Τι σημαίνει και τι προβλέπει η ενισχυμένη γραμμή στήριξης (ECCL) που προκρίνει το Eurogroup

Τι σημαίνει και τι προβλέπει η ενισχυμένη γραμμή στήριξης (ECCL) που προκρίνει το Eurogroup

Γιατί πρέπει να κλείσει άμεσα η συμφωνία με την τρόικα - Ο νέος ρόλος του ΔΝΤ – Οι νέες σχέσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της – Τα ορόσημα για να “κλειδώσει” αυτή η συμφωνία

Τι σημαίνει και τι προβλέπει η ενισχυμένη γραμμή στήριξης (ECCL) που προκρίνει το Eurogroup
Λύση για την προληπτική στήριξη της Ελλάδας η οποία θα περιλαμβάνει εποπτεία, παρακολούθηση των στόχων και συμμετοχή του ΔΝΤ με τρόπο που δεν έχει καθοριστεί ακόμη, συζήτησε και φαίνεται πως τελικώς προέκρινε το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Εurogroup) στη συνεδρίαση της Πέμπτης.



Κλείσιμο
Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Γιερούν Ντάισενμπλουμ, το Εurogroup υποστηρίζει τη λύση της Προληπτικής Γραμμής Στήριξης Ενισχυμένων Προϋποθέσεων (Enhanced Conditions Credit Line - ECCL) για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα.



Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με την τρόικα το ταχύτερο, έτσι ώστε να κλείσει εντός του έτους και η συμφωνία για τη γραμμή στήριξης, αφού το τρέχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος του 2014 και δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Γι' αυτό, είπε, είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η νέα γραμμή στήριξης πριν το τέλος του έτους, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι πάντες ότι η Ελλάδα συνεχίζει να έχει στήριξη.



«Οι θέσεις μας συγκλίνουν σαφώς. Λαμβάνοντας υπόψη την εύθραυστη ακόμα ψυχολογία της αγοράς και τις πολλές προκλήσεις στις μεταρρυθμίσεις που εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά μας, υπάρχει ισχυρή υποστήριξη για μια προληπτική πιστωτική γραμμή, ενός υπάρχοντος εργαλείου του ESM που ονομάζεται ECCL. Ενώ θα πρέπει ακόμη να εκπονηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, πιστεύω ότι είναι ζωτικής σημασίας η τρέχουσα 5η αναθεώρηση να έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισενμπλουμ.

Ποιό είναι και τι προβλέπει το πρόγραμμα προληπτικής γραμμής πίστωσης ECCL

Τι εστί ECCL; Επί της ουσίας είναι ένα μεταβατικό πρόγραμμα προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM. Ο πλήρης τίτλος του προγράμματος είναι «ενισχυμένη και υπό όρους πιστωτική γραμμή», περιγράφοντας ακριβώς την ταυτότητα του...

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στη σύμβαση του ECCL, προβλέπεται η υπογραφή Μνημονίου (Memorandum of Understanding - MoU) μεταξύ της χώρας που αιτείται το πρόγραμμα και του ESM, η πιστωτική γραμμή θα είναι διάρκειας ενός έτους με δυνατότητα δύο εξάμηνων ανανεώσεων και θα δύναται να υπάρχει η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην εποπτεία της χώρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο επικεφαλής του Eurogroup, διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη γραμμή πίστωσης ECCL προβλέπει ότι υπάρχει αιρεσιμότητα (conditionality), δηλαδή προϋποθέσεις για τη χορήγησή της, καθώς και παρακολούθηση (monitoring), αλλά ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί όπως και οι επιμέρους διευθετήσεις θα πρέπει να συζητηθούν. Είπε πάντως ότι θα πρέπει να παρακολουθείται ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιούνται οι δεσμεύσεις.

Ο νέος ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελληνική οικονομία από το νέο έτος δεν έχει καθοριστεί ακόμα, όμως ο Γέρουν Ντάισενμπλουμ τόνισε πως το Ταμείο πρέπει να συνεχίσει να δίνει το παρόν. Σχετικά με το ΔΝΤ ο πρόεδρος του Εurogroup είπε ότι ο οργανισμός θα έχει συμμετοχή στο νέο σύστημα στήριξης, αφού υπήρξε συναίνεση ότι η συμμετοχή του αυξάνει την αξιοπιστία. Ερωτηθείς, όμως, εάν θα συνεχίσουν να υπάρχουν τρίμηνες επιθεωρήσεις, δεν το επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι οι λεπτομέρειες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει να συζητηθούν με τον οργανισμό, αφού έχει τους δικούς του κανόνες.

Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει ότι ο τρόπος με τον οποίο θα καθοριστούν οι όροι για τη νέα γραμμή στήριξης είναι ανοιχτοί σε συζήτηση και διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να μην υπογραφεί νέο μνημόνιο, αλλά οι δεσμεύσεις και ο βαθμός εποπτείας να έχουν πιο χαλαρή μορφή χωρίς να υπάρχει η «καθημερινή διαχείριση» (micromanagement) από την πλευρά της τρόικας, κάτι που δεν φάνηκε να αποκλείει ο πρόεδρος του Εurogroup.

Σχετικά με τα 11 δισ. του ΤΧΣ, με τα οποία η ελληνική πλευρά θέλει να «χτίσει» τη νέα γραμμή στήριξης, ο κ. Ντάισενμπλουμ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε και ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με την τρόικα για να φανούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες.

Στο θέμα της τρόικας αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέκλινγκ, ο οποίος είπε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα την τελευταία δόση, η οποία μαζί με τις επιστροφές των κερδών που είχαν από τα ελληνικά ομόλογα οι κεντρικές τράπεζες φθάνει τα 8 δισ. ευρώ.

Μια νέα σχέση με τους εταίρους

Κυριότερη αλλαγή θα αποτελέσει η νέα σχέση που θα έχει από το νέο έτος η Ελληνική διοίκηση με τους ετέρους. Δεν θα υπάρξει η «καθαρή έξοδος» (clean exit) της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, καθώς η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια ενδιάμεση περίοδο διάρκειας μεταξύ μισού και ενός έτους, όπου θα επικρατεί μειωμένος αριθμός ελέγχων.

Το Υπουργείο οικονομικών θα έχει επίσης μεγαλύτερη αυτονομία αποφάσεων με μειωμένη μικρό-διαχείριση ως προς τις κινήσεις του από τους Ευρωπαίους ετέρους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης