Κορωνοϊός: Μάσκες παντού και νυχτερινό «lockdown»... αλά Παρίσι αν τα κρούσματα παραμείνουν στα 600 και άνω

Κορωνοϊός: Μάσκες παντού και νυχτερινό «lockdown»... αλά Παρίσι αν τα κρούσματα παραμείνουν στα 600 και άνω

«Πυρετός» συσκέψεων, αποφάσεις αν ξεπεράσουμε και σήμερα τα 600 κρούσματα - Ένα βήμα πριν το lockdown Ιωάννινα, Καστοριά, στο «πορτοκαλί» η Θεσσαλονίκη - Το ενδιάμεσο σενάριο για την Αττική - Σε καραντίνα η Σχολή Ευελπίδων μετά από πληροφορίες για 17 κρούσματα

nearosart
Με τους δείκτες της επιδημίας - ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων, νοσηλευόμενοι, διασωληνωμένοι, νεκροί- να παραπέμπουν πλέον σε μια ιδιότυπη, θλιβερή καταγραφή αρνητικών επιδόσεων όπου το μαύρο ρεκόρ κάθε προηγούμενης ημέρας φαντάζει... «καλό» σε σύγκριση με εκείνο της επόμενης και με το σύστημα υγείας να δέχεται διαρκώς μεγάλη πίεση, η χώρα μας βρίσκεται και πάλι σε μια κρίσιμη καμπή στην οκτάμηνη δύσκολη διαδρομή που διανύει με τον κορωνοϊό και τη λοίμωξη Covid-19.

Είναι ενδεικτικό ότι εχθές καταρρίφθηκε κάθε προηγούμενη "επίδοση" στον αριθμό νέων κρουσμάτων - επιβεβαιώθηκαν 667 θετικά κρούσματα σε μια φαινομενικά "ήσυχη" μέρα, καθώς συνήθως τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας λόγω της μειωμένης προσέλευσης ατόμων για έλεγχο και της διενέργειας λιγότερων τεστ, ήταν μικρότερος και ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων. Συνολικά, και σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, πανελλαδικά υπάρχουν 5.185 άτομα με ενεργή λοίμωξη λόγω κορωνοϊού και 6.618 ιχνηλατημένες στενές επαφές τους σε κατ’ οίκον περιορισμό. Δηλαδή συνολικά 11.595 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα - αριθμός ρεκόρ οκταμήνου.

Γκίκας Μαγιορκίνης 20/10


Επίσης χθες ο αριθμός των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία ήταν 780, αριθμός πολύ υψηλός για τα έως τώρα δεδομένα που οι ασθενείς δεν είχαν ξεπεράσει τους 720. Σε ό,τι αφορά τους νεκρούς, έχει ήδη καταρριφθεί το ρεκόρ του πιο "βαρύ" μήνα της οκτάμηνης επιδημίας, που ήταν ο περασμένος Σεπτέμβριος με 125 θύματα. Κατά τις 20 ημέρες του Οκτωβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους 137 άνθρωποι λόγω της λοίμωξης Covid-19.

Αγωνία και συσκέψεις για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδημιολογική επιδείνωση

Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις σε επίπεδο επιστημονικό και κυβερνητικό τις τελευταίες ημέρες αποτυπώνουν την αγωνία όλων να ελεγχθεί η επιδημία και να αποτραπεί η χειρότερη έκβαση για τη δημόσια υγεία και την οικονομία. Χθες το βράδυ, και υπό τη βαριά σκιά των 667 νέων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο, τα επιδεινούμενα επιδημιολογικά δεδομένα και οι αποφάσεις που αυτά δρομολογούν, συζητήθηκαν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων ανά νομό και περιοχή. Όπως επισημάνθηκε στον πρωθυπουργό, το πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου η αύξηση των κρουσμάτων παρουσίασε ξαφνική άνοδο. Συζητήθηκε ποια μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, με κυριότερο εκείνο της καθολικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικους και εξωτερικούς χώρους (σ.σ. η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός ισχύει και τώρα). Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται ήδη στην περιοχή της Κοζάνης και από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα εκτιμηθεί η εφαρμογή του σε γενικότερο επίπεδο. Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει από το ταξίδι στην Κύπρο και τα επόμενα 24ωρα θα εκτιμηθεί η κατάσταση, ώστε την Παρασκευή, σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους, θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι.

Νίκος Χαρδαλιάς 20/10


Σήμερα, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν σύσκεψη για την αξιολόγηση του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας. Στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας αποτίμησης και επικαιροποίησης των στοιχείων για τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας θα αποφασίσουν σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να αλλάξει το επίπεδο επικινδυνότητας αναλόγως με τη διασπορά των κρουσμάτων και τα χαρακτηριστικά τους.

Ένα ακόμη σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι, είναι αυτό της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, όπως γίνεται στο Παρίσι, όπου από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί δεν... κινείται τίποτα, εξαιτίας του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Το νυχτερινό lockdown θεωρείται ότι θα «βοηθήσει» να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού από τους νέους, καθώς από τη μία θ' «αδειάσουν» τα κέντρα διασκέδασης, όπου παρατηρείται συνωστισμός, αλλά και θα αντιμετωπιστεί ο συγχρωτισμός στις πλατείες και τα πάρκα μετά τα μεσάνυχτα, όταν κλείνουν τα μαγαζιά.

Σε κατάσταση «σταθερή αλλά κρίσιμη» η Αττική, εκτός ελέγχου τουλάχιστον 4 περιοχές

Η Αττική καταγράφοντας χθες 250 νέα κρούσματα παραμένει στο επίκεντρο της επιδημίας, με τους ειδικούς να χαρακτηρίζουν την κατάστασή της "σταθερή αλλά κρίσιμη" και να αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να τη "διατηρήσουν" σε αυτήν την κατάσταση χωρίς να πρέπει να τεθεί σε τοπικό lockdown.

Στο πλαίσιο αυτό, και παρότι τα μέτρα είναι συγκεκριμένα με βάση το επίπεδο συναγερμού, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν κάποια στοχευμένα περιοριστικά μέτρα για το λεκανοπέδιο, που θα βρίσκονται ανάμεσα σε όσα ισχύουν τώρα στον πορτοκαλί συναγερμό και στον αμέσως επόμενο, και τελευταίο, κόκκινο συναγερμό. Το τοπικό lockdown για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, με 5 εκατ. πληθυσμό, παραμένει η ύστατη "θεραπευτική λύση" για την "σταθερή, αλλά κρίσιμη" κατάστασή της.

Την ίδια στιγμή, νέες περιφερειακές ενότητες, όπως τα Ιωάννινα και η Καστοριά, καταγράφουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων και ετοιμάζονται να μπουν σε καθεστώς καραντίνας ακολουθώντας τον δρόμο που χαράχθηκε για την Κοζάνη, και άλλες όπως η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την επόμενο, αυξημένο επίπεδο συναγερμού. πληθυσμό.

Ιδίως σε ό,τι αφορά τα Ιωάννινα και την Καστοριά ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι "επειδή. είναι υψηλοί οι επιδημιολογικοί πολλαπλασιαστές και υπάρχουν πολλά και διάσπαρτα clusters (εστίες επιδημικής έξαρσης), η αύξηση γίνεται επιθετική, συνεπώς επικίνδυνη".

Οι νέοι "επικεφαλής" της επιδημίας

Κοινός παρανομαστής σε αυτές τις περιοχές στην εξάπλωση της επιδημίας είναι, όπως τόνισαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι άνθρωποι ηλικίας 18-39 χρόνων. Ενδεικτικά ανέφεραν πως τα άτομα με ενεργό λοίμωξη Covid-19 έχουν μέση ηλικία τα 30 έτη στη Θεσσαλονίκη και τα 33 έτη στην Αττική.

"Είναι αυτοί πλέον που οδηγούν την επιδημία στη χώρα μας" είπαν χαρακτηριστικά. Είναι δηλαδή αυτοί που επιβεβαιώνονται θετικοί στον κορωνοϊό, που μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα και να νοσούν ή και όχι, που μεταδίδουν όμως τον ιό ανεξάρτητα από το αν έχουν συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 ή όχι. Είναι εκείνοι που έχουν καταλυτικό ρόλο στη μετάδοση της επιδημίας, στη μόλυνση των ευπαθών και ηλικιωμένων ατόμων και στη δραματική, συνήθως δε μοιραία, πορεία τους εάν νοσήσουν και νοσηλευτούν. Και κυρίως είναι αυτοί που πρέπει να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων προστασίας για τους εαυτούς τους αλλά και τους άλλους.

“Η επιδημική αύξηση καθοδηγείται από την ηλικιακή ομάδα 18-39, σε ποσοστό 60%-70% περισσότερο από το αναμενόμενο. Η ηλικιακή ομάδα αυτή φαίνεται να είναι ενισχυμένη κατά περίπου 10%-20% τις τελευταίες ημέρες, στη συμμετοχή της στην επιδημία σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες”, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες αυξημένη συμμετοχή στην επιδημική δυναμική φαίνεται να έχει τους τελευταίους δύο μήνες η ομάδα 40-64 χρόνων, με ποσοστό μέχρι και 30% μεγαλύτερο σε σχέση με το αναμενόμενο. Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες εξακολουθούν να συμμετέχουν με σχετικά χαμηλά επίπεδα στα κρούσματα, χωρίς να προβληματίζουν ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Πώς οι νέοι καθορίζουν την πληρότητα των Εντατικών

Οι νέοι ως επικεφαλής της επιδημίας ήταν ένα από τα σενάρια που προκαλούσε μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς και το καλοκαίρι όταν άρχισε να αποτυπώνεται η μετακίνηση σε τουριστικούς προορισμούς και μια χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων προστασίας στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, τους θερινούς μήνες και παρά τα κρούσματα που σημειώθηκαν, και που οδήγησαν και σε περιοριστικά μέτρα σε δημοφιλείς προορισμούς, δεν καταγράφηκε με την ένταση και την δύναμη που τώρα αποτυπώνεται η "υπεροχή" των νέων στην επιδημία.

Η ηλικιακή ομάδα 18-39 που καθοδηγεί αυτή τη στιγμή την επιδημία, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν κινδυνεύει από τη λοίμωξη Covid-19 στον βαθμό που κινδυνεύουν οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες 40-64 και 65 και άνω. Μπορεί όμως να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των άλλων ηλικιακών ομάδων, καθώς όσοι μολύνονται θα οδηγούνται στο νοσοκομείο και πιθανότατα θα χρειαστούν διασωλήνωση. Εχθές οι διασωληνωμένοι ήταν 87, με τους 60 εξ αυτών να βρίσκονται σε νοσοκομεία της Αττικής.
Αυτό που φοβούνται - μάλλον το προσμένουν- οι ειδικοί και οι επαγγελματίες υγείας είναι τις επόμενες 10-15 ημέρες να αποτυπωθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ( ΜΕΘ) η μεγάλη κυκλοφορία του κορωνοϊού στους νέους.

"Το θέμα είναι ότι αυτό το φαινόμενο σταδιακά, δηλαδή ο αριθμός των νέων που είναι θετικοί στον κορωνοϊό, θα οδηγήσει, αν όχι τώρα σε βάθος χρόνου, ίσως τις επόμενες 10-15 ημέρες, σε αύξηση των διασωληνώσεων, είτε με αύξηση των ατόμων που είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, είτε ακόμα μπορούμε να δούμε και έναν μικρό αριθμό ατόμων που είναι μικρότερης ηλικίας και θα χρειαστούν”, επεσήμανε ο καθηγητής Μαγιορκίνης, απευθύνοντας έκκληση προς το πληθυσμό 18 – 40 χρόνων να προσέχει ιδιαίτερα.

“Να θεωρούμε τους εαυτούς μας δυνητικούς φορείς του ιού”, σύστησε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο καθηγητής απευθύνθηκε και στους καπνιστές ζητώντας τους να περιορίσουν τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος, υπενθυμίζοντας ότι οι καπνιστές διατρέχουν διπλό κίνδυνο για βαριά νόσηση με Covid-19.



Ειδήσεις σήμερα: 

O Τραμπ έστησε καβγά με το CBS - Τα οργισμένα tweets του προέδρου των ΗΠΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το μπρα ντε φερ προέδρου – εισαγγελέα στο προσκήνιο της σημερινής διαδικασίας

Παραμένει προφυλακισμένος στις ΗΠΑ ο «νονός» πρώην υπουργός Άμυνας του Μεξικού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης