Ενέργεια: Την επιστροφή στην κανονικότητα κηρύσσει η Κομισιόν με τερματισμό των επιδοτήσεων στο ρεύμα

Ενέργεια: Την επιστροφή στην κανονικότητα κηρύσσει η Κομισιόν με τερματισμό των επιδοτήσεων στο ρεύμα

Παραμένουν σε ισχύ τα ελληνικά μέτρα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου διαμηνύει το ΥΠΕΝ - Δεν θα υπάρξουν αλλαγές μέσα στο καλοκαίρι

komision_main
Επιστροφή στην κανονικότητα δίχως έκτακτα μέτρα και επιδοτήσεις προτείνει η Κομισιόν από τον επόμενο χειμώνα, κάτι που υπαγορεύει η πειθαρχία των καταναλωτών στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και η κατάρρευση των τιμών φυσικού αερίου.

Με βάση τα στοιχεία που άντλησε η Κομισιόν κατόπιν διαβούλευσης με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεραίνει ότι δεν απαιτείται η παράταση των μέτρων της επιβολής πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών, της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας αλλά και των επιδοτήσεων, τα οποία θα στοχεύσουν πλέον σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες αποσύροντας την οριζόντια οικονομική στήριξη.

Τα μέτρα όπως επισημαίνεται θα αξιολογηθούν με βάση τις συνθήκες του επόμενου χειμώνα και ενδέχεται αν το απαιτήσουν οι ανάγκες να αναπροσαρμοστούν. Τί όμως σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;

Oπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ, οι προτάσεις της Κομισιόν θα πάρουν χρόνο για να εγκριθούν από το Συμβούλιο Υπουργών και μέχρι τότε η χώρα είναι θωρακισμένη με τα μέτρα που πήρε η απερχόμενη πολιτική ηγεσία, τα οποία είναι σε ισχύ ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για τον μηχανισμό του πλαφόν στην χονδρεμπορική, με τον οποίο τα υπερέσοδα που παρήγαγαν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου επέστρεφαν στα νοικοκυριά με τις επιδοτήσεις και την πρόβλεψη τιμών 10 μέρες πριν τα τέλη του μήνα που αντικατέστησε την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Τα στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν φόβοι για άμεσες αλλαγές καθώς η Ελλάδα είχε πάρει το πράσινο φως για την έγκριση της παράτασης των μέτρων, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές απαιτούν νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ψηφίσει η επόμενη κυβέρνηση.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιος ανατίναξε το φράγμα στην Ουκρανία; - Ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Συμφωνία για ντιμπέιτ με την συμμετοχή των πέντε πολιτικών αρχηγών

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Αρχιμανδρίτης που έστειλε πορνογραφικό υλικό στον 12χρονο

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης