Lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική: Τι θα γίνει με τα σχολεία και το click away

Αυτή την ώρα στο Μαξίμου Κικίλιας, Χαρδαλιάς, Τσιόδρας για σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό - Τι αλλάζει σε περίπτωση που αποφασιστούν νέα μέτρα - Η εισήγηση Κικίλια και η ανησυχία για την Αττική - Σταμπουλίδης (ΘΕΜΑ 104,6): Κανονικά delivery και take away

bing
Την νέα καθημερινότητα για τους κατοίκους της Αττικής σκιαγράφησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας το πρωί της Τρίτης, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο ενός lockdown τύπου Μαρτίου, το οποίο θα εισηγηθεί ο ίδιος σε περίπτωση που η αυξητική πορεία των κρουσμάτων συνεχίσει με τον σημερινό ρυθμό.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας στο OPEN το πρωί της Τρίτης, τα αυστηρότερα μέτρα και το καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική είναι πιθανό. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας, οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας. Ο υπουργός ανέλυσε τους αριθμούς νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, σημειώνοντας πως το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση.

Συγκεκριμένα, ενημέρωσε πως η πληρότητα στις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην εν λόγω Περιφέρεια ανέρχεται πλέον στο 70%. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

«Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτα λιγότερο από αυτό που προστάζει η ανάγκη. Άρα λοιπόν η δική μου, εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως, αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ-, και η εισήγησή μου αν θέλετε στην Επιτροπή θα είναι, ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου, που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση»
, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Δείτε το βίντεο:

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c94taxk5lwm9-sf)

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 13.30 έχει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Τι σημαίνει lockdown τύπου Μαρτίου


Τούτων δοθέντων, προκύπτει το ερώτημα, ποια θα είναι τα περαιτέρω περιοριστικά μέτρα προκειμένου να ανακοπεί η διάδοση του ιού. Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, σχολίασε στο ενδεχόμενο επιβολής ενός lockdown τύπου Μαρτίου, τι θα λειτουργεί και τι όχι. 

Όπως είπε, πρόκειται για τυποιημένες αποφάσεις, λέγοντας παράλληλα ότι είναι δύσκολο να κρατηθούν ισορροπίες αλλά μαζί με την δημόσια υγεία πρέπει να διαφυλαχθεί και η οικονομία. Όπως και στα πρότυπα του Μαρτίου, θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ, ηλεκτρονικά καταστήματα και με προϋποθέσεις τα καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας. Κανονικά θα λειτουργήσουν τα delivery, take away αλλά και οι λαϊκές αγορές, είπε.

Παράλληλα εάν ληφθεί η απόφαση, τότε, λαμβάνοντας υπόψιν το τι είχε εφαρμοστεί τον περασμένο Μάρτιο, αναμένεται να κλείσουν τα σχολεία και όλα τα καταστήματα σημαίνοντας τέλος στο click away, ενώ θα αυξηθεί και το ποσοστό τηλεργασίας. Όσον αφορά στους χώρους λατρείας, τότε, πιθανολογείται πως δεν θα επιτρέπεται ούτε η ατομική προσευχή, ενώ θα ισχύει όπως και τώρα, η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τούντας (ΘΕΜΑ 104.6): Έπρεπε να κάνουμε 20ήμερο ολικό lockdown μετά τις γιορτές, τώρα έφυγε ο ιός

Κάθε μήνα επιστρεπτέα προκαταβολή μέχρι το Πάσχα - Επειγόντως δηλώσεις ΦΠΑ για Πρακτορεία ΟΠΑΠ

Σοφία Μπεκατώρου: «Νιώθω δικαιωμένη, έβγαλα από μέσα μου ένα βαρίδι και η ζωή μου καλυτέρεψε»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης