Ανάσα στην οικονομία από τη νίκη της ΝΔ στις Ευρωεκλογές και την προκήρυξη εκλογών

Ανάσα στην οικονομία από τη νίκη της ΝΔ στις Ευρωεκλογές και την προκήρυξη εκλογών

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην αλλαγή κυβέρνησης από τις αγορές η εκρηκτική άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα και η απόδοση των ελληνικών ομολογων - Στην κυβέρνηση σκέφτονται μέχρι και έκδοση ομολόγου λόγω του θετικού κλίματος από τη νίκη της ΝΔ

xrimatistirio-deiktes_maina01
Aλλάζει σελίδα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προεξοφλώντας ραγδαίες πολιτικές αλλαγές. .

Οι τελευταίες προκάλεσαν ράλι ανακούφισης έως 6,09% προς τις 776 μονάδες καθώς το χρηματιστήριο αποτιμά την σαρωτική νίκη της αντιπολίτευσης και κυρίως τις πρόωρες εκλογές.

Η εξασφάλιση κατά ένα μεγάλο μέρος της δεύτερης συνθήκης - των εκλογών - ήταν αυτή που έφερε τεράστιο άνοδο, έως και 27%, στις τράπεζες αλλά και τζίρο 171 εκατ. ευρώ

Παρά τις αργίες σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, οι ξένοι επενδυτές διακρίνουν ότι, η πολιτική αλλαγή, στην οποία ποντάρουν, αρχίζει να συντελείται.

Σε κάθε περίπτωση οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι, μια φιλικότερη προς τις επενδύσεις κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει την απαραίτητη συνθήκη, δηλαδή 160 βουλευτές, προκειμένου να προχωρήσει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.

Στο χρηματιστήριο, οι ξένοι επενδυτές έδωσαν μεγάλο προβάδισμα στις τράπεζες καθώς Πειραιώς και Αlpha bank σημειίωσαν άνοδο 27,4% και 16,3% αντίστοιχα. Μικρότερη ήταν η άνοδος στις μετοχές της Εθνικής με 6% και Eurobank 7,5% καθώς οι τίτλοι έχουν τρέξει περισσότερο το τελευταίο διάστημα και θεωρούνται ως ένα βαθμό ακριβότερες απο τις δυο πρώτες.

Κλείσιμο
Πιο σαφής θα είναι η εικόνα σήμερα που οι αγορές είναι ανοικτές και δούμε την αντίδραση και τις κινήσεις των short επενδυτών.

Πολυ θετική ήταν η εικόνα και στα υπόλοιπα blue Chips καθώς η ΔΕΗ κατέγραψε άνοδο 11%, ο Μυτιληναίος 7%, η Ελλάκτωρ 15% , ο ΟΛΠ 11,7%

H κυβέρνηση σκέφτεται και έκδοση ομολόγου λόγω... ΝΔ

Την ίδια ώρα την πρόκληση για μια νέα έκδοση ομολόγου πριν τις εκλογές -λόγω της νίκης της ΝΔ στις ευρωεκλογές και της πτωτικής κίνησης των επιτοκίων που καταγράφηκε τη Δευτέρα - αντιμετωπίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ωστόσο, αν και η πολυπόθητη έκδοση ομολόγου αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» της κυβέρνησης, μιας τέτοια απόφαση δεν κρίνεται κατ΄ ανάγκην "σοφή". Όταν η υπόλοιπη Ευρώπη διανύει φάση προβληματισμού για τα αποτελέσματα των εκλογών, τυχόν βεβιασμένες κινήσεις εκ μέρους της Αθήνας θα φάνταζαν καιροσκοπικές, καθώς στη χώρα μας ξεκινάει μία νέα προεκλογική περιόδος όπου αρκεί ένα και μόνον πολιτικό πυροτέχνημα των πολιτικών μονομάχων, για να τινάξει τον αέρα ό,τι κτίστηκε με κόπους και θυσίες μιας δεκαετίας.

«Σιγή» των θεσμών μέχρι τις εκλογές

Πόσο εύθραυστα είναι όλα ακόμα για την Ελλάδα, καταφαίνεται και από το γεγονός ότι ευρωπαϊκές πηγές άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο, ακόμη και να αναβληθεί τελικώς για τον Ιούλιο η δημοσιοποίηση της Έκθεσης των θεσμών για την ελληνική Οικονομία που αναμένεται επισήμως στις 5 Ιουνίου. Και αυτό διότι μια αρνητική εκτίμηση –όσο διπλωματικά και εάν είναι διατυπωμένη- ενδέχεται να ρίξει ξανά «λάδι στη φωτιά» και να οδηγήσει σε έκρυθμες καταστάσεις τη χώρα.

Ιδίως όταν και τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα εμφανίζουν ένα συγκυριακό υπερπλεόνασμα ως τον Απρίλιο ύψους 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά προέρχονται από την σύμβαση παράτασης της εκχώρησης του "Ελ.Βενιζέλος" (και άρα προορίζονται για μείωση του χρέους και όχι για παροχές) ενώ τα άλλα μισά διανεμήθηκαν ήδη πριν καν τα μέσα της χρονιάς.

«Χορεύοντας» ….με τις αγορές

Είναι ενδεικτικό ότι λόγω της «καραμπόλας» των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ευρώπη -στα οποία κυριαρχεί η ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων στην ΕΕ- στα επιτόκια δανεισμού της ευρωζώνης ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις εχθές, με μόνες μεγάλες εξαιρέσεις τη Γερμανία (-20% στο δεκαετές), την Ισπανία (-1,09) και την Ελλάδα (+0,82%).

Στον απόηχο των ευρωεκλογών, οι αγορές «χόρεψαν» τα ομόλογα όλων των ισχυρών κρατών-μελών. Και ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη η στροφή των επενδυτών στο γερμανικό δεκαετές ομόλογο -ως "ασφαλές καταφύγιο" όταν υπάρχουν τέτοιες εξάρσεις- η οποία έριξε την απόδοσή του κατά 20%. Το παράδοξο όμως ήταν πως και το ελληνικό δεκαετές έφτασε να πέφτει έως και 11%! Κατρακύλησε έως το 3% αλλά, τελικά, δεν έμεινε ανεηρέαστο από τη γενική αυξητική τάση στην ευρωζώνη. Δεν παρασύρθηκε όμως από την άνοδο της Ιταλίας και άλλων χωρών, αλλά έκλεισε με μία από τις μικρότερες αυξήσεις (+0,82% ή 3,185%), πλησιάζοντας μάλιστα και σε απόσταση κάτω από τη μισή μονάδα το ιταλικό ομόλογο (+1,39% ή 2,695% εχθές λόγω της νίκης Σαλβίνι). Αντιθέτως πολύ μεγαλύτερες πιέσεις και αυξήσεις επιτοκίων κατέγραψαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα μεγάλης διάρκειας, όπως της Αυστρίας (+4%), της Δανίας (+10%) ή της Ολλανδίας (+10,64%).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης