Εμβολιασμοί: Ποιοι είναι οι νέοι... VIP και πώς θα χτίσουν το τείχος ανοσίας

Εμβολιασμοί: Ποιοι είναι οι νέοι... VIP και πώς θα χτίσουν το τείχος ανοσίας

Η νέα κοινωνική ομάδα που γέννησε η πανδημία, οι Vaccinated Immunized People (VIP - Πολίτες με Ανοσία διά του Εμβολιασμού) εξελίσσεται σε ρυθμιστή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής - Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους 18-29 ετών και η μετατροπή της COVID-19 σε ήπια νόσο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
eleytheria-arthro
Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του τείχους ανοσίας έναντι του κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα. Η επικείμενη πρόσβαση των πολιτών 18 ετών και άνω σε όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια είναι το δομικό υλικό που θα εγγυηθεί τη... στατικότητα του πολυπόθητου αυτού τείχους. Ο εμβολιασμός τουλάχιστον 6 εκατομμυρίων πολιτών έως τα μέσα Ιουλίου θα διασφαλίσει ένα πιο ομαλό καλοκαίρι αλλά κυρίως ένα κανονικό φθινόπωρο, με ζωντανή οικονομία και ανοιχτά σχολεία.

Ηδη, έχουν γίνει σχεδόν 4,4 εκατομμύρια εμβολιασμοί πρώτης και δεύτερης δόσης στην Ελλάδα. Μάλιστα, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό θεωρείται από τους ειδικούς και την κυβέρνηση ότι η πολυπληθής ηλικιακή ομάδα των 60 χρόνων και άνω -που επλήγη περισσότερο στη διάρκεια της πανδημίας- μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει θωρακιστεί στοιχειωδώς, σε ποσοστό 70%, με τελικό στόχο το 85%-90% να έχει εμβολιαστεί μέσα στο καλοκαίρι. Επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν ότι, αν οι λοιμώξεις κορωνοϊού περιορίζονταν σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 χρόνων, στη διάρκεια και των τριών επιδημικών κυμάτων, οι νοσηλείες θα ήταν κατά πολύ μειωμένες και το σύνολο των θανάτων δεν θα υπερέβαινε τους 1.400, δηλαδή θα αντιστοιχούσαν στο 1/8 των θανάτων που είχαν καταγραφεί μέχρι την περασμένη Πέμπτη. Σε ό,τι αφορά την άλλη μεγάλη ομάδα των νέων και παραγωγικών ατόμων, ηλικίας 30-59 χρόνων, οι εμβολιασμοί εξελίσσονται με ικανοποιητικό ρυθμό, με εκατοντάδες χιλιάδες προγραμματισμένα ραντεβού για το επόμενο δίμηνο. Ενώ το άνοιγμα της πλατφόρμας, για πρώτη φορά, και για τα άτομα ηλικίας 18-29 χρόνων μέσα στον Ιούνιο δημιουργεί πρόσφορες συνθήκες για ακόμη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού.

Επιπλέον, για τους ειδικούς, στοιχείο καίριας σημασίας είναι το ποσοστό των πολιτών με φυσική ανοσία, δηλαδή όσων μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, νόσησαν και ανάρρωσαν. Κατ’ εκτίμηση, πρόκειται για ποσοστό 15%-20%, αποτελώντας ουσιαστικά τη θεμέλιο λίθο για το τείχος ανοσίας. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η ομάδα των πολιτών πρέπει να λάβει τουλάχιστον μία δόση του σωτήριου εμβολίου. Σχετική σύσταση για το θέμα αναμένεται να γίνει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αυτή την εβδομάδα.

5305773__1__2

Επί του παρόντος, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό και ο κίνδυνος διασποράς και αναζωπυρώσεων της πανδημίας είναι υπαρκτός. Ο εμβολιασμός έναντι της λοίμωξης COVID-19 είναι το βασικό δομικό υλικό του τείχους ανοσίας. Σημαντικό ρόλο θα παίξoυν η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η ύπαρξη της νέας κοινωνικής ομάδας που γέννησε η πανδημία, των λεγόμενων Vaccinated Immunized People (VIP), δηλαδή των Πολιτών με Ανοσία διά του Εμβολιασμού. Αυτοί οι νέοι VIP, θωρακισμένοι και με μειωμένη πιθανότητα διασποράς του κορωνοϊού, αναμένεται να εξελιχθούν σε ρυθμιστές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αναμένονται 3.250.000 δόσεις μέχρι το τέλος του μήνα και άλλες 4.138.000 τον Ιούνιο. Η επάρκεια των σκευασμάτων, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα διενέργειας τουλάχιστον 100.000 εμβολιασμών ημερησίως, καθιστά εφικτή την ολοκλήρωση της οικοδόμησης του τείχους ανοσίας μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες.

5244537


«Με την ελπίδα ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, στο τέλος Ιουλίου θα έχει επιτευχθεί ένα καλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Αν έχει εμβολιαστεί το 60% των πολιτών, η μετάδοση του κορωνοϊού θα γίνεται ολοένα πιο δύσκολη, προστατεύοντας πρωτίστως τους πιο ευάλωτους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 95% των νεκρών λόγω της COVID-19 είναι ηλικίας 70 χρόνων και άνω. Ο εμβολιασμός, λοιπόν, σε άτομα ηλικιωμένα, από 60 χρόνων και άνω, θα περιορίσει τη νόσηση και τους θανάτους και θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία», τονίζει στο «ΘΕΜΑ» ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής. Και συμπληρώνει: «Οσο υψηλότερο είναι το ποσοστό εμβολιασμού τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στην κατάργηση των όποιων περιοριστικών μέτρων. Πάρτε ως παράδειγμα το Ισραήλ, που πέτυχε τον γρήγορο εμβολιασμό των πολιτών αίροντας τις υγειονομικές απαγορεύσεις πριν από την έλευση του καλοκαιριού».

Ωστόσο, η ανάγκη όλων για επάνοδο στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό χωρίς πιστή και συνεχή τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας (χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και αποφυγή συγχρωτισμού) ενέχει τον κίνδυνο για δημιουργία ρηγμάτων στο τείχος ανοσίας. Για την αποτροπή της δυνητικά επικίνδυνης αυτής κατάστασης θα πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό ο εμβολιασμός παράλληλα με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Τα μικρά επιδημικά κύματα κορωνοϊού, που θεωρείται πιθανό να εμφανιστούν τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω του τείχους ανοσίας δεν θα έχουν τη δυναμική να προκαλέσουν συρροές κρουσμάτων, πολλές νοσηλείες και θανάτους. Αυτό θα βοηθήσει να μετατραπεί η λοίμωξη COVID-19 από μια σοβαρή απειλή σε μια ελεγχόμενη κατάσταση, που μακροπρόθεσμα -από το ερχόμενο φθινόπωρο πιθανόν- ίσως αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός επιδημικού κύματος εποχικής γρίπης», εκτιμά ο κ. Παρασκευής.

5244529


Η αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Η σταδιακή οικοδόμηση του τείχους ανοσίας αποτυπώνεται στους σκληρούς δείκτες των νοσοκομείων, δηλαδή στις νέες εισαγωγές, στις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Καθημερινά από το Πάσχα και έπειτα οι ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη COVID-19 που χρήζουν νοσηλείας βαίνουν μειούμενοι: από 500 και πλέον ημερησίως που ήταν πριν από το Πάσχα έχουν υποχωρήσει στους τετρακόσιους. Οι διασωληνωμένοι (την περασμένη Πέμπτη ήταν 683) μειώνονται μεν, ωστόσο οι γιατροί υπογραμμίζουν ότι στην πλειονότητά τους πρόκειται για ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί. Βάσει των επιδημιολογικών μοντέλων, ο αριθμός των διασωληνωμένων θα μπορούσε να υποδιπλασιαστεί, πέφτοντας στους 350, μέχρι τα μέσα Ιουνίου, εφόσον ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου (Rt) παραμείνει σταθερός στο 0,85. Αν ο δείκτης αυτός υποχωρήσει περαιτέρω, δηλαδή ο ρυθμός μόλυνσης επιβραδυνθεί, τότε οι ΜΕΘ θα αποσυμφορηθούν ακόμη περισσότερο, επιστρέφοντας στην εικόνα που είχαν στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου, με τους διασωληνωμένους τότε να ήταν 353.

Ειδήσεις σήμερα: 

Η οπτική ψευδαίσθηση που έγινε viral: Τι συμβαίνει με το «κορίτσι κολλημένο στο τσιμέντο»;

Survivor: Χαμό προκάλεσε η «βόμβα» του Ασημακόπουλου να βγάλει στον... τάκο τον Σάκη

Πανελλαδικές 2021: Με SMS στο κινητό θα μάθουν οι υποψήφιοι τους βαθμούς και σε ποια σχολή πέρασαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης