LIVE

Κορωνοϊός

Lockdown: Έρχεται παράταση έως τις 8 Μαρτίου - Αυξημένα τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα

ermou-adeia233

Πιέζονται τα νοσοκομεία της Αττικής - «Πυρετώδεις» προετοιμασίες για άνοιγμα της αγοράς από 8 Μαρτίου - Νέος πενταψήφιος για SMS μόνο για το λιανεμπόριο

«Ασφυκτικό» μοιάζει το τοπίο της πανδημίας στην χώρα μας και ιδίως στην Αττική, γεγονός όπως φαίνεται, αναμένεται να οδηγήσει τους επιστήμονες να ειδηγηθούν παράταση του υφιστάμενου αυστηρού lockdown για μία εβδομάδα.

Όπως έχει τονιστεί τα τελευταία 24ωρα, οι λοιμωξιολόγοι αναμένουν τα σημερινά και αυριανά στοιχεία από τα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους σχετικά με το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Παρά την διάθεση, όμως, τόσο της Πολιτείας όσο και των επιστημόνων να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα και να αρθούν κάποια από τα μέτρα περιορισμού, τα «μαθηματικά» της πανδημίας φαίνεται να είναι τέτοια που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Συγκεκριμένα, σήμερα, τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν το απόγευμα αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες να είναι αρκετά περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες ξεπερνώντας ίσως κατά πολύ και τα 1.000. Παράλληλα, υπενθυμίζεται πως και τα χθεσινά κρούσματα ήταν πολλά, παρά το γεγονός πως συνήθως τις Δευτέρες καταγράφονται... χαμηλές πτήσεις. Την ίδια ώρα, την ανησυχία εντείνει και το γεγονός πως τα 880 κρούσματα της Δευτέρας προέκυψαν από σημαντικά χαμηλότερο αριθμό τεστ από αυτόν που διενεργείται συνήθως.

Η εικόνα στα νοσοκομεία

Προκειμένου να σχηματιστεί το πλαίσιο που έχουν μπροστά τους οι λοιμωξιολόγοι, πρέπει να μπει στο κάδρο και η εικόνα στα νοσοκομεία, η οποία επίσης δεν προκαλεί αισιοδοξία.

Το «κύμα» των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 προς τα δημόσια νοσοκομεία δυναμώνει συνεχώς -πλέον νοσηλεύονται περισσότεροι από 2.500 ασθενείς- και υψώνεται απειλητικό έξω από τις ΜΕΘ. Την 1η Φεβρουαρίου οι ασθενείς λόγω κορωνοϊού στο ΕΣΥ ήταν 1.594. Αυξήθηκαν δηλαδή οι νοσηλευόμενοι μέσα σε τρεις εβδομάδες κατά 58%.

Σε όλες τις Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ κα.) στο ΕΣΥ χθες νοσηλεύονταν 646 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 346 ήταν διασωληνωμένοι. Μόλις δύο εβδομάδες και δύο ημέρες νωρίτερα οι διασωληνωμένοι ήταν λιγότεροι κατά 100! Στις 5 Φεβρουαρίου, και πριν ανακοινωθεί το σκληρό lockdown για την Αττική, στις Μονάδες βρίσκονταν διασωληνωμένοι 246 ασθενείς. Χθες καταγράφηκε υψηλός αριθμός εσαγωγών, «σπάζοντας» το αρνητικό υψηλό ρεκόρ της περασμένης Πέμπτης, οπότε είχαν γίνει 277 εισαγωγές πανελλαδικά με τις 171 στην Αττική. Εισήχθησαν 299 ασθενείς εκ των οποίων οι 179 σε νοσοκομεία της Αττικής – Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Θριάσιο και Αττικόν δέχθηκαν τους περισσότερους ασθενείς.

Τζανάκης: Είμαστε στο απόγειο του τρίτου κύματος αυτή την εβδομάδα

«Αυτή την εβδομάδα θα εισπράξουμε το απόγειο αυτού του επιδημικού κύματος και θα είμαστε τυχεροί αν δεν ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα», επεσήμανε για την πορεία του κορωνοϊού ο καθηγητής Πνευμονολογίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Όπως τόνισε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 , αυτές τις ημέρες φαίνεται μια επιπεδοποίηση της καμπύλης και θα δούμε αποκλιμάκωση από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Υπό αυτή την έννοια, σύμφωνα με τον καθηγητή, το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει μετά τις 8 Μαρτίου, εκτός εάν βρεθεί ένας πιο λειτουργικός, εύρυθμος και ευέλικτος τρόπος να ανοίξει νωρίτερα.

Προς άνοιγμα της αγοράς στις 8 Μαρτίου

Τούτων δοθέντων, προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.  Πιο πιθανό θεωρείται αυτή τη στιγμή το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με αυστηρούς κανονισμούς από τις 8 Μαρτίου.  

Στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων εμπλέκονται οι λοιμωξιολόγοι και τα υπουργεία Υγείας, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με όλες τις πλευρές να... «κρέμονται» από την πορεία των κρουσμάτων και την πίεση στο σύστημα Υγείας, κυρίως στην Αττική.

Στο πλαίσιο αυτό στο υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζονται το ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν μετά την χαλάρωση του lockdown. Την ίδια ώρα, παράγοντας του συγκεκριμένου υπουργείου, μιλώντας στο protothema.gr, σημείωνε πως «εμείς διαμορφώνουμε το πλαίσιο λειτουργίας γιατί είναι σημαντικό να ξεκινήσει να επαναλειτουργεί η αγορά. Το λιανεμπόριο έχει δείξει πως μπορεί να προσαρμοστεί στις όποιες συνθήκες και εφόσον το επιτρέψουν οι επιστήμονες μπορούμε να ελπίζουμε για άνοιγμα την 1η ή πιθανότατα την 8η Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση είμαστε κοντά στο τέλος».

Μάλιστα όπως αναφέρει το newmoney.gr με δεδομένο ότι κάθε μήνας με lockdown κοστίζει περίπου 3 δισ. ευρώ στο δημόσιο Ταμείο η κυβέρνηση αυτή τη φορά φαίνεται ότι μάλλον θα προτάξει την σταδιακή επαναφορά της λιανεμπορικής δραστηριότητας έναντι των σχολείων. 

Σε αυτό το κλίμα άλλωστε ήταν και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Τρίτης είπε χαρακτηριστικά πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου «θα προηγηθεί κάθε άλλου ανοίγματος». Ο ίδιος ζήτησε να γίνει σχεδιασμός του ανοίγματος της αγοράς κατά τρόπο που θα «μας φτάσει μέχρι το Πάσχα», ενώ σχολιάζοντας το σενάριο για νέο SMS για το λιανεμπόριο, είπε πως πρόκειται για μία πρόταση που έχει καταθέσει από καιρό ο Εμπορικός Σύλλογος.

Λιανεμπόριο με  SMS σε νέο αριθμό

Έτσι, με δεδομένη την εκπεφρασμένη επιθυμία της κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία της αγοράς, στο υπουργείο Ανάπτυξης, ψάχνουν τρόπους προκειμένου να είναι έτοιμο το πλαίσιο για καταστηματάρχες και καταναλωτές για όταν κάνουν την σχετική εισήγηση οι επιστήμονες.

Στο πλαίσιο αυτό έχει «παραγγελθεί» προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούν οι καταναλωτές να βγαίνουν για τα ψώνια τους, διασφαλίζοντας ότι δεν θα γίνεται κατάχρηση του SMS στο 13033. Αυτό, γιατί όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από τους αρμόδιους παράγοντες, το 13033 έχει συγκεκριμένες δυνατότητες και περιορισμούς και κατ' επέκταση δεν μπορούν να προστεθούν νέες παράμετροι.

Έτσι μία από τις λύσεις που εξετάζεται, η οποία προς το παρόν θεωρείται και η πιο πιθανή, είναι η δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας για SMS η οποία θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο. Μάλιστα, όπως έγραψε η εφημερίδα Τα Νέα, η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα έχει και χρονικό περιορισμό στις 3 ώρες. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος όπως είπε κάτι τέτοιο είχε προταθεί και τα Χριστούγεννα αλλά δεν είχε πραγματοποιηθεί λόγω τεχνικών προβλημάτων. «Αφού υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας ο καθένας πρέπει να ελέγχεται πόσες ώρες βγήκε από το σπίτι του», είπε σχετικά.

Από πλευράς του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM το πρωί της Τρίτης, επιβεβαίωσε πως θα υπάρχει χρονικός περιορισμός για τις αγορές, ωστόσο σημείωσε πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι και εξετάζονται περισσότερες των μία λύσεων.

Ο συγκεκριμένος 5ψήφιος αριθμός, πάντως, εάν τεθεί σε εφαρμογή, θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τις αγορές στα καταστήματα του λιανεμπορίου και όχι τα σούπερ μάρκετ, στα οποία οι καταναλωτές θα εξακολουθήσουν να πηγαίνουν στέλνοντας τον κωδικό 2 στο 13033. Οι έξι γνωστοί κωδικοί για SMS που ισχύουν έως σήμερα θα παραμείνουν και δεν θα αλλάξει κάτι σε αυτούς.

Ειδήσεις σήμερα: 

Θράσος από Ακάρ: Οι Έλληνες παρενόχλησαν το «Τσεμέ» - Απαντήσαμε κατάλληλα

Υπόθεση Λιγνάδη: Η ΜΚΟ Praksis συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο

ΑΣΕΠ: Αιτήσεις για προσλήψεις στην αστυνομία μέσω προκήρυξης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (82)

Δημοσιογράφος του δημοκρατικού Τόξου

Έλα τα στοιχήματα! Οι επόμενες δύο βδομάδες είναι κρίσιμες. Τον Απρίλιο μείνετε μέσα να κάνουμε Πάσχα. Πριν το Πάσχα οι επόμενες δύο βδομάδες κλπ οπότε ψήστε στην ταράτσα,όχι χωριό, όχι εκκλησία γιατί δεν εσείς δεν μας ακούσατε και δεν μείνατε μέσα .Μετά το Πάσχα ξεκινάει ο τουρισμ.... συγνώμη! να πέφτει το μικροβιολογικό φορτίο,τα σκατ... συγνώμη! τα λύματα εντάξει οπότε ΖΗΤΩ!!!και βουρ οι τουρίστες για μπάνιο και βουρ τα γκαρσονια για δουλειά. Ο ιός; Εξαφανίστηκε! Τον Οκτώβριο που θα μαζεύουν τις τελευταίες ξαπλώστρες θα λένε στα κανάλια: Ανησυχίες προκαλούν στους ειδικούς οι αυξήσεις των κρουσματων. Φοβούνται για νέα έξαρση του ιού και την μετάλλαξη της Κόστα Ρίκα μαζί με το 5 κύμα της πανδημίας. Παρόλα αυτά χτες στην τάδε λαϊκή αγορά το αδιαχώρητο. Και να μια συνέντευξη σε έναν παππού που δεν θα φοράει μάσκα,ο παππούς σαστισμένος θα λέει βλακείες, μετά συνέντευξη σε μια νέα έτσι,γυαπις που έχει πάει στην λαϊκή και λέει ότι εμείς φταίμε που δεν φοράμε καλά την μάσκα, συνωστιζομαστε κιόλας για αυτό το κράτος πρέπει να είναι αυστηρό,και πιο αυστηρό εμείς φταίμε και πάμε πάλι από την αρχή.Για εμάς στα ΜΜΕ πάντως έχουμε εξασφαλίσει την τηλεθέαση για το lock down και οι ειδικοί την προβολή και την δόξα τους.

Jojo

Δηλ. θα ανεβαίνουν τα νούμερα τρομοκρατώντας τον κόσμο μέχρι να κάνει εμβόλια ενώ ταυτοχρονα δεν υπάρχουν για όλο τον κόσμο? Ποιες διάνοιες ψηφίζετε κάθε φορά...

Νέος

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Κλείστε επιτέλους και την επαρχία ..... Τα κρούσματα αυξάνονται και εσείς το μαθαίνετε εκ των υστέρων ... Κλείσατε τον Εύοσμο και η υπόλοιπη Θεσσαλονίκη ανοιχτή. Ρεζίλι.... Δεν θέλουμε λαϊκιστές μόνο σκληρές αποφάσεις.

Jojo

Ποια άλλη χώρα πέρα από Κύπρο έχει sms στο λοκνταουν?

Ανδρεας

Πανδημια της πλακας γελανε και οι σοβαδες..

Πολυ κακως δεν το πανε μεχρι τελος καλοκαιριου

Να μην αφηνουν περιθωρια χαλαρωσης κλειστε τα παντα μια συνηθεια ειναι και μαλιστα καλα περναμε

Μια χαρά περνάμε??????

Σ' αυτό δεν έχεις και άδικο άν κρίνω από τον χαλαρό κόσμο που συνωστίζεται σε πεζόδρομους και πλατείες χαχανίζοντας μασκοφορεμένοι κατά τις καθορισμένες ώρες του προσυλισμού μας....

Εσείς που εργάζεστε εκεί στα σούπερ μάρκετ

μην αγνοείτε όσους εργάζονται ή περιφέρονται ως πελάτες στο χώρο με κατεβασμένη τη μασκούλα .... διότι θα καταλήξετε λίαν συντόμως βάσει των επιδημικών αποτελεσμάτων να εργάζεστε με «δυο μασκούλες» στα μούτρα. Να τους κυνηγάτε ασταμάτητα και να τους κάνετε συστάσεις να σεβαστούν τα μέτρα, εσάς και τις οικογένειες σας ! Μην τους αφήνετε να ασεβούν στο χώρο που εργάζεστε και έχουν επιλέξει οι πελάτες για τις αγορές τους ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ.

Me

Δεν θα πεσουν τα κρουσματα γιατι αυτο το lockdown δεν θυμιζει σε τιποτα το προηγουμενο. Ολος ο κοσμος βρισκεται στους δρομους. Οι μαζωξεις στα σπιτια δεν σταματανε. Ο ενας παει στο σπιτι του αλλου για φαγητο, ποτο, καφε, ακομα και μετα τις 21:00. Ποιος τους ελεγχει αλλωστε. Το Σαββατο μεσημερι γυριζοντας απο λαϊκη ειδα ενα τσουρμο γυρω στα 15 παιδια, 14-17 ετων, να βγαινουν απο πολυκατοικια ολοι μαζι, χωρις μασκες, κρατωντας αδεια μπουκαλια μπυρας ψαχνοντας που να τα πεταξουν. Στις λαϊκες συνωστιζονται στους παγκους, ειδικα οι ηλικιωμενοι. Στα σουπερ μαρκετ εχουν βγαλει απο το πατωμα τα σημαδια που πρεπει να στεκεσαι στα ταμεια. Δεν κραταει κανενας αποστασεις. Ολοι στριμωχνονται. Πολλες κυριες, και κυριοι βεβαια, εμφανιζονται με μαλλι φτιαγμενο στην εντελεια. Ρωτησα καποια κυρια πως εφτιαξε τοσο υπεροχο μαλλι. Μου απαντησε "Δεν ξερω. Εγω καθισα απλα στην πολυθρονα και μου το εφτιαξαν!" "Μα πως, δουλευουν τα κομμωτηρια;" ρωτησα. Με κοιταξε με ενα πονηρο χαμογελο και δεν απαντησε. Πολλοι αλλοι δηλωνουν τηλεργασια αλλα πηγαινουν κανονικα στη δουλεια τους. Αλλοι πανε με πυρετο στη δουλεια τους. Εχουμε ξεφυγει. Τα καταστηματα δεν μπορουν να μεινουν για παντα κλειστα. Αν ανοιξουν τα συνοικιακα και με κανονες πιστευω οτι θα ειμαστε ενταξει. Αν ανοιξουν τα κεντρικα στην Ερμου, θα γινει χαμος παλι. Γιατι οι περισσοτεροι πηγαιναν εκει για βολτα κι οχι να ψωνισουν. Τα μετρα που εχουμε ηδη παρει αρκουν αλλα δεν εχουν αποτελεσμα γιατι δεν τα τηρουν σωστα.

Dr.

Καλά, εγώ ζω σε άλλη πόλη; Σε σούπερ μάρκετ που πηγαίνω, όχι μόνο τηρούνται ευλαβικά οι αποστάσεις κτλ., αλλά μας θερμομετρούν κιόλας μόλις μπαίνουμε.

Ρ

Σε ολο τον κοσμο μειωνονται στην ελλαδα αυξανονται Μπραβο κουλη Βαλε και αλλα μετρα

Τ

Τουλάχιστον πιασαν τοπο τα εκατομμύρια που εδωσε στα μμε. Το λενε καλα το παραμυθι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης