Κύπρος: Η «αυτοκτονία» 26χρονου στρατιώτη αποδείχθηκε δολοφονία μετά από 17 χρόνια

Κύπρος: Η «αυτοκτονία» 26χρονου στρατιώτη αποδείχθηκε δολοφονία μετά από 17 χρόνια

Τρία άτομα εξετάζονται ως ύποπτα για την δολοφονία του Θανάση Νικολάου το 2006 ενώ υπηρετούσε στην Εθνική Φρουρά

kipros-thanasis-nikolaou1
Το 2005 κάτω από μία γέφυρα στην επαρχία Λεμεσού στη Κύπρο είχε βρεθεί το πτώμα ενός 26χρονου ο οποίος υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην Εθνική Φρουρά. Επρόκειτο για τον Θανάση Νικολάου ο οποίος είχε γεννηθεί στην Αυστραλία αλλά επιθυμούσε να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία στη Κύπρο. Η έρευνα που ακολούθησε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για αυτοκτονία και έτσι η υπόθεση έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες. Η μητέρα του Θανάση, Ανδριανή, ποτέ δεν αποδέχθηκε την εκδοχή της αυτοκτονίας και ζητούσε από τις αστυνομικές αρχές να διερευνήσουν τον θάνατο του γιου της ως δολοφονία. Είχε δηλώσει πως ο Θανάσης Νικολάου στο στρατόπεδο που υπηρετούσε είχε αντιληφθεί πως γινόταν χρήση και διακίνηση ναρκωτικών και κάποιοι θέλησαν να του κλείσουν το στόμα.

Οι τελευταίες μαρτυρικές στιγμές του Θανάση Νικολάου


Από τότε πέρασαν 17 χρόνια ενώ μεσολάβησαν πολλές έρευνες, ανακρίσεις και ιατροδικαστικές εξετάσεις, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάστηκε και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για πλημμελή εξέταση της υπόθεσης.

Τον Οκτώβριο του 2021 ο γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου διόρισε δύο ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές για να ερευνήσουν για ακόμα μία φορά την υπόθεση, αξιοποιώντας στοιχεία που προέκυψαν από εκταφή των οστών του Θανάση Νικολάου. Από την εκταφή διαπιστώθηκε ότι ένα οστό (υοειδές οστό) που βρίσκεται στη βάση του λαιμού ήταν σπασμένο, στοιχείο που οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ο 26χρονος είχε στραγγαλιστεί και στη συνέχεια ο δράστης ή οι δράστες πέταξαν το πτώμα από τη γέφυρα για να φανεί ως αυτοκτονία.

Στο στόμα του Θανάση είχε βρεθεί άμμος παρά το ότι κάτω από τη γέφυρα δεν υπήρχε άμμος. Ωστόσο οι ανακριτές τότε είχαν υποστηρίξει πως είχε βρέξει και κατέβηκε χείμαρρος με αποτέλεσμα να συσσωρευθεί άμμος στο στόμα του θύματος. Στην πραγματικότητα δεν είχε πέσει ούτε σταγόνα βροχής.

Όλα αυτά τα χρόνια η μητέρα του Θανάση βρισκόταν έξω από Προεδρικό Μέγαρο, τα Δικαστήρια, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, την Αστυνομία, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και όπου αλλού μπορούσε καλώντας επίμονα τις αρχές να διαλευκάνουν τη δολοφονία του παιδιού της.

kipros-thanasis-nikolaou3
Η μητέρα του Θανάση Νικολάου στο μνήμα του


Κλείσιμο
Μετά την καταδίκη της Κύπρου από το ΕΔΑΔ έγινε νέα έρευνα ως να επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια, χωρίς όμως να καταλήξει και πάλι οπουδήποτε. Εξετάστηκαν οι συστρατιώτες του Θανάση οι οποίοι είχαν θεωρηθεί ύποπτοι για εκφοβισμό εναντίον του και μάλιστα έδωσαν και δείγματα DNA χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα. Εξετάστηκαν και άλλες μαρτυρίες, οι οποίες επίσης δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα. Στο πλαίσιο των ερευνών, έγιναν και τοξικολογικές εξετάσεις, ενώ ακολούθησαν και άλλες ενέργειες, μεταξύ των οποίων η εκταφή των λειψάνων του.

Στη μακρά διαδρομή αυτής της υπόθεσης, έγιναν τέσσερις έρευνες, τρεις ανακρίσεις και συντάχθηκαν επτά εκθέσεις ιατροδικαστών. Ακόμα και στην τελευταία έρευνα των δύο ποινικών ανακριτών, υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις από δύο ιατροδικαστές. Το αν η υπόθεση θα καταλήξει σε εντοπισμό δραστών, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να το πει κανείς, αφού ο χρόνος και η απώλεια στοιχείων και μαρτυριών δεν βοηθούν ιδιαιτέρως.

Οι ποινικοί ανακριτές θεωρούν ως πιθανούς δράστες, τρία άτομα, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να τα συνδέουν με τον θάνατο του Θανάση. Εισηγούνται ωστόσο τη ποινική δίωξη ενός Ιατροδικαστή και τριών Αξιωματικών της Αστυνομίας για την επίδειξη αμέλειας κατά τις έρευνες που έγιναν από το 2005.

Καμία δικαίωση

Η επίδοση του πορίσματος των ποινικών ανακριτών για τον θάνατο του Θανάση Νικολάου δεν ικανοποιεί ως γεγονός από μόνο του τη μητέρα του. Σε δηλώσεις της την Πέμπτη (15/9) στον ΑΝΤ1 Κύπρου, η Ανδριανή Νικολάου ανέφερε πως η ίδια δεν γνωρίζει τίποτα περισσότερο από αυτά που διάβασε στα ΜΜΕ και δεν ενημερώθηκε από τη Γενική Εισαγγελία.

Όπως είπε: «δεν ξέρω τι λέει το πόρισμα. Δεν το έχουμε πάρει, που το είχαμε ζητήσει επανειλημμένα. Μάθαμε από τα ΜΜΕ ότι δόθηκε το πόρισμα, αλλά δεν ενημερωθήκαμε από κανέναν. Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Είναι απαράδεκτη αυτή η στάση απέναντί μας».

Η μητέρα του 26χρονου εθνοφρουρού, ο οποίος σήμερα θα ήταν 42 ετών, συνεχίζει να είναι δύσπιστη έναντι των ενεργειών που γίνονται για διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς αυτά τα 17 χρόνια έχει βιώσει ουκ ολίγες ανατροπές.

«Δεν μπορώ να πω πολλά, καταστράφηκε η ζωή μας, έχασε τη ζωή του το παιδί μου. Δεν απαντούν και δεν δίνουν σημασία. Δεν είναι η πρώτη φορά, εδώ και 17 χρόνια το ζω αυτό. Αποκαλύφθηκε το έγκλημα, αλλά πού είναι αυτοί που το έκαναν;».

Η Ανδριανή Νικολάου δεν θεωρεί δικαίωση τη διαπίστωση ότι υπήρξε εγκληματική ενέργεια. «Όχι. Πού είναι η δικαίωση, πού είναι οι δράστες; Πού ξέρω ποια είναι τα πέντε πρόσωπα; Μπορεί να μην είναι εκείνα που είναι οι δράστες. Δεν γνωρίζω αν είναι εγκληματική ενέργεια. Αγωνιζόμουν εδώ και 17 χρόνια, ξέθαψα το παιδί μου, περιμένει το παιδί μου δικαίωση και θα έρθει μόνο όταν συλληφθούν οι δράστες».

cyprustimes.com: Στη Νομική Υπηρεσία ο φάκελος της υπόθεσης του Θανάση Νικολάου


Ειδήσεις σήμερα:

Στους 39 βαθμούς σήμερα η θερμοκρασία - Πού θα βρέξει το Σαββατοκύριακο

Την Δευτέρα δίπλα στην Ελισάβετ θα ταφεί και ο Φίλιππος - Το πρωτόκολλο που θέλει το ζευγάρι για πάντα μαζί

Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση του Κόλιν Φάρελ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης