Πολυτεχνείο: Βραβεία της Europa Nostra για το Γεφύρι Πλάκας και για Διδακτορική Έρευνα της Αρχιτεκτονικής

Πολυτεχνείο: Βραβεία της Europa Nostra για το Γεφύρι Πλάκας και για Διδακτορική Έρευνα της Αρχιτεκτονικής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν τους νικητές των Βραβείων European Heritage Awards / Europa Nostra Awards για το 2021 , το έπαθλο της ΕΝ για την πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο χρηματοδοτεί το πρόγραμμα Creative Europe. Φέτος, η κορυφαία διάκριση στον τομέα της κληρονομιάς απονέμεται σε 24 παραδείγματα από 18 Ευρωπαϊκές χώρες

gefiriplakas
Το ένα από τα εννιά ευρωπαϊκά βραβεία στην Κατηγορία Συντήρησης απονέμεται στην Ελλάδα για την αποκατάσταση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας καθως και το ένα από τα τρία βραβεία στην Κατηγορία Έρευνας σε διδακτορική έρευνα που έγινε σε συνεργασία της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και του TU-Delft.
«Το βραβείο στην Κατηγορία Συντήρησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΜΠ, είναι ιδιαίτερα τιμητικό και αποτελεί σημαντική διάκριση, όχι μόνο για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και όλους τους άλλους φορείς που δούλεψαν σκληρά και συνεργάστηκαν για να γίνει αυτό εφικτό – Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος-Παράρτημα Ηπείρου».

Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας

Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας στέκει και πάλι αγέρωχο πάνω από τα νερά του Άράχθου. Το εμβληματικό μνημείο των Τζουμέρκων που είχε καταστραφεί από έντονες βροχοπτώσεις την 1η Φεβρουαρίου του 2015, χτίστηκε ξανά, με την ίδια παλιά τεχνική των μαστόρων της πέτρας. Η κατά το δυνατόν πιστή αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας αποτέλεσε ένα σύνθετο και απαιτητικό τεχνικό εγχείρημα και συγχρόνως μια μεγάλη πρόκληση.

Σε ανακοίνωσή του Πολυτεχνείου για την απονομή της διάκρισης αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Tο ΕΜΠ, με βαθιά αίσθηση ευθύνης, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην Ήπειρο, πατρίδα των μεγάλων Ευεργετών του. Από τις πρώτες στιγμές μετά την κατάρρευση του Γεφυριού, η παρέμβαση του ΕΜΠ υπήρξε καθοριστικής σημασίας. Μετά την πρώτη αυτοψία στην περιοχή, το ΕΜΠ δήλωσε, μετά λόγου γνώσεως, ότι το Γεφύρι μπορεί και πρέπει να αναστηλωθεί, μετατρέποντας το διάχυτο κλίμα απογοήτευσης σε μια μαχητική στάση για την αποκατάστασή του. Ανέλαβε δε, άμεσα, την πραγματοποίηση των πρόδρομων μελετών της προκαταρκτικής φάσης και συνέβαλε καίρια στη διαμόρφωση των αρχών της αναστήλωσης. Με τη συστηματική δουλειά Ομάδας Έργου του ΕΜΠ για την Αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας, που έδωσαν όχι μόνο τις γνώσεις τους αλλά και την ψυχή τους στην υπόθεση της αναστήλωσης, το ΕΜΠ βρέθηκε στην πρωτοπορία της προσπάθειας αυτής, πάντα σε στενή συνεργασία με τον Υπουργείο Πολιτισμού, τους φορείς της Ηπείρου και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς. Ας ελπίσουμε ότι η διερεύνηση των αιτίων της κατάρρευσης του γεφυριού της Πλάκας θα συμβάλει στην κατανόηση των συνθηκών τις οποίες αντιμετωπίζουν πολλές ιστορικές γέφυρες στη χώρα μας και θα αποτελέσει αφορμή για την συντήρηση και προστασία τους έναντι ακραίων καιρικών συνθηκών. Το ΕΜΠ θα στέκεται πάντα ενεργά παρόν στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα της χώρας και ως κορυφαίο τεχνολογικό ίδρυμα θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει μεγάλες τεχνολογικές προκλήσεις».

Photo_Ton_Eppenhof-022


Η βιομηχανική κληρονομιά

Το Βραβείο Europa Nostra του έτους 2021 στην Κατηγορία Έρευνας για την επανάχρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς στην Ευρώπη απονεμήθηκε στην ομάδα Heritage&Architecture, AE+T, TU Delft και στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο ενός διδακτορικού προγράμματος και η κριτική επιτροπή αναγνώρισε «την ποιότητα και τη συνάφεια αυτής της έρευνας, καθώς και τις δυνατότητές της για ανάπτυξη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση των θεμάτων που σχετίζονται με τη διατήρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ευρώπης».
Κλείσιμο
Η έρευνα εξετάζει ένα θεμελιώδες ζήτημα κάθε πολιτικής διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, συγκεκριμένα το εύρος των πιθανών εντάσεων, αντιφάσεων και αντισταθμίσεων μεταξύ των πολιτιστικών αξιών της διατήρησης της κληρονομιάς και των λειτουργικών, οικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών της χρήσης αυτής της κληρονομιάς.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από μία τετραετή υποτροφία που απονεμήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, καθώς και από τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Stichting Fonds Catharine van Tussenbroek και το πρόγραμμα EU Erasmus+. Τέλος στην ανακοίνωση του Πολυτεχνείου εκφράζονται συγχαρητήρια στη διδάκτορα Δώρα Χατζή-Ροδοπούλου και στον επιβλέποντα της διδακτορικής διατριβής Καθηγητή Νίκο Μπελαβίλα.

Ειδήσεις σήμερα

Survivor: Το ελληνοτουρκικό ντέρμπι, οι... γυμνοί μπλε και το «κήρυγμα» Ατζούν

Τι συμβαίνει με τις περικοπές σε 5.500 συνταξιούχους χηρείας;

Άρειος Πάγος - ΣτΕ: Ποιοι φεύγουν και ποιοι έρχονται στην ηγεσία της Δικαιοσύνης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης