Bloomberg: Η νέα εποπτεία θέτει υπό δοκιμή την κυβέρνηση Σαμαρά

Bloomberg: Η νέα εποπτεία θέτει υπό δοκιμή την κυβέρνηση Σαμαρά

Όπως σημειώνεται σe άρθρο, ο πρωθυπουργός θέλει να παραιτηθεί από τα δάνεια του ΔΝΤ το 2015 και το 2016 να πετύχει τη χαλάρωση της διεθνούς εποπτείας στα δημοσιονομικά της Ελλάδας

Bloomberg: Η νέα εποπτεία θέτει υπό δοκιμή την κυβέρνηση Σαμαρά
Στις τελευταίες εξελίξεις από το χθεσινό Eurogroup αναφέρεται σήμερα με εκτενές άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg. Όπως σημειώνει, η Ευρωζώνη στην ουσία έδειξε στην Ελλάδα ότι πρέπει να παραμείνει υπό στενό οικονομικό έλεγχο προτού βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, υπογραμμίζοντας τα πολιτικά ρίσκα για τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος θέλει διακαώς να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, με το σκέλος της βοήθειας από την Ευρώπη να βαίνει προς ολοκλήρωση φέτος, ο Σαμαράς  θέλει να παραιτηθεί από τα δάνεια του ΔΝΤ το 2015 και το 2016 να πετύχει τη χαλάρωση της διεθνούς εποπτείας στα δημοσιονομικά της Ελλάδας. Η γραμμή διάσωσης που προσφέρεται από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ από το 2010 είχε ως αντάλλαγμα τα αντιδημοφιλή μέτρα και τις περικοπές που είχαν ως συνέπεια τη βάθυνση της εξαετούς ύφεσης.

Κλείσιμο


Το να αποτινάξει τα δεσμά του προγράμματος βοήθειας, θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει τα σχέδια Σαμαρά για αποφυγή πρόωρων εκλογών, σημειώνει το άρθρο, κυρίως δε που οι δημοσκοπήσεις φέρνουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Γίνεται επισης λόγος και για τα πλήγματα που έχει δεχτεί ο Αντώνης Σαμαράς σε ό,τι αφορά τη δημοφιλία του, την ώρα που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πνέει τα μένεα για τους όρους της διάσωσης και την επιβαλλόμενη λιτότητα.

Επισημαίνεται δε πως ο Σαμαράς έχει περιθώριο μέχρι τον Φεβρουάριο για να συγκεντρώσει πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να πετύχει με το παρόν κοινοβουλευτικό σώμα της εκλογή προέδρου. Το άρθρο ανατρέχει και στη δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη,  ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε πει ότι μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση θα γυρίσει τους Έλληνες στο δίλημμα που είχαν το 2012 όταν η συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη κρεμόταν από μια κλωστή.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης