LIVE

Κορωνοϊός

«Κολλημένη» στην ύφεση για έξι μήνες η ελληνική οικονομία

«Κολλημένη» στην ύφεση για έξι μήνες η ελληνική οικονομία

Μείωση 0,5% στο ΑΕΠ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016 - Υφεσιακό και το τέταρτο τρίμηνο του 2016

Η παράταση της αβεβαιότητας για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης είχε κόστος και στο α' τρίμηνο της χρονιάς καθώς η οικονομία, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ, διατηρήθηκε σε τροχιά ύφεσης. 

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ
κατέγραψε μείωση 0,5% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2016 ενώ υπήρξε και μείωση 0,1% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2016 που και αυτό ήταν υφεσιακό

Τα στοιχεία αυτά είναι προσωρινά και αναμένεται να ανεθεωρηθούν στις 2 Ιουνίου οπότε θα δοθεί η νέα εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας με επιπρόσθετα στοιχεία (όπως ισοζύγιο πληρωμών Μαρτίου).

Η ανακοίνωση έρχεται λίγα 24ωρα αφότου η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψη για τη φετινή ανάπτυξη. Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε στη Βουλή ως τμήμα του πολυνομοσχεδίου ο πήχης για φέτος περιορίστηκε στο 1,8% του ΑΕΠ έναντι 2,7% που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογισμό. Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο και από την (επίσης μειωμένη) εκτίμηση της Κομισιόν η οποία στις εαρινές προβλέψεις μιλούσε για ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ φέτος.

Δεν πληρώνουν συντάξεις και επιδόματα για να εμφανίζουν πλεόνασμα

«Τρύπα» ενός δισ. ευρώ στην είσπραξη δημοσίων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων άνοιξε στο α' τετράμηνο του 2017.

Παρά την γενική υστέρηση εσόδων, όμως, τα  προσωρινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εμφανίζουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,735 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, επειδή δεν πληρώθηκαν συντάξεις και επιδόματα σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, που τα περίμεναν για να ζήσουν.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου δείχνουν υστέρηση 411 εκατ. ευρώ στα έσοδα αποκρατικοποιήσεων (εισπράχθηκαν 956 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1,367 δισ. ευρώ), υστέρηση 666 εκατ. ευρώ στα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά και υπέρβαση 284 εκατ. ευρώ στις επιστροφές φόρων από την ΑΑΔΕ (σε αντίθεση με τις πληρωμές των άλλων ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους που έχουν «παγώσει»). Έτσι, τα καθαρά έσοδα, μετά τις επιστροφές φόρου, είχαν υστέρηση 152 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τα συνολικά έσοδα από φόρους (πριν τις επιστροφές φόρου) εμφανίζουν υπέρβαση 543 εκατ. ευρώ έναντι των στόχων. Και αυτό γιατί οι στόχοι  είσπραξης των φόρων στο α' εξάμηνο είναι 50% χαμηλότεροι από εκείνους που έχουν τεθεί για το «βαρύ» β' εξάμηνο (δηλαδή 20 δισ. στο α' εξάμηνο έναντι 30 δισ. ευρώ στο β' εξάμηνο), κάτι που δείχνει πως τα μεγάλα βάρη θα πέσουν στους φορολογουμένους μετά τον Ιούλιο, όταν πληρώνουν παράλληλα και τα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Με όλα αυτά, στο τετράμηνο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν λιγότερα κατά 819 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και ανήλθαν σε 15,309 δισ. ευρώ έναντι στόχου 16,127 δισ. ευρώ.

Πώς προκύπτει παρόλα αυτά πρωτογενές πλεόνασμα; Όχι μόνον από τη «στάση πληρωμών» για προμηθευτές του Δημοσίου κλπ, όπως είναι σύνηθες πια να συμβαίνει, αλλά ακόμα και για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Συνολικά στο α' τετράμηνο, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένες κατά 1,728 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και ανήλθαν σε 16,442 δισ. ευρώ αντί για 18,170 δισ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί. Ειδικά το πρωτογενές πλεόνασμα όμως ανήλθε σε 1,735 δισ. ευρώ. Ήταν μικρότερο σε σχέση με τα 1,906 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού τετραμήνου αλλά υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον επίσημο στόχο, για πλεόνασμα 798 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο.

Και αυτό​, κυρίως, επειδή ήταν μειωμένες κατά 1.159 εκατ. ευρώ έναντι του προϋπολογισθέντος στόχου​ ​οι πληρωμές ​σε νοικοκυριά-δικαιούχους επιδομάτων και συντάξεων. Συγκεκριμένα, δεν καταβλήθηκαν:

-          για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης 169 εκατ. ευρώ,

-          για αποδοχές και συντάξεις 134 εκατ. ευρώ,

-          για τα επιδόματα πολυτέκνων 55 εκατ. ευρώ.

 

Μειωμένες ήταν επίσης​:​

-              οι επιχορηγήσεις Υγείας (νοσοκομείων και ΠΕΔΥ) κατά 85 εκατ. ευρώ,

-              οι επιδοτήσεις στη Γεωργία κατά 150 εκατ. ευρώ,

 -             οι αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 332 εκατ. ευρώ

-              οι δαπάνες για Δημόσιες Επενδύσεις (ΠΔΕ) κατά 569 εκατ. ευρώ ( ανήλθαν σε μόλις 535 εκατ. ευρώ αντί 1,1 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος δαπάνης στον προϋπολογισμό).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (35)

Ρίτα

Ο συντάκτης του άρθρου δεν άκουσε στη Βουλή τον εντιμότατο κ. Τσακαλώτο, ούτε τον επενδυτή σε τράπεζες του εξωτερικού συριζαιο υπουργό κ. Σταθάκη. Αν τους είχε ακούσει θα γνώριζε οτι η οικονομία της χώρας δεν εκτροχιάστηκε σαν το τρένο στο άδενδρο,αλλά βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Το δε μέλλον της Ελλαδος ειναι ανθηρό, κατάφερε εξασφαλίσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς να εχει ανάγκη καμία επένδυση δημόσια ή ιδιωτική, χωρίς να εχει ανάγκη τις παραγωγικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων και γιαυτό τις συντρίβει φορολογικά και ασφαλιστικά. Η κυβέρνηση μας συμπονά όλους τους πεινασμένους του πλανήτη (δισεκατομμύρια είναι) και τους μοιράζει τα χρήματα που μάζεψε απο τη φορολογία των Ελλήνων. Δεν χρειάζεται τους φτωχούς εργαζόμενους (των 500 ευρώ) και τους φορολογεί κλέβοντας τους έναν μισθό. Θεωρεί αντιπαραγωγικούς τους συνταξιούχους κόβοντας τους δυο συντάξεις. Ελλάς το μεγαλείο σου, οι μόνες επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα επι ΣΥΡΙΖΑ ειναι τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα hot spots. Τσάβες τρέμε, ο Αλέξης ειναι καλύτερος απο εσένα θα σε ξεπεράσουμε σύντομα στη μιζέρια, στην φτώχεια και την πείνα. Οταν ήμουν φοιτητής δεν μπορούσα να φανταστώ οτι η αριστερά της ισότητας ειναι τελικά αριστερά του ψέματος, της προπαγάνδας, των κομισαριων, της φτώχειας και της εξαθλίωσης των καθημερινών ανθρώπων.

Ασημίνα

Η δήθεν αριστερή κυβέρνηση πούλησε τους ψηφοφόρους της συνταξιούχους και υπαλλήλους υπέρ της αγοράς, επειδή είναι ανίκανη να επιβάλλει τη νομιμότητα στην πραγματική οικονομία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας των ελεύθερων επαγγελματιών με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, φοροκλοπής, των απλήρωτων ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών εισφορών, ΦΠΑ, φόρων, τελών, προστίμων, λογαριασμών οργανισμών, των ανεξόφλητων επιχειρηματικών δανείων, των αδήλωτων αφορολόγητων εισοδημάτων, των αδικαιολόγητων καταθέσεων, του παράνομου πλουτισμού, της μαύρης εργασίας, της αισχροκέρδειας, της εκμετάλλευσης εργαζομένων, της εξαπάτησης καταναλωτών, πελατών.

χχχ

η υφεση κ η πεινα δεν αφορα δημοδιους υπαλληλους, συνταξιουχους του δημοσιου, δεκο, γιατρους ,φαρμακοποιους, δικαστες, μεγαλοδικηγορους,κομμωτες,υδραλικους που δεν εκοψαν ποτε απο τοτε που ασκουν το επαγγελμα μια αποδειξη...η πεινα αφορα κατι συνταξιουχους του ικα,κατι μικρες επιχειρησεις που δεν εχουν στον ηλιο μοιρα κατι υπαλληλους του ιδιωτικου τομεα που ψωμοζουνε....

@Αντωνη

Αν δεν εισαι αναλυτής χαραμιζεσαι. Εισαι μεγαλο ταλέντο στην οικονομική- επαγγελματική ανάλυση.

Αttention

Δεν ειδες τιποτε. Κατσε να πιασουν βαρδια οι εκλεκτοι αναλυτες οπως οι Υδραιος, Μιαουλης, ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ, Λουλης, Αντιδραστικος, τοτε να δεις.

Q

ΦΡΟΥΡΑ!!! ΦΡΟΥΡΑ!!! ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΦΡΟΥΡΑ!!!

Αντώνης

Η ύφεση, η φτώχεια, η δυσπραγία, η μιζέρια, η πείνα, η δυστυχία, η αδυναμία επιβίωσης, αφορούν συνταξιούχους+υπαλλήλους και όχι εφοπλιστές, εργοστασιάρχες, βιοτέχνες, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, ιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, συνεργείων, φανοποιείων, ταβερνών, καφετεριών κλπ.

Αγύριγο κεφάλι

Οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ φταίνε γιά την ΑΝΟΧΗ!.. (Ορισμένοι ΔΕΞΙΟΙ και γιατί ΠΛΟΥΤΙΖΑΝ και οι ίδιοι).___________Γιά τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ όμως και γιά την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ φταίει ο λαός. ________ Ο οποίος ΔΕΝ ΤΗΡΕΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ!..___________π.χ 500.000 φορές ΡΕ, λένε οι νόμοι να ΜΗΝ καπνίζετε σε καφετέριες. Και εσείς ...ΕΚΕΙ, το ΑΝΤΙΘΕΤΟ!..____________Φωνάζει ο άλλος ΤΩΡΑ, γιά τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ!.__________1. Όταν όμως "πλήρωνε" 150 Ευρώ/μήνα ασφαλιστικές εισφορές γιά 36 χρόνια και τώρα θέλει ΣΥΝΤΑΞΗ 1.200 Ευρώ/ μήνα (και από πάνω ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΡΜΑΚΑ και νοσοκομεία) και από τα 55 χρόνια της ηλικίας του και θέλει να ζήσει και να ξεπεράσει τα 90 έτη της ηλικίας του, εις αυτήν την περίπτωσιν παριστάνει τον μουγκόν και ΔΕΝ ΛΕΕΙ που θα βρει το ασφαλιστικό Ταμείο να του δώσει τα λεφτά γιά την σύνταξη που ΖΗΤΑΕΙ (Ίσως και ...μεγαλυτέραν των 1.200 Ευρώ)._____ (Έτερο παράδειγμα): 2. Έχει απαιτήσεις αμερικάνικου τρόπου ζωής, όταν ΠΟΤΕ στην ζωή του και προκειμένου να ΑΠΟΦΥΓΕΙ την πληρωμή του ΦΠΑ και δη ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ, δεν ζήτησε ΑΠΟΔΕΙΞΗ από υδραυλικό, ηλεκτροτεχνίτη και λοιπούς μαστόρους.___________ (Έτερο παράδειγμα):3. ΔΕΝ ανέγραφε ΠΟΤΕ εις αγοραπωλητήριο συμβόλαιο αγοράς ΑΚΙΝΗΤΟΥ το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΔΟΜΕΝΟ ΤΙΜΗΜΑ αλλά μόνο το προκύπτον (έως ...εκεί), από τις υποδεέστερες αντικειμενικές αξίες που έβγαζε εκ προοιμίου η εφορία._________ (Έτερο παράδειγμα): 4. Λούφαρε ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ την πληρωμή Ασφαλιστικών Εισφορών προς το ΙΚΑ ως εργοδότης και ως εργαζόμενος έπαιρνε αντί αυτών το ..."κάτι τις" του ΚΑΤΩ από το τραπέζι.___________Και μιλάνε και κλαίνε τώρα που ΗΡΘΕ Ο ..." ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ" δηλ. τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ!..__________Αναγκαία και ικανή συνθήκη ήτο να έρθουν ...ΚΑΠΟΤΕ και τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ!..___________Και όσο παραμένετε ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ και εξακολουθείτε να ΜΗΝ ΤΗΡΕΙΤΕ τους Νόμους του Κράτους, θα έλθουν εις το ΜΕΛΛΟΝ και ...άλλα ΜΝΗΜΟΝΙΑ!..___________Δεν σας φταίνε ΟΥΤΕ οι Βενιζέλος και Σαμαράς, ΟΥΤΕ ο Τσίπρας τώρα!..___________Οι ΙΔΙΟΙ ΦΤΑΙΤΕ και ΜΗΝ νιαουρίζετε συνέχεια εδώ μέσα και ΚΛΑΙΤΕ!..__________ΑΗΔΙΑ καταντήσατε!______Φανείτε επιτέλους ΑΝΤΡΕΣ! Και αναλάβετε επιτέλους τις ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ, που σας αναλογούν!..____________Εκτός, εάν την βρίσκετε, στο να λέτε συνέχεια κάτι, γιατί "πρέπει"να λέτε!..

Μπαρμπαγιάννης

Ρε μάστορα τι ασυναρτησίες λες ξέρεις πόσο είναι η σύνταξη του τέως ΤΕΒΕ για αυτούς που πλήρωναν τη χαμηλή κλίμακα? Έχεις υπόψη σου πως το κράτος εδώ και δεκαετίες χαρατσώνει τον Έλληνα από την ώρα που ξυπνά μέχρι που πέφτει για ύπνο? Έχεις δει κανένα ελεύθερο επαγγελματία πλούσιο όπως το εννοείς εσύ? Ξέρεις τίποτα στην Ελλάδα που να είναι δωρεάν πλην της (θεωρητικά) δημόσιας παιδείας? Κάνε έναν κόπο να ρωτήσεις έναν ασφαλιστή να σου πει τι παίρνεις στα 35 χρόνια αν δίνεις αυτά τα χαμηλά που δίνεις στον ασφαλιστικό σου φορέα! Είπαμε ξεφύγαμε λίγο σαν λαός κάναμε την αυτοκριτική μας αλλά αυτό που συμβαίνει ΔΕΝ μας αξίζει! Ο Έλληνας δεν είναι τεμπέλης ξεκόλλα πια με την καραμέλα αλλού είναι οι αιτίες! Έλεος οι μισοί εδώ μέσα καταριούνται τους "μπαταχτσήδες" ελ επαγγελματίες και οι άλλοι μισοί τους "τεμπελχανάδες" δημ υπαλλήλους! ΜΗΝ πέφτετε στην κομπίνα τους! Το οικόπεδο μας τα φταίει για όλα αυτή είναι η ευλογία και η κατάρα μας...

Πάνος

Αναφέρατε την πικρή αλήθεια, την σκληρή πραγματικότητα, ότι είμαστε λαός πολιτών παραβατών, απατεώνων, κλεφτών, που χρειάζονται διαρκή έλεγχο, τιμωρίες, κυρώσεις, πρόστιμα, κλείσιμο παρανομούντων καταστημάτων-επιχειρήσεων-εργοστασίων-επαγγελματικών στεγών, προς αποκατάσταση της νομιμότητας σε αγορά και κοινωνία.

George

Συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό. Αλλά ξεχνάς ότι υπάρχει ένα κράτος με καλοπληρωμένους δημοσιοκοπρίτες που η δουλειά τους είναι να ελέγχουν και να επιβάλλουν τους νόμους. Πού ακριβώς το τοποθετείς στην εξίσωσή σου? Και γιατί αφού όλες οι κυβερνήσεις έφταιγαν, αυτή εδώ η άσπιλη δεν εφάρμοσε αποκλειστικά ψηφιακές συναλλαγές, ώστε να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα που αναφέρεις κι άλλα τόσα?

Αμερικανος

Οταν ενας λαος ψηφιζει κουμουνιστες, τα περιμενει ολα απο το κρατος, εχει μαθει στις λαμογιες, βγαινει συνταξη στα 45 και τα ξερει ολα, πως να εχει αναπτυξη.

+1 ψηφος στην

ΧΑ επειδη φευγει ο σακης για τον αγιο δομένικο.

εσεις εκει στην κυβερνηση...

βαλτε λιγους φορους ακομη στις επιχειρησεις αλλα και σε καθε οικογενειακο προυπολογισμο ,κοψτε και λιγο ακομη τις συνταξεις σε μια χωρα γεροντων,και μετα περιμενετε την αναπτυξη ...που αν δεν ηταν και ο τουρισμος την τελευταια πενταετια που σηκωνει το ΑΕΠ στο δευτερο και τριτο τριμηνο καθε ετους θα ειχαμε ΗΔΗ βαρεσει ομαδικα διαλυση...

ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΝΑΕΙ ΕΡΙΞΑΝ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΤΟ 2014 ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ 2014 ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟ 2018 ΚΑΙ ΑΝ,ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ,ΓΙΑΥΤΟ Η ΨΗΦΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης