Θα φτιάξουμε με τον Πούτιν κέντρο φυσικού αερίου στη Θράκη, ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Θα φτιάξουμε με τον Πούτιν κέντρο φυσικού αερίου στη Θράκη, ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν παρουσίασε στον Ερντογάν την πρότασή του για τη δημιουργία μεγάλου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη»

putin-erdogan343
O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε κατά την επιστροφή του από το Καζακστάν ότι η Τουρκία και η Ρωσία έχουν δώσει εντολή στις αντίστοιχες ενεργειακές αρχές τους να ξεκινήσουν αμέσως τεχνικές μελέτες σχετικά με μια ρωσική πρόταση που θα μετατρέψει την Τουρκία σε κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διατυπώσει την ιδέα να εξαχθεί περισσότερο φυσικό αέριο μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream που διέρχεται κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία, μετά τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι ρωσικές και οι τουρκικές ενεργειακές αρχές θα συνεργαστούν για να ορίσουν την καλύτερη τοποθεσία για ένα κέντρο διανομής φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι «η Θράκη, φαίνεται να είναι το καλύτερο σημείο» για τη δημιουργία τέτοιου κέντρου.

«Μαζί με τον κ. Πούτιν, δώσαμε εντολή στο Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και στο αρμόδιο όργανο της ρωσικής πλευράς να συνεργαστούν», δήλωσε ο Ερντογάν. «Θα διεξάγουν αυτή τη μελέτη. Όπου είναι το καταλληλότερο μέρος, ελπίζουμε ότι θα εγκαταστήσουμε εκεί αυτό το κέντρο διανομής». Ο Τούρκος πρόεδρος ηγέτης έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά την επιστροφή του από περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Καζακστάν, όπου συναντήθηκε με τον Πούτιν με τις δηλώσεις του να μεταδίδονται από την Hurriyet και άλλα μέσα ενημέρωσης. Ήταν η πρώτη δήλωση του Τούρκου ηγέτη σχετικά με τη ρωσική πρόταση.

 

«Δεν θα υπάρξει αναμονή», ανέφερε ο Ερντογάν. Η Τουρκία έχει εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία να γίνει ενεργειακός κόμβος.

Κλείσιμο
Ωστόσο, οι αναλυτές της ενέργειας αμφισβήτησαν την πιθανότητα η πρόταση για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας να πάρει σάρκα και οστά, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να επικρίνουν την αξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας και να αποκαλούν τις περικοπές φυσικού αερίου της Ρωσίας πολιτική προσπάθεια να τους διχάσει λόγω της υποστήριξής τους στην Ουκρανία.

Η Γερμανία απέρριψε αυτή την εβδομάδα μια άλλη πρόταση του Πούτιν για την εντατικοποίηση των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω μιας σύνδεσης του αγωγού Nord Stream 2 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα - ενός αγωγού που δεν έχει λειτουργήσει ποτέ. Η Μόσχα διέκοψε τον παράλληλο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για τεχνικά προβλήματα, όπως ισχυρίστηκε.

Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι η Ρωσία απέτρεψε μια επίθεση στον αγωγό φυσικού αερίου Turk Stream, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία κάνει κάθε απαραίτητο βήμα για να διασφαλίσει τον αγωγό.

Ειδήσεις σήμερα:

Η μάνα συναντούσε πριν ένα χρόνο άγνωστους άντρες μαζί με τη 12χρονη στον Κολωνό

Το εξαιρετικά σπάνιο είδος καρκίνου με το οποίο πάλεψε ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Η Βικτόρια Μπέκαμ αποκάλυψε το λόγο που έσβησε το τατουάζ με τα αρχικά του συζύγου της, Ντέιβιντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης