Υπόθεση Κριστιάν Ντάντε: Οι κόρες του «πρωταγωνιστή» της μεγαλύτερης απάτης στην Ελλάδα κινούνται εναντίον του δημοσίου

Υπόθεση Κριστιάν Ντάντε: Οι κόρες του «πρωταγωνιστή» της μεγαλύτερης απάτης στην Ελλάδα κινούνται εναντίον του δημοσίου

Το «ΘΕΜΑ» δημοσιεύει την αγωγή που έκαναν οι κόρες του Κρίστιαν Ντάντε κατά του νοσοκομείου «Τζάνειο» και του ελληνικού Δημοσίου για τους χειρισμούς των γιατρών στην υπόθεσή του

dante_with_daughters
Στις 30 Απριλίου του 2013 ο Αμερικανός Κρίστιαν Ντάντε -που είχε κατηγορηθεί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για το σκάνδαλο με την «παρατράπεζα της Γλυφάδας», την περίφημη εταιρεία Hendley Finance LTD- εντοπίζεται από τις αρχές της Γενεύης και συλλαμβάνεται.

Στις 10 Μαΐου του ίδιου έτους εκδίδεται στην Ελλάδα, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσαν 26 διωκτικά έγγραφα. Εκείνες οι κρίσιμες ημέρες ήταν η αρχή του τέλους του Αμερικανού ο οποίος -σύμφωνα με τις αρχές- είχε οδηγήσει στην εξαπάτηση τουλάχιστον 150 επενδυτές (σ.σ ανάμεσά τους και ασφαλιστικά ταμεία) με τη λεία του να ξεπερνάει τα 35 εκατομμύρια ευρώ. Από τότε μέχρι και σήμερα αυτή παραμένει η μεγαλύτερη οικονομική απάτη στην Ελλάδα.

dante_1


Ο διαβόητος Αμερικανός στις 28 Αυγούστου του 2014 είδε την υγεία του να επιδεινώνεται μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατούνταν. Μετά από διαμαρτυρίες του ίδιου και του συνηγόρου του μεταφέρθηκε στο γενικό Νοσοκομείο «Τζάνειο» όπου του διαγνώσθηκε έξαρση ελκώδους κολίτιδας. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα έχασε τη ζωή του στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο από σηπτικό σοκ. Το «ΘΕΜΑ» δημοσιεύει σήμερα την αγωγή που έκαναν οι κόρες του Κρίστιαν Ντάντε κατά του νοσοκομείου «Τζάνειο» και του ελληνικού Δημοσίου για τους χειρισμούς των γιατρών στην υπόθεσή του.

dante_with_daughters
Ο Κριστιάν Ντάντε και οι δυο κόρες του.
Κλείσιμο


Η κόρη του Εμανναουέλα εξηγεί στην εφημερίδα πως «ο πατέρας μας κατηγορήθηκε αδίκως και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να αποδειχθεί η αθωότητά του». Παρά το γεγονός πως ο Κριστιάν Ντάντε αθωώθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών κρατήθηκε στο νοσοκομείο ως «παράνομος μετανάστης».

Η αγωγή και τα ερωτήματα της οικογένειας Ντάντε

Η υπόθεση Ντάντε οδηγείται στις αίθουσες των δικαστηρίων από την 1η Οκτωβρίου. Η οικογένεια και οι κόρες του Κριστιάν στην αγωγή που κατέθεσαν μετά τον θάνατο του πατέρα τους το 2014 ανέφεραν πως: «Είμαστε οι μοναδικές θυγατέρες και κληρονόμοι του πατρός μας, Christian Dante, Αμερικάνου υπηκόου, ο οποίος καίτοι υπήρξε άψογος πατέρας, ιδανικός οικογενειάρχης και άριστος επιστήμων, είχε την ατυχία να εμπλακεί αδίκως σε έναν αέναο δικαστικό αγώνα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία, που τον οδήγησε σε σωματική και ψυχική εξόντωση. Συνέπεια της ως άνω περιπέτειας του ήταν να καταδικαστεί με προσωρινή κράτηση και φυλάκιση και παρέμεινε στις Φυλακές Κορυδαλλού για συνολικά 692 ημέρες».

dante_2


«Όντας δε κρατούμενος στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ είχε αθωωθεί πανηγυρικά με την τελεσίδικη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, οδηγήθηκε ως λαθρομετανάστης και κρατούμενος στο Γενικό Νοσοκομείο «Τζάνειο» και από ιατρικό σφάλμα και κατά παράβαση του Ιατρικού Κώδικα απώλεσε δυστυχώς την ζωή του, όπου η πλήρης αδιαφορία των ιατρών και τα συνεχή ιατρικά λάθη, επέφεραν τον θάνατό του, γεγονός που μας βύθισε στο πένθος», συνέχισαν στην αγωγή τους οι κόρες του Κριστιάν Ντάντε.

Χαρακτηριστική είναι και η γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού του χειρουργού-εντατικολόγου στην Γ’ χειρουργική του Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά «Τζάνειο», που συμπεριλήφθηκε στην αγωγή, σύμφωνα με την οποία ο Κριστιάν Ντάντε χαρακτηρίζεται ως φρουρούμενος αλλοδαπός και συγκεκριμένα: «Λόγω των ειδικών συνθηκών διαβίωσης (κρατούμενος αλλοδαπός) και την μετά την έξοδο του από το νοσοκομείο, αναμενόμενη παραμονή του σε χώρους κράτησης αλλοδαπών με μη καλή υγειονομική υποστήριξη για παρακολούθηση της πορείας της νόσου του, συνίσταται η όσον το δυνατόν γρηγορότερη διακίνηση του ασθενούς (απέλαση) για να μειωθεί το χρονικό διάστημα έκθεσης του ασθενούς σε κακής υγιεινής περιβάλλον».

dante_3


«Όλοι έχουμε γονείς. Άλλοι έχουν "καλούς", άλλοι "λιγότερο καλούς"... Εμείς θα χαρακτηρίζαμε τον πατέρα μας, άριστο σύζυγο και εξαιρετικό πατέρα, που στάθηκε δίπλα μας σε όλα σαν βράχος. Για αυτό το λόγω όταν ο πατέρας μας κατηγορήθηκε αδίκως, εμείς οι κόρες του είμασταν συνέχεια στο πλευρό του να τον υποστηρίζουμε με όποιο δυνατό τρόπο και να αγωνιζομαστε καθημερινά να αποδειχθεί η αθωότητά του. Άργησε όμως το Ελληνικό σύστημα (που πίστευε με όλη του την καρδιά) να τον δικαιώσει, με αποτέλεσμα να αρρωστήσει από την στεναχώρια του. Όταν ασθένησε ο πατέρας μας, δεν έλαβε σωστή μεταχείριση από τους κρατικούς γιατρούς του Τζαννείου με αποτέλεσμα η υγεία του να είναι μη αναστρέψιμη», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» η κόρη του Ντάντε και συνέχισε: «Μέσω της αγωγής μας θα θέλαμε να δικαιώσουμε τη μνήμη του πατέρας μας που μαύρισε το όνομα του το κράτος αυτό, που φέρθηκε παράνομα προσπαθόντας να του προσάψουν επιπλέον κατηγορίες, για όλη την ταλαιπωρία που υπέστει ψυχικά και σωματικά ο ίδιος αλλά και εμείς, που δεν έλαβε την φροντίδα που χρειαζόταν από γιατρούς που έχουν δώσει όρκο, από μία σύγχρονη χώρα θεώρησε έναν Αμερικάνο πολιτη "παράνομο λαθρομετανάστη". Ζητάμε δικαίωση για έναν εξαιρετικό άνθρωπο που φαινεται να πέθανε για το τίποτα».

Τι ήταν η «παρατράπεζα της Γλυφάδας»...

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές που είχαν κάνει τότε οι διωκτκές αρχές, η Hedley Financial LTD το 1997 πήρε άδεια να ανοίξει γραφεία στην Ελλάδα και από τότε λειτούργησε σαν καλοστημένος μηχανισμός εξαπάτησης από τον οποίο έπεσαν θύματα τουλάχιστον 150 επενδυτές, ανάμεσά τους και ασφαλιστικά ταμεία.

dante_4


Όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου αλλά και οι έρευνες των αστυνομικών οι άνθρωποι της Hedley πλησίαζαν επενδυτές και τους παρουσίαζαν την εταιρεία σαν μια φερέγγυα επιχείρηση με παραρτήματα στο εξωτερικό και εξαιρετική φήμη παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, ενώ μόλις τα θύματα πείθονταν να καταθέσουν τα χρήματα τους έστελναν και ευχαριστήριες επιστολές, αλλά και κάποια χρηματικά ποσά που υποτίθεται ότι προέρχονταν από τόκους για να μην υποπτεύονται τη μεγάλη κομπίνα.

dante_5


Όμως η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν τελικά... φάντασμα, καθώς δεν είχε ούτε γραφεία, ούτε περιουσιακά στοιχεία ούτε... υπαλλήλους να σηκώνουν τα τηλέφωνα. Μέσω ενός συστήματος off shore εταιρειών κατάφερναν να κρύψουν τις παράνομες δραστηριότητες, ενώ τα χρήματα που απέδιδαν στα θύματά τους ήταν απλά τα χρήματα άλλων επενδυτών. Στην υπόθεση του Κρίστιαν Ντάντε, μάλιστα, εμπλέκονται άλλα 18 άτομα. Τα πάντα αποκαλύφθηκαν το 2001 από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στο τελευταίο της πεντάμηνο η Hedley κατάφερε να αντλήσει από την αγορά το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Ντάιερ τρόλαρε τον Μουρίνιο και έβγαλε MVP μια… λεκάνη τουαλέτας

Kληρονομιά από τους Νεάντερταλ ο γενετικός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο για Covid-19;

Συνταγογραφούμενο φάρμακο ευρύτατης κυκλοφορίας θα μελετήσει η Οξφόρδη κατά του κορωνοϊού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης