Κυβέρνηση - Τρόικα: Θα παίζουν το «ποντίκι με την γάτα» ως τον Δεκέμβριο

Κυβέρνηση - Τρόικα: Θα παίζουν το «ποντίκι με την γάτα» ως τον Δεκέμβριο

Επιστρέφει την άλλη εβδομάδα η Τρόικα - Ντάισελμπλουμ: «Πρέπει πρώτα να κλείσει αυτή η αξιολόγηση και μετά θα υπολογίσουμε τι χρειάζεται να γίνει από το 2015 και τι γίνεται με τη βιωσιμότητα του χρέους»

Κυβέρνηση - Τρόικα: Θα παίζουν το «ποντίκι με την γάτα» ως τον Δεκέμβριο
Όλα για όλα ετοιμάζεται να τα παίξει πλέον η κυβέρνηση στο «παζάρι» για τα νέα μέτρα και την εποπτεία στη μετά Μνημόνιο εποχή. «Έχουμε πέντε εβδομάδες μέχρι το επόμενο Γιούρογκρουπ και τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου για να κλείσει η διαπραγμάτευση και αυτό σημαίνει πίεση για εμάς αλλά και πίεση και για τους δανειστές για να υπάρξει συμφωνία» έλεγε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας μετά την συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες.
 
Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ συζητήθηκε η τρέχουσα αξιολόγηση από την Τρόικα και η νέα σχέση που θα έχει από τον Ιανουάριο η χώρα μας με τους δανειστές. Εκεί επαναβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στην προληπτική γραμμή στήριξης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό προληπτικής στήριξης ECCL (Enhanced Condition Credit Line), με μια πιο «χαλαρή» εποπτεία αλλά και με ειδικό ρόλο του ΔΝΤ.
 
«Δεν μιλάμε για νέο Μνημόνιο» έλεγε Έλληνας αξιωματούχος που μετείχε στη συνεδρίαση. «Μιλάμε για αλλαγή της σχέσης με τους δανειστές. Τα 11,4 δισ. που περίσσεψαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πάνε στην προληπτική γραμμή στήριξης. Η συζήτηση αφορά λεφτά που υπάρχουν και θα τα χειρίζεται ο ECCL, δεν πρόκειται για νέο δάνειο προς την Ελλάδα, κανείς δεν μίλησε σήμερα για δημοσιονομικό κενό ή "τρύπα" στο 2015» τόνιζε η ίδια πηγή.
 
Κλείσιμο

Ο Ντάισελμπλουμ "ξανακτυπά"
 
Όσο όμως πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων, αυξάνεται η πίεση των δανειστών στην κυβέρνηση για να δεχθεί να εφαρμόσει δύσκολα μέτρα και να κάνει υποχωρήσεις στους όρους της εποπτείας από το 2015 και μετά.
 
Πολλοί ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έδειξαν ξεκάθαρα στον Γκίκα Χαρδούβελη πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τις θέσεις που παρουσίασε η Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό δεν ορίστηκε και συγκεκριμένη ημερομηνία επανόδου της Τρόικα. 
 
Το μήνυμα για μία γρήγορη συμφωνία με την Τρόικα έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ανέλαβε να παίξει και πάλι τον ρόλο του …«τσομπανόσκυλου»  για τη χώρα μας, τονίζοντας ότι «πρέπει πρώτα να κλείσει αυτή η αξιολόγηση και μετά θα υπολογίσουμε τι χρειάζεται να γίνει από το 2015 και τι γίνεται με τη βιωσιμότητα του χρέους».
 
Ο κύριος Ντάισελμπλουμ επιμένει έτσι να πιέζει την Αθήνα, προκαλώντας σύγχυση (και στις αγορές) για το αν θα υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, παρότι η συζήτηση είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο και, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε εκτενώς την περασμένη εβδομάδα στο euro-working group.
 
«Ενώ τα μέτρα που έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στην Τρόικα συνιστούν σημαντική πρόοδο, πρέπει να γίνουν περισσότερα και ευχόμαστε η αξιολόγηση να κλείσει το συντομότερο», τόνισε ο πρόεδρος Ντάιζελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ, δείχνοντας ότι θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα που δέχεται η Αθήνα και θυμίζοντάς της ότι πρέπει να τελειώνει σύντομα με τα προαπαιτούμενα.
 
Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση για το τι θα συμβεί εάν δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεδομένου ότι το πρόγραμμα τελειώνει, δεν υπάρχει τίποτα. Γι' αυτό λέω ότι είναι κρίσιμο να τελειώσει η αξιολόγηση. Ετσι θα γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει από την 1η Ιανουαρίου και δεν θα υπάρξει κενό».
 
Μάλιστα, χαρακτήρισε ουσιαστικά ανεπαρκείς τις προτάσεις που έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά προς την τρόικα για την υλοποίηση των μέτρων του Μνημονίου, λέγοντας: «Οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν ένα πακέτο περαιτέρω μέτρων, αλλά απομένει να γίνουν πολλά».
 
Στην… γραμμή Ντάισελμπλουμ κινήθηκε και ο νέος κοινοτικός Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε ότι οι επικεφαλής της τριμερούς θα επιστρέψουν στη χώρα μας «πριν από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας», ενώ επανέλαβε ότι ως το τέλος του μήνα θα επισκεφτεί και ο ίδιος την χώρα μας.
 
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του Μνημονίου ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να επισπεύσει τις ενέργειές της, δηλαδή την εφαρμογή του Μνημονίου, προκειμένου να μην υπάρξει κενό μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος που ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2014. Ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως πριν το τέλος εβδομάδος θα έρθει η Τρόικα στην Αθήνα -και στο τέλος του μηνός και ο ίδιος.
 

«Είμαστε κοντά»
 
Ωστόσο και η Αθήνα δεν είναι φαίνεται διατεθειμένη να παραδώσει τα όπλα, καθώς θεωρεί ότι και οι πιέσεις αυτές «είναι στο πρόγραμμα».
 
«Δεν θα προκύψει πρόβλημα, θα υπάρξει εγκαίρως συμφωνία, είμαστε κοντά» έλεγε κυβερνητική πηγή  στις Βρυξέλες, σχετικά με το αν θα προλάβουν να συμφωνήσουν κυβέρνηση και ευρωπαίοι.
 
Εξηγούσε μάλιστα, μιλώντας για το νέο ρόλο του ΔΝΤ, ότι όπως συνεχώς επαναλάμβαναν οι κ.κ. Ντάιζελμπλουμ και Μοσκοβισί, θα έχει μεν «συμμετοχή» στην παρακολούθηση, αλλά δεν θα μπαίνει πλέον στην διαχείριση λεπτομερειών. «Δεν θα έχουμε πια χίλια προαπαιτούμενα, αλλά περίπου 10 δράσεις που θα τις παρακολουθούν μπορεί και μια φορά και μόνο, στους 6-12 μήνες που θα διαρκέσει η μεταβατική περίοδος».
 
«Κανείς δεν μίλησε για δημοσιονομικό κενό, ενώ είναι θετικό που όλοι αναγνώρισαν ως θετικά το αποτέλεσμα των στρες-τεστ και τις προβλέψεις για ρυθμό Ανάπτυξης στην Ελλάδα υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου» έλεγε η ίδια πηγή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης