Το Eurogroup σκιαγράφησε το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μετά το Μνημόνιο

Το Eurogroup σκιαγράφησε το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μετά το Μνημόνιο

Λιγότερη μακροοικονομική  εποπτεία - Προληπτική πιστωτική γραμμή - Διαφορετικό πρόγραμμα - Το ΔΝΤ μπορεί να συνεχίσει ως σύμβουλος - Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα

Το Eurogroup σκιαγράφησε το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μετά το Μνημόνιο
Την πρόθεση του Eurogroup να υποστηρίξει την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας με μια προληπτική πιστωτική γραμμή για χώρα μας και με μια νέα συμφωνία όπου οι ελληνικές αρχές θα έχουν τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις με τη διακριτική εποπτεία της Ε.Ε. ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε πως τα θετικά αποτελέσματα των Stress Tests της ΕΚΤ που έδειξαν πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν ουσιαστικά νέα ανακεφαλαιοποίηση καθώς και η δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των φθινοπωρινών προβλέψεων που δείχνουν πως η Ελλάδα επανέρχεται στην ανάπτυξη μετά από έξι οδυνηρά χρόνια ύφεσης, αποτελούν την απόδειξη πως οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς. «Οι ελληνικές αρχές έχουν παρουσιάσει σημαντική πρόοδο, αλλά χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσπάθεια», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Μοσκοβισί υπογράμμισε πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας ώστε να υπάρξει η τελική αξιολόγηση πριν ληφθούν οι αποφάσεις στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, αναφέροντας ωστόσο το πλαίσιο της μετα-μνημονικής εποχής για τη χώρα μας. «Θα πρόκειται για ένα διαφορετικό πρόγραμμα για την Ελλάδα. Θα μειώσουμε τη μακροοικονομική εποπτεία στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί τη βοήθεια της Ε.Ε. Αν τη χρειαστεί η Ε.Ε. θα είναι δίπλα στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.

Η Συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αποφασιστεί μετά την 1η  μετά από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ε.Ε, δηλαδή και την Ελλάδα, ως μέλος της και το ΔΝΤ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμέιο μπορεί να παραμείνει στην μετα-μνημονιακή εποχή ως σύμβουλος, όπως άλλωστε προβλέπει και το καταστατικό του ESM.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης