Η ώρα της Δικαιοσύνης για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli-Follie

Η ώρα της Δικαιοσύνης για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli-Follie

Τη Δευτέρα  κάθονται στο εδώλιο οι Κουτσολιούτσοι και οι δέκα συγκατηγορούμενοί τους για εγκληματική οργάνωση και σειρά άλλων κακουργημάτων – Το βαρύ κατηγορητήριο που επισύρει πολυετείς καθείρξεις και η δίκη που αν δεν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο θα οδηγήσει σε αποφυλάκισή τους λόγω συμπλήρωσης του 18μηνου – Οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί των κατηγορουμένων και η στάση που αναμένεται να κρατήσουν 

Koutsolioutsoi2
Η ώρα της δικαστικής κρίσης για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της Folli – Follie, που διέσυρε τη χώρα διεθνώς, ζημίωσε ιδιώτες και δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ, έφτασε. Τη Δευτέρα, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, θα καθίσουν και θα δικαστούν για σειρά κακουργηματικών κατηγοριών τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, καθώς και δέκα ακόμη πρόσωπα που κατηγορούνται για την υπόθεση.

Ωστόσο, αν η δίκη τους δεν ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, τότε ο ιδρυτής της πολύπαθης εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος όπως και ο γιος του Τζώρτζης, θα πρέπει να αποφυλακιστούν, καθώς λήγει το 18μηνο της προφυλάκισής τους. Και οι δυο βρίσκονται στις φυλακές, υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης από τον Σεπτέμβριο του 2020, οπότε και απολογήθηκαν για το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν στις αρμόδιες ανακριτικές αρχές.

Το πολύκροτο οικονομικό σκάνδαλο της Folli – Follie, όπως αποτιμήθηκε σε ποινικό επίπεδο από τους εισαγγελείς και τους ανακριτές που το ερεύνησαν, φέρνει αντιμέτωπους τους Κουτσολιούτσους με πολυετείς καθείρξεις, κάτι που συνεπάγεται, σε περίπτωση καταδίκης τους, την μακροχρόνια παραμονής τους στη φυλακή. Κατηγορούμενη στην υπόθεση είναι και η σύζυγος του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, Καίτη, η οποία αμέσως μετά την απολογία της στην ανακρίτρια, είχε αφεθεί ελεύθερη με όρους.
follie_follie_thema_xr

Βάση του βουλεύματος, που εξέδωσε το δικαστικό συμβούλιο, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, θα καθίσουν αύριο ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του Τζώρτζης, η σύζυγός του Καίτη, καθώς και δέκα ακόμη πρόσωπα, στελέχη του ομίλου.

Κλείσιμο
Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ με ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Η απάτη

Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, η εγκληματική δράση των κατηγορουμένων αρχίζει τουλάχιστον από το 2006 και χαρακτηρίζεται από ένα «όργιο» πλαστογραφήσεων τραπεζικών εγγράφων, εικονικών συναλλαγών και δήθεν θυγατρικών εταιρειών της Folli – Follie στην Ασία, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε και από τον έλεγχο της A&M, η εταιρεία της Folli – Follie στην Κίνα, επί σειρά ετών παρουσίαζε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε νόμιμους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως επίσης και εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε ανύπαρκτους εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασκεύαζε bank statements για να τεκμηριωθούν τα εν λόγω υπόλοιπα. Είναι χαρακτηριστικό, πως σε ένα μόνο τραπεζικό λογαριασμό η εταιρεία μέσω των ψευδών στοιχείων εμφάνιζε υπόλοιπο 70.000.000 ευρώ αν και το πραγματικό διαθέσιμο ήταν μόλις 60 ευρώ!
folli-follie

Ακολούθως, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έστελναν στην Ελλάδα τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών τους στη Κίνα, και ζητούσαν αυτές να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου ομίλου τους, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στην χώρα μας, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Κατά τους δικαστές, «σκοπός της εγκληματικής οργάνωσης ήταν να παρέχει μια εξωραϊσμένη και παραπλανητική εικόνα ως προς τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου εντός και εκτός Ελλάδος, να εμφανίζει την εταιρία Folli Follie ως μία υγιή, φερέγγυα, κερδοφόρα επιχείρηση, με μεγάλους ετήσιους τζίρους, σταθερά ετήσια κέρδη, ταμειακά διαθέσιμα, προοπτικές ανάπτυξης και περαιτέρω κερδοφορίας».

Κατά τον τρόπο αυτό ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και γιος του κατήρτιζαν «συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες και είχαν άνετη πρόσβαση σε δανεισμό μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο (πιστωτικό, επενδυτικό κλπ), εν γνώσει των μελών της εγκληματική οργάνωση, σε τρίτους».

Ο αρχηγικός ρόλος των Κουτσολιούτσων

Η Δικαιοσύνη έχει αποδώσει αρχηγικό ρόλο στην «εγκληματική οργάνωση» που είχε συσταθεί στους Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο. Και αυτό καθώς, και οι δυο «έχοντας από κοινού τη γενική εξουσία διοίκησης και διαχείρισης των εταιρικών πραγμάτων, καθώς επίσης και την ευθύνη για τη σύνταξη αξιόπιστων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, απαλλαγμένων από ουσιώδες σφάλμα, ενεργώντας με κοινό δόλο συνέλαβαν και κατάστρωσαν το σε βάθος χρόνου το εκτελεσθέν σχέδιο της κατασκευής πλαστών τραπεζικών παραστατικών (bank statements)…».

Σύμφωνα με το βούλευμα η ζημία από τη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» υπολογίζεται στα 413.078.346,17 ευρώ, αν και είναι αδύνατο, να αποτιμηθεί το συνολικό μέγεθος της βλάβης. Πάντως, σε ό,τι αφορά στην απώλεια για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, (ασφαλιστικοί φορείς, κ.λπ.), αυτή αποτιμάται στο ποσό των 3.988.701,39 ευρώ ενώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου σε 409.089,644 ευρώ.

«Είχα όραμα, ήθελα πολυεθνικό όμιλο, στολίδι της ελληνικής επιχειρηματικότητας…», είχε υποστηρίξει στην απολογία στην αρμόδια ανακρίτρια ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, αποδεχόμενος μέρος των βαρύτατων κατηγοριών που του έχουν απαγγελθεί. Αντίθετα, ο γιος του Τζώρτζης κατά τη δική του απολογία φέρεται να είχε δηλώσει άγνοια για ότι έκνομο συνέβαινε στην εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος είχε την ευθύνη της εταιρείας στην Ελλάδα και δεν γνώριζε τίποτα για τα παραποιημένα στοιχεία της θυγατρικής της στην Ασία.

koutso-follie01-mesa


Η δίκη για της ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς


Μάλιστα, το επόμενο διάστημα τη ποινική Δικαιοσύνη θα απασχολήσει και μια ακόμη υπόθεση που σχετίζεται με το πολύκροτο σκάνδαλο της Folli Follie. Η εν λόγω δικογραφία αφορά στις ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την κρίσιμη περίοδο της άνοιξης του 2018, όταν οι αποκαλύψεις για την πραγματική οικονομική κατάσταση της Folli Follie είχαν αναστατώσει τους επενδυτές αλλά η συγκεκριμένη εποπτική αρχή αδρανούσε.

Για την υπόθεση αυτή, σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου έχουν παραπεμφθεί ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, o Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, καθώς και ο διευθυντής ασφαλείας της εταιρείας. Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα δικαστεί για παράβαση καθήκοντος, ενώ οι άλλοι δυο συγκατηγορούμενοί του για ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εν λόγω δικογραφία είχε τεθεί αρχικά στο αρχείο αλλά ανασύρθηκε μετά την αποκάλυψη σειράς email μεταξύ του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και του διευθυντή ασφαλείας της εταιρίας του. Στα μηνύματα αυτά υπάρχουν αναφορές του 57χρονου διευθυντή ασφαλείας για παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε να κωλυσιεργήσουν οι έλεγχοι για τη Folli Follie.

Μετά τις παραπάνω αποκαλύψεις οι εισαγγελικές αρχές, έκριναν πως προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος του πρώην προέδρου της ελεγκτικής αρχής, καθώς αν και όφειλε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της εταιρείας αδράνησε.

Ειδήσεις σήμερα:

Ύποπτος για δολοφονία συνελήφθη μετά από… 30 χρόνια - Ανεξιχνίαστα εγκλήματα που συγκλόνισαν τον κόσμο

Γαϊτάνης: Κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ η Ελλάδα στα κρούσματα ηλικιών 0-15 ετών

Ξεκίνησε η απευθείας καταχώριση των ληξιαρχικών πράξεων στο Μητρώο Πολιτών από τα προξενεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης