Ευρωπαϊκή Ένωση: Αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις η Αμερικανίδα επικεφαλής οικονομολόγος για τον Ανταγωνισμό

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις η Αμερικανίδα επικεφαλής οικονομολόγος για τον Ανταγωνισμό

Το περισσότερα παράπονα είχε εκφράσει η Γαλλία καθώς η Φιόνα Σκοτ Μόρτον ήταν πρώην σύμβουλος της Apple

fiona_morton1
Την αποχώρησή της από τη θέση της επικεφαλής οικονομολόγου της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινωσε η Δρ Φιόνα Σκοτ Μόρτον, η Αμερικανίδα ακαδημαϊκός της οποίας η πρόσληψη στην πανίσχυρη αυτή θέση της Κομισιόν, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οσο και σε ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η Δρ. Μόρτον ήταν η πρώτη μη Ευρωπαία πολίτης που ανέλαβε αυτή τη θέση, και ενώ τα τυπικά της προσόντα είναι αδιαμφισβήτητα, (απόφοιτος του πανεπιστημίου Yale, κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το ΜΙΤ και καθηγήτρια οικονομικών στο Yale), αλλά η ενασχόλησή της στο παρελθόν ως σύμβουλος ορισμένων Αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών της Σίλικον Βάλεϊ, τη δράση των οποίων θα έπρεπε να ελέγχει εντός ευρωπαϊκού εδάφους, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.

Polémique à la Commission européenne : la nomination de Fiona Scott Morton fait scandale


Χθες, η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και υπεύθυνη για την αντιμονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, βρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφασή της, λέγοντας ότι η κυρία Μόρτον ήταν το ιδανικό άτομο για τη συγκεκριμένη θέση και το ζήτημα του διαβατηρίου της δεν θα έπρεπε να παίζει ρόλο.

Ωστόσο, αρκετοί Ευρωβουλευτες, κυρίως Γάλλοι, κατηγόρησαν την Αντιπρόεδρο Βεστάγκερ, ότι ««βάζει μια υπεύθυνη για την απορρύθμιση των αγορων και μια λομπίστα, στη ΓΔ Ανταγωνισμού».

Η πρόσληψη της Δρ. Μόρτον είχε προκαλέσει την οργή της Γαλλίας, η οποία κάλεσε επισήμως την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να «ξανασκεφτει το ζήτημα», ενώ το Παρίσι «απείλησε», ότι θα φέρει την πρόσληψη της Φιόνα Σκοτ Μόρτον στο επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ.

Σήμερα, η Αμερικανίδα οικονομολόγος και ακαδημαϊκός ενημέρωσε με επιστολή της την Αντιπρόεδρο Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ότι αποσύρεται από τη θέση της.

«Έλαβα μια επιστολή από την καθηγήτρια Φιόνα Σκοτ Μόρτον, στην οποία αναφέρει ότι αποφάσισε να αποσυρθεί και να μην αναλάβει τη θέση της επικεφαλής οικονομολόγου ανταγωνισμού. Έχοντας μιλήσει επίσης με την καθηγήτρια Σκοτ Μόρτον, αποδέχομαι την απόφασή της, με λύπη και πλήρη σεβασμό για την ακεραιότητά της. Της εύχομαι επίσης ό,τι καλύτερο για το μέλλον, και ελπίζω ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το εξαιρετικό σύνολο δεξιοτήτων και την τεχνογνωσία της για να πιέζει για ισχυρή επιβολή και ρύθμιση του ανταγωνισμού και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», ανέφερε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Κλείσιμο

Σημειώνεται ότι η αποχώρηση της Δρ. Μόρτον ήρθε λίγη ώρα πριν τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου το ζήτημα της πρόληψης της επρόκειτο να τεθεί μετά από αίτημα Επιτρόπων από τη Γαλλία, την Ισπανία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο. 

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς επώνυμες Ελληνίδες βρέθηκαν γυμνές στο Discord - 17χρονος από τη Βοιωτία ο διαχειριστής

Άγρια δολοφονία 15χρονης στη Ρωσία: Τη βίασαν, την πέταξαν σε γραμμές τρένου και της έριξαν καυστικό υγρό

Η Ευγενία Νιάρχου έκανε γενέθλια στην Ελλάδα: Το πάρτι στην Σπετσοπούλα και η συναυλία των Kraftwerk
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης