Ο βετεράνος επενδυτής Jim Rogers προβλέπει ότι η επόμενη κρίση στις αγορές θα είναι η χειρότερη

Ο βετεράνος επενδυτής Jim Rogers προβλέπει ότι η επόμενη κρίση στις αγορές θα είναι η χειρότερη

«Όταν έχουμε και πάλι μια καθοδική πορεία της αγοράς -κι είμαστε ενώπιον μιας τέτοιας εξέλιξης- θα είναι η χειρότερη που έχουμε συναντήσει στη ζωή μας», δήλωσε ο Rogers, πρόεδρος της Rogers Holdings Inc.

Ο επενδυτής Jim Rogers, 75 ετών σήμερα, λέει ότι ο επόμενος πτωτικός κύκλος στις αγορές μετοχών θα είναι πιο καταστροφικός από οποιαδήποτε άλλη πτώση της αγοράς που έχει συμβεί στο παρελθόν. 

Ο βετεράνος επενδυτής λέει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα περισσότερο χρέος έχει συσσωρευτεί στην παγκόσμια οικονομία, μετά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, ειδικά στις ΗΠΑ Αν και ο Rogers δεν υποστηρίζει ότι οι μετοχές είναι έτοιμες να «προσγειωθούν» τώρα -ούτε κάνει κάποιον υπαινιγμό για το πότε μπορεί να συμβεί αυτό - λέει ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αμερικανικές μετοχές συνέχισαν να κυριαρχούνται από πωλήσεις την Πέμπτη και αναμένει ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί.

«Όταν έχουμε και πάλι μια καθοδική πορεία της αγοράς -κι είμαστε ενώπιον μιας τέτοιας εξέλιξης- θα είναι η χειρότερη που έχουμε συναντήσει στη ζωή μας», δήλωσε ο Rogers, πρόεδρος της Rogers Holdings Inc. σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Το χρέος υπάρχει παντού, και είναι πολύ, πολύ υψηλότερο τώρα».

Η πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές συνεχίστηκε την Πέμπτη, καθώς ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 3,8%, ακολουθώντας την πορεία του από το ρεκόρ της 26 Ιανουαρίου, κι έχοντας συναντήσει το σημείο που αποτελεί τον αποδεκτό ορισμό της διόρθωσης. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε πάνω από 1.000 μονάδες, ενώ οι απώλειες συνεχίστηκαν στο άνοιγμα της ασιατικής διαπραγμάτευσης την Παρασκευή καθώς ο δείκτης Nikkei 225 Stock Average μειώθηκε κατά 3,5%.

Ο Rogers έχει δει στη ζωή του μεγάλες διορθώσεις της αγοράς. Μόνο αυτό τον αιώνα ο Dow Jones υποχώρησε πάνω από 50% κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, απ' την κορύφωση του τον Οκτώβριο του 2007 ως τα χαμηλά που σημείωσε το Μάρτιο του 2009. Επίσης είχε υποχωρήσει κατά 38% απ' τα υψηλά κατά τη διάρκεια κορύφωσης της φούσκας των dotcom το 2000 ως τα χαμηλά του 2002.

«Ο Jim λέει για μεγάλες διορθώσεις από τότε που μπήκαν σε αυτό το χώρο πριν από 30 χρόνια», σχολιάζει ο Πρόεδρος της Alibaba Group Holding, Mike Evans, πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs. «Είμαι σίγουρος ότι θα κάποια στιγμή θα επιβεβαιωθεί ως ένα βαθμό».

Ο Rogers προβλέπει ότι η χρηματαγορά θα δέχεται πιέσεις ως τη στιγμή που η Fed θα αρχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού. Εκείνο, όπως λέει, θα είναι το σημείο που οι μετοχές θα αρχίσουν να ακολουθούν εκ νέου ανοδική πορεία. Ο ίδιος δηλώνει ότι σήμερα επενδύει σε έναν δείκτη με αγροτικά εμπορεύματα, επαναλαμβάνοντας την άποψη του ότι οι τιμές σε τέτοια εμπορεύματα είναι χαμηλές εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα.

«Είμαι πολύ κακός στο συγχρονισμό μου με την αγορά, αλλά ίσως υπάρξει αυτό το βάρος στις αγορές ως το Μάρτιο όταν και αναμένεται να αυξηθούν τα επιτόκια, και τότε φαίνεται πως η αγορά θα σημειώσει ράλι και πάλι», λέει ο ίδιος.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις
στο www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

aytokinhta

Ακόμα μία επιβεβαίωση σε ρεπορτάζ του newsauto. Αυτή τη φορά σε ότι αφορά στις αλλαγές του τέλους  ταξινόμησης, αλλά και στα τέλη κυκλοφορίας, ελέω οδηγίας της ΕΕ. Διαβάστε τι θα γίνει άμεσα...

4888313

Έντονα ανοδική πορεία στις τιμές των κατοικιών που αυξήθηκαν 6,3% το πρώτο εξάμηνο του 2019 - Αύξηση κατά 19,5% στις επενδύσεις - Ιδιαίτερα ενθαρρυντική και η εικόνα των πρόδρομων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας τους δύο πρώτους μήνες του δευτέρου εξαμήνου

windgen-0

Χτίζουν νέες μονάδες Μυτιληναίος, Περιστέρης, Κοπελούζος, Elpedison - Στόχος να καλυφθεί το κενό στο ηλεκτρικό σύστημα από την απόσυρση του λιγνίτη - Αμερικανικά funds και γερμανικές εταιρείες πολιορκούν την ελληνική αγορά των ΑΠΕ

7
suntakseis_ar

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τον Δεκέμβριο - Αυξημένα ποσοστά ανταποδοτικότητας για μεγάλο αριθμό συνταξιούχων - Αποσύνδεση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το εισόδημα

21