«Χτίζεται» το τείχος ανοσίας: Μέχρι τέλος Μαΐου 20% των πολιτών θα έχει πλήρη θωράκιση κατά του κορωνοϊού

«Χτίζεται» το τείχος ανοσίας: Μέχρι τέλος Μαΐου 20% των πολιτών θα έχει πλήρη θωράκιση κατά του κορωνοϊού

Πώς εξελίσσεται η εμβολιαστική εκστρατεία - Πόσα ραντεβού έχουν κλειστεί με την... «Ελευθερία» - Πότε πρέπει να γίνεται έλεγχος αντισωμάτων - Συνεχίζονται οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία

εμβολιο
Σε μάχη με τον χρόνο για τον εμβολιασμό των ενεργών και παραγωγικών ατόμων εξελίσσεται το επόμενο δίμηνο, καθώς αποτελούν πλέον και τον πιο εύκολο στόχο του κορωνοϊού. Από τη μία πλευρά, η θωράκιση, σε ικανοποιητικό ποσοστό, των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων, και από την άλλη πλευρά, η κινητικότητα των ατόμων στις ηλικιακές ομάδες 30-39 και 40-59 και η μεγαλύτερη έκθεσή τους στο ενδεχόμενο μόλυνσης, έχουν αλλάξει τον χάρτη των κρουσμάτων και συνεπώς και των νοσηλευομένων. Όπως ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, κ. Βασίλης Κικίλιας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά κορωνοϊού που αφορούν πολίτες ηλικίας 35-54 χρόνων, ενώ καταγράφεται περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες στα 43 έτη.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι «να ενδυναμώσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού, το πρόγραμμα «Ελευθερία», με το οποίο δίνουμε, μετά από πολύμηνη μάχη και τεράστια προσπάθεια, κομμάτια ελευθερίας στους συμπολίτες μας» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχιστούν οι βάσει των συμφωνιών παραλαβές εμβολίων και οι εμβολιασμοί των πολιτών με εντατικό ρυθμό. Είναι ενδεικτικό ότι πλέον θα γίνει... ρουτίνα ο ημερήσιος εμβολιασμός 100.000 πολιτών και θα επιτρέψει σύμφωνα με τον κ. Κικίλια «μέσα στον Μάιο να γίνουν 2,3 εκατομμύρια εμβολιασμοί, φτάνοντας συνολικά στο τέλος Μαΐου σε τουλάχιστον 5 εκατ. εμβολιασμούς».

5295824
Mέσα στον Μάιο θα έχουν αναπτυχθεί 1.200 εμβολιαστικά κέντρα στο ΕΣΥ και 300 στους mega εμβολιαστικούς σταθμούς


Η «Ελευθερία» σε αυτήν την πρώτη φάση της θωράκισης των πολιτών για την συρρίκνωση της επιδημίας – διότι ουδείς μπορεί ακόμη να εκτιμήσει τι θα γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο και πως θα εξελιχθεί ο εμβολιασμός- έχει ορίζοντα μέχρι τον Ιούλιο. «Οδεύουμε προς την κορύφωση της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, εφόσον όλα υλοποιηθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παραλαβές εμβολίων. Είναι ένας μεγάλος στόχος, όλοι οι ενήλικες να μπορούν να βρουν εμβόλια και να εμβολιαστούν μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα» τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Με αφορμή τον υγειονομικό σχεδιασμό για την ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς, που εκπονεί το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τους επιστήμονες, ο κ. Κικίλιας, υπογράμμισε και πάλι την αξία του ελέγχου (testing) για τον κορωνοϊό, και «τη δυνατότητα που μας δίνει να γνωρίζουμε σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε ώστε να μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία τη δική μας, της οικογένειάς μας, των κοινωνικών συναναστροφών μας, των επαγγελματικών συναναστροφών μας».

Πώς εξελίσσεται η εμβολιαστική εκστρατεία

Διευκρινίσεις για την πορεία της εμβολιαστικής εκστρατείας έδωσε κατά την ενημέρωση ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, σε ό,τι αφορά τις παραλαβές των εμβολίων αλλά και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί.

Κλείσιμο
embolio
Tο εμβόλιο Novavax βρίσκεται στο τελικό στάδιο ελέγχου. Αναμένεται να πάρει έγκριση στα τέλη καλοκαιριού, ώστε τον Σεπτέμβριο να αποτελέσει άλλο ένα όπλο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.


Ειδικότερα, αναμένονται:

-2.150.000 δόσεις από τις εταιρίες Pfizer/ BioNTeck

-350.000 δόσεις από τη Moderna

-220.000 δόσεις από την Johnson & Johnson με αναμονή για επιβεβαίωση των επόμενων 80.000

-150.000 δόσεις από την AstraZeneca, με αναμονή για επιβεβαίωση για τις υπόλοιπες έως τις 350.000 που έχει δεσμευτεί για τη χώρα.

Mέσα στον Μάιο θα έχουν αναπτυχθεί 1.200 εμβολιαστικά κέντρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και 300 στους mega εμβολιαστικούς σταθμούς, ενώ θα ενταχθούν στην επιχείρηση «Ελευθερία» και ιδιωτικοί φορείς – αναρτήθηκε χθες στο emvolio.gov.gr η φόρμα συμμετοχής των ενδιαφερομένων (ιδιωτικά πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές) με πληροφορίες περί την αμοιβή ανά εμβολιασμό και όρους συνεργασίας.

Μια τελευταία σημαντική εξέλιξη, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, είναι το εμβόλιο Novavax στο τελικό στάδιο ελέγχου, για το οποίο η χώρα έχει δηλώσει συμμετοχή. «Αναμένεται να πάρει έγκριση στα τέλη καλοκαιριού, ώστε τον Σεπτέμβριο να είναι εδώ», ανέφερε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως στο τέλος του μήνα θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις περίπου 2 εκατ. πολίτες, ποσοστό περίπου 18% του πληθυσμού θα έχει πλήρη ανοσία. Υπενθυμίζεται πως ποσοστό περίπου 10% του πληθυσμού θεωρείται ότι έχει αποκτήσει φυσική ανοσία κατά την επιδημία.
emvoliasmos

Τα ραντεβού με την... «Ελευθερία»

«Η σελίδα των εμβολιασμών γύρισε», ανέφερε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, για την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των πολιτών στα «εμβόλια της απελευθέρωσης» από την πανδημία του κορωνοϊού. Αισιόδοξη ήταν και για τη χορήγηση του μονοδοσικού και αποτελεσματικού σε 28 ημέρες εμβολίου της Johnson & Johnson για ηλικίες άνω των 18 ετών από χθες, εξέλιξη που θα επιταχύνει τον εμβολιαστικό ρυθμό.

Από την ηλικιακή ομάδα των ατόμων 30-39 χρόνων έχουν κλειστεί για να εμβολιαστούν 354.000 ραντεβού (αντιστοιχούν σε 177.000 πολίτες) ενώ ήδη 65.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Από την ηλικιακή ομάδα 40-44 χρόνων έχουν κλειστεί 235.000 ραντεβού (αντιστοιχούν σε 117.750 πολίτες), και έχουν ήδη εμβολιαστεί 31.000 άτομα. Η πλειοψηφία θα έχει εμβολιαστεί τις επόμενες 10 με 15 μέρες.

Από την ηλικιακή ομάδα 45-49 χρόνων έχουν ήδη κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 250.000 πολίτες και 3.112 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Τα ποσοστά κάλυψης των άλλων ηλικιακών ομάδων που έχουν ενταχθεί στην εκστρατεία «Ελευθερία» από τον περασμένο Ιανουάριο παραμένουν στα ίδια επίπεδα, όπως ήταν και στα μέσα Απριλίου, με εξαίρεση τους πολίτες στις ομάδες 60-69 χρόνων.

Ειδικότερα, και όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την ομάδα άνω των 85 ετών, έχει εμβολιαστεί το 63% τουλάχιστον με μια δόση και 5% έχει προγραμματίσει ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 χρόνων, έχει εμβολιαστεί το 63% τουλάχιστον με μια δόση και επιπλέον 5% έχει κλείσει ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 χρόνων – μάλιστα την χαρακτήρισε ως την «καλύτερή μας ηλικιακή ομάδα από πλευράς συμμετοχής»- έχει εμβολιαστεί το 73% και 7% αναμένει τον εμβολιασμό του.

Στην ομάδα 70-74 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 58% και ποσοστό 16% έχει κλεισμένο ραντεβού.

Στην ομάδα ατόμων 65-69 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 40%, αλλά ποσοστό 34% αναμένει τη σειρά τους έχοντας προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Στους πολίτες ηλικίας 60-64 χρόνων, το 53% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και το 14% έχει προγραμματίσει ραντεβού.

5294034


Στο μισό η διασπορά με 1 μόνο δόση εμβολίου

Σε ένα σημαντικό ερευνητικό εύρημα για την αξία των εμβολίων αναφέρθηκε η κυρία Θεοδωρίδου. «Υπάρχει πάντα η προσδοκία ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη διασπορά του ιού από τους εμβολιασμένους, υπήρχε όμως η ανάγκη αυτή η ιδιότητα του εμβολιασμού να τεκμηριωθεί» είπε χαρακτηριστικά, και παρέθεσε τα αποτελέσματα μιας ευρείας μελέτης που διεξήχθη στη Βρετανία.

Με κύρια ερευνήτρια την Μαίρη Ράμσεϊ, κορυφαία επιστήμονα στον τομέα των εμβολίων, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Έρευνας της Βρετανίας παρουσίασε σε προδημοσίευση τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία περιλαμβάνει άτομα τα οποία είχαν εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου ή της Pfizer ή τηςAstraZeneca και μετά από 3 εβδομάδες μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό.

«Η μελέτη αυτών των ατόμων με μοριακό τρόπο, με PCR, και έλεγχο των ατόμων του οικογενειακού τους περιβάλλοντος που ήταν σε επαφή - ο αριθμός αυτός ήταν τεράστιος, 25.000 νοικοκυριά και 57.000 άτομα σε επαφή- έδειξε ότι ο εμβολιασμός των ατόμων αυτών μείωσε κατά 50% περίπου την πιθανότητα διάδοσης, μετάδοσης του ιού στο περιβάλλον» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Πρόσθεσε πως το εύρημα έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στη Βρετανία και σε όλα τα κράτη, καθώς «επιβεβαιώνει τη βασική ιδιότητα του εμβολίου, ότι όχι μόνο τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά μειώνουν και την πιθανότητα να μολυνθούν άτομα του περιβάλλοντος του εμβολιαζόμενου. Η έμμεση προστασία είναι μια ιδιότητα πάρα πολύ σημαντική για την επίτευξη ταχύτερα της συλλογικής ανοσίας».
210210163808_embolio_vaccine_ap_20076612303577

Διευκρινίσεις για τα τεστ αντισωμάτων

Απάντηση σε ένα ερώτημα που διατυπώνεται από πολλούς εξ όσων νόσησαν ή εμβολιάστηκαν έδωσε η κυρία Θεοδωρίδου: «Nα κάνω έλεγχο αντισωμάτων;».

«Αρκετοί συμπολίτες μας διακατέχονται από την αγωνία αν «έπιασε», όπως λέμε, το εμβόλιο, δηλαδή αν ήταν αποτελεσματικό και σπεύδουν να πραγματοποιήσουν εργαστηριακό έλεγχο με προσδιορισμό των αντισωμάτων» είπε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής.

«Η ανοσία δεν περιορίζεται μόνο στον προσδιορισμό των αντισωμάτων, αλλά έχει και ένα πολύ σημαντικό σκέλος, την κυτταρική ανοσία, η οποία δεν προσδιορίζεται με αντισώματα. Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων είναι σημαντικός για την επιδημιολογική επιτήρηση, για κλινικές μελέτες, για τον εντοπισμό ομάδων πληθυσμού αυξημένου κινδύνου, αλλά είναι περιορισμένης σπουδαιότητας σε ατομικό επίπεδο» εξήγησε.

«Η θέση όλων των διεθνών Οργανισμών είναι ξεκάθαρη. Δεν συστήνεται έλεγχος αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό ή έλεγχος αντισωμάτων σε ένα άτομο που πρόκειται να εμβολιαστεί» τόνισε και ξεκαθάρισε πως θα υπάρξει οδηγία για τον έλεγχο αντισωμάτων για ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι ή για την ανάγκη επανεμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.

Βήματα ελευθερίας μέσα στο σκηνικό θανάτων της επιδημίας

Τη μεγάλη προσοχή στα βήματα ελευθερίας που παρέχονται από την πολιτεία επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, καθώς η πανδημία, παρά τη βελτίωση, «παραμένει εδώ και στερεί ζωές συνανθρώπων μας, με τους θανάτους να καταγράφουν ανοδική πορεία τις τελευταίες ημέρες» όπως ανέφερε.

Χθες ανακοινώθηκαν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) 2.093 νέα κρούσματα κορωνοϊού κατόπιν 33.958 ελέγχων. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων που διαμορφώνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα 43 έτη, σε παραγωγική δηλαδή ηλικία, δεν επιτρέπει καμία ανακούφιση, αντιθέτως επιβάλλει επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων που από την Πρωτομαγιά σημειώνει πτωτικές τάσεις, χθες ήταν 765. Ωστόσο, το περασμένο 24ωρο έγιναν 410 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, με το σύνολο των νοσηλευομένων ασθενών με κορωνοϊό να ανέρχεται σε 5.135. Από αυτούς, οι 1.192 βρίσκονταν σε Μονάδες.

Τα νοσοκομεία της Αττικής, που χθες μετρούσαν 2.442 ασθενείς, θα πιέσουν το επόμενο διάστημα οι εισαγωγές από τη μεγάλη διασπορά στην μητροπολιτική περιφέρεια, η οποία κατέγραψε 924 νέες λοιμώξεις με Κέντρο και Δυτικά προάστια σταθερά στο κόκκινο (279 και 171 νέα κρούσματα). Το περασμένο 24ωρο έγιναν 222 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, πάνω από τις μισές εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας.

Σταθερά στη δεύτερη θέση της έκθεσης του ΕΟΔΥ παραμένει η Θεσσαλονίκη με 247 νέα κρούσματα, γεγονός που αποτυπώνεται στις νοσηλείες της πόλης ενώ επιβαρυμένο είναι το σύστημα υγείας σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. Χθες οι ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid-19 ανέρχονταν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης σε 1.363 με τους 222 διασωληνωμένους.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μπιλ Γκέιτς: Μετέφερε στη Μελίντα μετοχές αξίας $1,8 δισ. τη μέρα που ανακοίνωνε τον χωρισμό τους

Θάνατος 44χρονης μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca: «Ήταν μία χαρά, υγιέστατη», είπε ο σύζυγος

Μόσιαλος: Γιατί είναι ψέμα ότι το εμβόλιο επηρεάζει την γονιμότητα των γυναικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης