Συνωστισμός εκλογικών σεναρίων στους δικηγόρους μετά το ατόπημα Βερβεσού

Συνωστισμός εκλογικών σεναρίων στους δικηγόρους μετά το ατόπημα Βερβεσού

Το πάρτυ που προκάλεσε «σεισμό» στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών - Ηδη έχουν ξεκινήσει οι ζυμώσεις για τις εκλογές του επόμενου έτους - Γιατί δεν τέθηκε θέμα παραίτησης του προέδρου από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
flskdjflksd
Μαύρα σύννεφα πλανώνται πάνω από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), ενώ ισχυρό πλήγμα δέχθηκε και το κύρος των δικηγόρων από το περιβόητο «κορωνοπάρτυ» που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρόεδρου του Δημήτρη Βερβεσού με αφορμή τα γενέθλιά του.

Συγκέντρωση κατά την οποία οι παριστάμενοι συγγενείς και φίλοι, παρά το lockdown και την πανελλαδική διασπορά του COVID-19, δεν είχαν λάβει κανένα μέτρο υγειονομικής προφύλαξης (μάσκες κ.λπ.). Και όλα αυτά τη στιγμή που έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και έχουν ξεκινήσει ήδη οι ζυμώσεις για τις εκλογές στον ΔΣΑ, οι οποίες θα διεξαχθούν την 28η Νοεμβρίου 2021. Στις επερχόμενες εκλογές, μετά τις εξελίξεις αυτές, η συνδικαλιστική τράπουλα θα ανακατευτεί πολύ καλά και είναι άγνωστο μέχρι στιγμής πώς θα μοιραστεί. Τα συνδικαλιστικά πηγαδάκια και οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι δίνουν και παίρνουν.

Σκηνές (φωτογραφίες και βίντεο) από την επίμαχη συγκέντρωση αναρτήθηκαν από φίλους και συνεργάτες του κ. Βερβεσού στο Διαδίκτυο. Αμέσως αναπαρήχθησαν από σχεδόν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα μετά τον θόρυβο και τις διαστάσεις που έλαβε το γεγονός να κατέβουν οι συγκεκριμένες αναρτήσεις, ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει. Στη συγκέντρωση ανοίχτηκαν σαμπάνιες, ενώ οι παριστάμενοι ζητωκραύγαζαν, χειροκροτούσαν και φώναζαν συνθήματα όπως: «Σεισμός, σεισμός, Δημήτρης Βερβεσός και... Συνωστισμός».

Βίντεο από το πάρτι γενεθλίων του Δημήτρη Βερβεσού:

ΔΣΑ  γενέθλια με πολύ κέφι και λίγες μάσκες



Διευκρινίζεται, πάντως, ότι ο κ. Βερβεσός φορούσε μάσκα. Αμέσως, μετά τη διάσταση που έλαβε το γεγονός, ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη «στο μέτρο που δεν επέμεινα τη συγκεκριμένη στιγμή κάποιοι εκ των παρευρισκομένων να φορούν μάσκα». Επανήλθε με νεότερη τηλεγραφική δήλωσή του όταν η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική έρευνα για την επίμαχη εκδήλωση, αναφέροντας: «Ο νόμος ισχύει έναντι όλων, χωρίς καμία εξαίρεση. Η Εισαγγελία ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Θα εκθέσω τις απόψεις μου, ως οφείλω». Παράλληλα, ο πρόεδρος των Πειθαρχικών Συμβουλίων του ΔΣΑ Μπάμπης Αναλυτής, μετά από αίτημα του κ. Βερβεσού, ξεκίνησε την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του και των παρευρισκόμενων δικηγόρων. Η έρευνα ανατέθηκε στον Αθανάσιο Βαρλάμη, ο οποίος εάν καταλήξει ότι έχει παραβιαστεί ο Κώδικας Δικηγόρων και ο Κώδικας Δεοντολογίας, θα διαβιβάσει τον πειθαρχικό φάκελο στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά για τα περαιτέρω.

Ωστόσο, στη συνέχεια ο κ. Βερβεσός σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή δημόσια, όπως γνωρίζετε, αναγνώρισα το σφάλμα που έγινε και την ευθύνη που μου αναλογεί, τόσο έναντι του δικηγορικού σώματος όσο και έναντι της κοινωνίας».

dsa-0
dsa-1
dsa-2


Εντονη κριτική στο Δ.Σ.

Κλείσιμο
Την ίδια στιγμή, δέχθηκε εντονότατη κριτική την περασμένη Τετάρτη στο Διοικητικό Συμβούλιο, όταν τέθηκε το θέμα της επίμαχης συγκέντρωσης, παρότι μάλιστα ελέγχει την πλειοψηφία του Δ.Σ.

Δεκαέξι σύμβουλοι επέδειξαν σκληρή στάση στο πρόσωπο του προέδρου, καταλογίζοντάς του ότι η εικόνα που δόθηκε με το περιστατικό στο γραφείο του και τη συμπεριφορά ορισμένων δικηγόρων «εκθέτει δυσεπανόρθωτα το δικηγορικό σώμα». «Το Δ.Σ. αποδοκιμάζει έντονα και απερίφραστα το περιστατικό, ιδίως στον βαθμό που έλαβε χώρα εντός των γραφείων του ΔΣΑ και εξέπεμψε εσφαλμένο μήνυμα προς τους δικηγόρους και την κοινωνία», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με ανακοίνωση του 25μελούς Δ.Σ., υπέρ της αποδοκιμασίας ψήφισαν 16 σύμβουλοι, ενώ μειοψήφησαν τέσσερις (Δημήτρης Αναστασόπουλος, Αθανάσιος Καμπαγιάννης, Νικόλαος Κουτκιάς και Ζώης Σταυρόπουλος) και τρεις ψήφισαν «παρών» (Αντώνιος Αντανασιώτης, Χαράλαμπος Κονδύλης και Βασίλης Παπαστεργίου). Απείχαν της ψηφοφορίας ο κ. Βερβεσός και ο σύμβουλος Γιώργος Κλεφτοδήμος. Ο τελευταίος συμμετείχε στη συγκέντρωση, ενώ φέρεται να μην ανήκει στον πολιτικό χώρο του κ. Βερβεσού.

Από κανέναν σύμβουλο δεν τέθηκε θέμα παραίτησης του κ. Βερβεσού, καθώς εκτιμήθηκε αφενός ότι το πλήγμα που έχει δεχτεί στο δικηγορικό και κοινωνικό προφίλ του είναι αρκετό για να μην υπάρχει περαιτέρω «τιμωρία» (κι αυτό πέρα από τη ζημιά στο κύρος του δικηγορικού κόσμου) και αφετέρου ότι οι πλειοψηφίες στο Δ.Σ. είναι οριακές και πιθανά μια πρόταση μομφής-παραίτησης θα συσπείρωνε συμβούλους στο πρόσωπό του επιφέροντας το αντίθετο αποτέλεσμα.

dsa-3
dsa-4


Σε θεωρητική περίπτωση κατά την οποία θα ετίθετο θέμα παραίτησης και θα υπέβαλε τώρα την παραίτησή του ο κ. Βερβεσός, ο ΔΣΑ θα πήγαινε αμέσως σε εκλογές, καθώς η παραίτηση είναι εντός της τριετίας της θητείας, ενώ αν υποβληθεί (θεωρητικά) τις επόμενες μέρες, όπου η θητεία θα έχει περάσει στο τέταρτο και τελευταίο έτος, καθήκοντα προέδρου αναλαμβάνει ο αρχαιότερος εκ των δύο αντιπροέδρων. Ενα άλλο κεφάλαιο που αμαυρώνει την εικόνα του ΔΣΑ είναι οι παραιτήσεις μελών του Δ.Σ. και οι ζυμώσεις που καταγγέλλονται για την πλήρωση των κενών θέσεων.

Τον περασμένο Ιούνιο παραιτήθηκε ο σύμβουλος και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δικηγόρων (CCBE) Παναγιώτης Περάκης, καταγγέλλοντας «παζάρια και συμφωνίες». Της παραίτησης αυτής είχε προηγηθεί εκείνη του αντιπροέδρου Χαράλαμπου Κονδύλη.

Επίσης, ενώ ο κ. Θέμης Σοφός είχε υποβάλει εδώ και τρεις εβδομάδες την παραίτησή του από αντιπρόεδρος του συλλόγου (παραμένει απλό μέλος), αυτό δεν είχε γνωστοποιηθεί μέχρι τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης.

Ο κ. Σοφός, με τη σειρά του, επισήμανε ότι «η εικόνα που δόθηκε την 20/11/2020 με τη συμπεριφορά των συναδέλφων στο γραφείο του προέδρου εκθέτει δυσεπανόρθωτα το δικηγορικό σώμα».


Ειδήσεις σήμερα: 

Εφιαλτική ανακάλυψη: Μέσω της μύτης ο κορωνοϊός «τρυπώνει» στον εγκέφαλο

Ιστορικό ρεκόρ τζίρου στις online αγορές της φετινής Black Friday

Παγκόσμια κλινική δοκιμή για τρία φάρμακα που ίσως σώσουν από τον κορωνοϊό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης