για δόνηση μεγέθους 4,2 Ρίχτερ.

euromesogeiako2


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο σεισμός που καταγράφηκε το απόγευμα της Τετάρτης ενδεχομένως να εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία μετά την ισχυρή δόνηση των 5 Ρίχτερ στην Εύβοια πριν από δύο, περίπου, εβδομάδες.

Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ

Υπενθυμίζεται ότι σεισμός 5 Ρίχτερ είχε σημειωθεί το βράδυ της 29ης Νοεμβρίου, στις 22.06 στην Εύβοια.

Το εστιακό βάθος ήταν 8,9 χιλιόμετρα, και επίκεντρο 6 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων στη νότια Εύβοια.

Σε διάστημα 45 λεπτών μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ είχαν σημειωθεί στην ίδια περιοχή ακόμη έξι σεισμικές δονήσεις με την μεγαλύτερη να φθάνει τα 3,2 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Το πρωί της ίδια ημέρας, το άγνωστο ρήγμα έδωσε σεισμό 4,8 Ρίχτερ και στη συνέχεια άλλους δύο μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ.

Λέκκας για τον σεισμό: Μπαίνουμε σε περίοδο κανονικότητας στην περιοχή

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο κανονικότητας στην περιοχή, είναι θετικό να έχουμε τέτοια μεγέθη», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας.

«Ο σεισμός είχε ένα μέγεθος της τάξεως των 4,3 βαθμών. Εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή στην οποία είχαμε την εκδήλωση του σεισμού των 5,1 βαθμών στις 29 Νοεμβρίου» πρόσθεσε.

«Θεωρείται τουλάχιστον σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις, ένα γεγονός που εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία και έχουμε να κάνουμε με ακόμη περισσότερο απομείωση της ενέργειας που υπάρχει στο υπέδαφος, με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε μία περίοδο κανονικότητας (…) Είναι πολύ πιθανό να δούμε και άλλους σεισμούς στα ίδια μεγέθη και θα έλεγα ότι είναι και θετικό να έχουμε, γιατί θα εκτονωθεί πολύ γρήγορα η δύναμη
» συμπλήρωσε ο σεισμολόγος.







Ειδήσεις σήμερα:

Η 12χρονη αναγνώρισε κι άλλους πέντε βιαστές της - Δείτε την κατάθεσή της

Maestro: Απόψε το μεγάλο φινάλε

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ ξανά στην Εύβοια - Ταρακουνήθηκαν και περιοχές της Αττικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης