Ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές

exchange_ar

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιτόκιο πέριξ του 2,1%

Στις αγορές βγάινει σήμερα η Αθήνα επιδιώκοντας την άντληση 2,5 δισ.ευρώ, ώστε να επιτύχει τον ετήσιο στόχο της συγκέντρωσης 7 δισ. ευρώ, αλλά και την προσέλκυση επενδυτών «υψηλής ποιότητας».

Σύ,φωνα με το IFR, το βιβλίο προσφορών άνοιξε πριν από λίγο, ενώ, σύμφωνα με το πρακτορείο οι πρώτες εκτιμήσεις γαι την αποτίμηση του τίτλου μιλούν για απόδοση πέριξ τιου 2,1%.

Όπως έγραφε νωρίτερα το NM, μέχρι τώρα οι εκδόσεις ομολόγων στα χρόνια του Μνημονίου στόχευαν να επιστρέψει η χώρα στις αγορές και να καλύψει τρέχουσες ανάγκες χρηματοδότησης. Με την νέα έκδοση, επιχειρεί να επιστρέψει στην κανονικότητα, όπου οι επενδυτές θα μπαίνουν σε μια αγορά με βάθος, επιλέγοντας να διαβάζουν τεχνικά στοιχεία των αγορών αντί για …Εκθέσεις των θεσμών.

Το στοίχημα του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι, μόλις κλείσει –αυθημερόν- το βιβλίο προσφορών, να αποδειχθεί ότι αγοραστές ήταν κυρίως μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές και ασφαλιστικά Ταμεία που θα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους τα νέα ομόλογα, αντί για καιροσκοπικά funds που μπαινοβγαίνουν επιθετικά ή «ξεφορτώνουν» κατά βούληση τα κρατικά ομόλογα.

«Εθνικός» στόχος είναι πλέον, όπως λένε στην κυβέρνηση, να αποκτήσει το ελληνικό Δημόσιο την απαραίτητη «καμπύλη αποδόσεων» των επιτοκίων για τα ομολόγά του σε βάθος χρόνου, με βάση την οποία θα μπορούν μελλοντικά οι υποψήφιοι επενδυτές να σχηματίζουν άποψη και να λαμβάνουν αποφάσεις για τοποθετήσεις στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 

ΣΧΟΛΙΑ

D.S.

Έτσι , να γράφει το κοντέρ. Συνεχίζουμε να δανειζόμαστε και να αυξάνουμε το χρέος μας , πατώντας στο εφήμερο πρωτογενές πλεόνασμα. Βεβαίως , μην αυταπατάται κάποιος ότι τα χρήματα από το ομόλογο θα διοχετευθούν σε αναπτυξιακά έργα ή στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Μισθοί , συντάξεις , κοινωνικό κράτος για κάποιους σε βάρος κάποιων άλλων που το πληρώνουν άμεσα ή έμμεσα. Το χρέος μας αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και το πλεόνασμα το οποίο εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του , είναι χτισμένο από την υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα με περικοπή δαπανών μόνο στα αναλώσιμα. Προφανώς και είναι μια καλή ευκαιρία να δανειστούμε τώρα που τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων είναι χαμηλά αλλά σε μία μη υγιή οικονομία αυτό έχει προσωρινό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς βλέπω ότι πάλι το Ελληνικό Κράτος σπεύδει να δανειστεί τα χρήματα που χρειάζεται , αντί να τα εξοικονομήσει από πραγματικές και μόνιμες περικοπές δαπανών προκειμένου να μη χρειαστεί να αυξηθούν εκ νέου οι φόροι. Δηλαδή τακτικές προ κρίσης σε μικρότερη κλίμακα .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης