Μερική επιφυλακή για τον κινεζικό πύραυλο και στην Ελλάδα - Διαβάστε την ΝΟΤΑΜ

Μερική επιφυλακή για τον κινεζικό πύραυλο και στην Ελλάδα - Διαβάστε την ΝΟΤΑΜ

Ελάχιστες αλλά όχι ανύπαρκτες οι πιθανότητες να πέσουν θραύσματα του πυραύλου στη χώρα μας - Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν απαγορευτεί οι στρατιωτικές πτήσεις - «Παραμένουμε σε επιφυλακή  ακολουθώντας τα πρωτόκολλα που επιβάλλονται σε αυτές τις περιπτώσεις», τόνισε στο protothema.gr o Νίκος Χαρδαλιάς

rocket-main1
Σε μερική επιφυλακή βρίσκονται τα ελληνικά σώματα ασφαλείας με αφορμή τον κινεζικό πύραυλο, Long March, βάρους 21 τόνων ο οποίος αναμένεται να εισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της γης τις επόμενες ώρες (με πιθανότερη χρονική στιγμή τα ξημερώματα της Κυριακής) και τα θραύσματα του οποίου αναμένεται να συντριβούν κάπου μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μεσα στη ζώνη επικινδυνότητας.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει το CNN η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος προέβλεψε μια «ζώνη κινδύνου» που καλύπτει «οποιοδήποτε τμήμα της επιφάνειας της Γης μεταξύ περίπου 41,5 Β και 41,5S γεωγραφικού πλάτους». Το συγκεκριμένο τμήμα περιλαμβάνει σχεδόν όλη την Αμερική άπό τα νότια της Νέας Υόρκης, όλη την Αφρική και την Αυστραλία, τμήματα της Ασίας, περιοχές της Ιαπωνίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες έχουν απαγορευτεί οι στρατιωτικές πτήσεις.  Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε πως οι πιθανότητες για να πέσουν θραύσματα του πυραύλου στη χώρα μας είναι «απειροελάχιστες». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «παραμένουμε όμως σε επιφυλακή ακολουθώντας τα πρωτόκολλα που επιβάλλονται σε αυτές τις περιπτώσεις».

Πάντως τα περισσότερα διαστημικά αντικείμενα καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης και αυτό αναμένεται να συμβεί και με το μεγαλύτερο τμήμα του πυραύλου. 
Μάλιστα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε ΝΟΤΑΜ. Η ισχύς του, δηλαδή το διάστημα επιφυλακής ειναι απο σήμερα Σάββατο 8/5 21:12 βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι αύριο Κυριακή 9/5 μεσημέρι 12:46.

WhatsApp-Image-2021-05-08-at-22_27_42

NOTAM
sms
Κλείσιμο


Ωστόσο, κάποια από τα εξαρτήματά του, όπως οι οδεύσεις των αερίων και οι δεξαμενές καυσίμων είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και αυτά αναμένεται ότι θα φθάσουν ώς την επιφάνεια της Γης. Η Ελλάδα βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου. Να σημειωθεί ότι υπάρχει συναγερμός σε όλο τον κόσμο καθώς κανείς δεν γνωρίζει που θα πέσουν τα θραύσματα, ενώ υπάρχουν φόβοι ακόμα και για τις πτήσεις των αεροπλάνων. 

Out of control China rocket live tracking Long March 5B Rocket debris | تتبع مسار الصاروخ الصيني

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η επανείσοδός του πυραύλου στην ατμόσφαιρα αναμένεται να συμβεί γύρω στις 02:00 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής. Όμως, η πρόβλεψε η αυτή έχει σημαντικό περιθώριο σφάλματος εννέα ωρών νωρίτερα ή αργότερα. Το περιθώριο αυτό αναμένεται ότι σταδιακά θα μειώνεται καθώς ο πύραυλος θα πλησιάζει.

Υπενθυμίζεται πως ο πύραυλος της Κίνας , Long March 5b, που εκτοξευθηκε την Μεγάλη Πέμπτη, αναμένεται να πραγματοποιήσει μια μη ελεγχόμενη προσγείωση. Ο Jonathan McDowell, ένας αστρονόμος που παρακολουθεί αντικείμενα σε τροχιά γύρω από τη Γη, δήλωσε στο SpaceNews ότι η πορεία του δείχνει ότι μπορεί να προσγειωθεί «λίγο πιο βόρεια από τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη και το Πεκίνο και όσο νότια είναι η νότια Χιλή και το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας».
Θα μπορούσε να προσγειωθεί οπουδήποτε σε αυτό το εύρος, που καλύπτει ωκεανούς και κατοικημένες και μη κατοικημένες περιοχές, αλλά τα περισσότερα από τα συντρίμμια του θα καούν στην ατμόσφαιρα.
Οι δορυφορικοί ιχνηλάτες έχουν εντοπίσει τον πύραυλο μήκους 100 ποδιών που ταξιδεύει με ταχύτητα μεγαλύτερη από τέσσερα μίλια το δευτερόλεπτο. Η Κίνα που άρχισε να «στήνει» τμηματικά το δικό της Διαστημικό Σταθμό, θέτοντας σε τροχιά γύρω από τη Γη το πρώτο τμήμα του εκτόξευσε  ένα μεγάλο πύραυλο Long March 5B από το διαστημικό κέντρο στην κινεζική νήσο Χαϊνάν στις 11:23 π.μ. τοπική ώρα την Μεγάλη Πέμπτη.

China launches 'Tianhe,' core module of space station

Το μήκους 18 μέτρων κεντρικό τμήμα με την ονομασία «Τιανχέ» (Αρμονία των Ουρανών) θα συμπληρωθεί αργότερα από δύο κάπως μικρότερα περιφερειακά τμήματα, σχηματίζοντας τελικά ένα διαστημικό σταθμό σχήματος Τ, με την ονομασία Tiangong (Ουράνιο Παλάτι) έως το τέλος του 2022 και θα γίνει χώρος διαμονής για τρία μέλη του πληρώματος.
κινεζικος_σταθμος
Δεν είναι γνωστό πόσο καιρό θα μείνουν οι τρεις αστροναύτες στο σταθμό «Tianhe», ούτε ποια είναι η ταυτότητά τους, καθώς η κινεζική διαστημική υπηρεσία είναι συνήθως φειδωλή σε τέτοιες πληροφορίες. Όταν ολοκληρωθεί, ο Διαστημικός Σταθμός Tiangong θα περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε υψόμετρο 211 έως 280 μιλίων.

καλλιτεχνικη_απεικονιση_κινεζικου_σταθμου
Η Κίνα σχεδιάζει συνολικά 11 αποστολές μέσα στο 2021 και 2022 για να ολοκληρώσει το διαστημικό σταθμό της, μεταξύ των οποίων τέσσερις επανδρωμένες. Ο νέος κινεζικός Διαστημικός Σταθμός, στην πλήρη μορφή του, θα έχει περίπου το 20% του βάρους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) που ζυγίζει γύρω στους 460 τόνους και θα μπορεί να φιλοξενεί τριμελή κινεζικά πληρώματα για τρεις μήνες κάθε φορά (πρόσκαιρα έως έξι κατά την εναλλαγή των πληρωμάτων), έναντι έως και 13 αστροναυτών στον ISS.

Στον κινεζικό σταθμό θα υπάρχουν υποδομές για πολλά ταυτόχρονα επιστημονικά πειράματα. Ήδη έχουν σχεδιασθεί τουλάχιστον 100 από τους Κινέζους επιστήμονες για να γίνουν στο διάστημα και μερικά θα φέρουν τα πρώτα αποτελέσματα τους εντός του 2022.

Η Κίνα στοχεύει να γίνει μια μεγάλη διαστημική δύναμη μέχρι το 2030 για να συμβαδίσει με τους αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, και να δημιουργήσει τον πιο προηγμένο διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Η ISS, που βρίσκεται σε τροχιά, χρειάστηκε 10 χρόνια και περισσότερες από 30 αποστολές για να συγκεντρωθούν από την έναρξη της πρώτης ενότητας το 1998.
Το ISS υποστηρίζεται από πέντε συμμετέχουσες διαστημικές υπηρεσίες - τη NASA (ΗΠΑ), τη Roscosmos (Ρωσία), την JAXA (Ιαπωνία), την ESA (Ευρώπη) και την CSA (Καναδάς) - αλλά στην η Κίνα αρχικά απαγορεύτηκε να συμμετάσχει , με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η επιστροφή του πυραύλου στη Γη, ειδικά εάν προσγειωθεί σε κατοικημένη περιοχή, θα μπορούσε να χαλάσει τον εορτασμό της Κίνας. Οι ανιχνευτές διαστημικών συντριμμιών παρατήρησαν ότι κινείται αργά και απρόβλεπτα προς τη Γη τις τελευταίες ημέρες και η επιστροφή του θα μπορούσε να είναι μια από τις μεγαλύτερες μη ελεγχόμενες προσγειώσεις που καταγράφηκαν.

Η Κίνα εκτόξευσέ δοκιμαστικά το Long March 5b τον Μάιο του 2020, αλλά και εκείνη η αποστολή τελείωσε επίσης με μια ανεξέλεγκτη πτώση με τον πύραυλο να πέφτει λίγο έξω από την ακτή της Δυτικής Αφρικής.

μακδαουελ_2
Πριν καταστραφεί στα νερά των ακτών της Μαυριτανίας, ο πυρήνας των πυραύλων πέταξε πάνω από το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη.



Ειδήσεις σήμερα 

Διανομή self test από τα φαρμακεία: Δευτέρα-Τετάρτη μόνο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές 

Θεόδωρος Κατσανέβας: Πώς νικήθηκε από τον κορωνοϊό μέσα σε 18 μέρες 


Πέλαγος: Φάλαινες ταΐζουν τα μικρά τους - Εκπληκτικές εικόνες από drone 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης