Έκρηξη σε φράγμα στην Ουκρανία: Ποιος το ανατίναξε; - Ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Έκρηξη σε φράγμα στην Ουκρανία: Ποιος το ανατίναξε; - Ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Το φράγμα συγκρατεί 18,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νόβα Καχόβκα

oukrania-new
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο ο πλανήτης τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας μετά την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα στην ανατολική ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνα καθώς εκκενώνονται εκατοντάδες σπίτια.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε στην περιφέρεια της Νόβα Καχόβκα στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της ουκρανικής επαρχίας της Χερσώνας μετά τη ρήξη του φράγματος της πόλης, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο διάταγμα των διορισμένων από τη Μόσχα τοπικών αρχών.

Σύμφωνα με δήλωση στο TASS του διορισμένου από τη Ρωσία δημάρχου της πόλης, η Νόβα Καχόβκα έχει πλέον πλημμυρίσει. Ρωσικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν πως έχουν πλημμυρίσει περίπου 600 σπίτια, μετέδωσε το TASS.

Το τεράστιο φράγμα Καχόβκα συγκρατεί 18,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού

Περίπου 16 χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν σε περίπτωση πλημμυρών, υποστήριξε ο πρώην υπουργός της Ουκρανίας, Άντον Γκερασένκο.  Με την ανατίναξη του γιγαντιαίου φράγματος Καχόβκα στη νότια Ουκρανία που βρίσκεται στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της ουκρανικής περιφέρειας Χερσώνα θα μπορούσε να απελευθερωθούν 18, 2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Bild».

Κλείσιμο
Ποιος ανατίναξε το φράγμα;

Από τον ταμιευτήρα υδροδοτούνται τόσο η ουκρανική χερσόνησος της Κριμαίας - που είναι υπό την κατοχή της Ρωσίας από το 2014 όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του. 

Για το λόγο αυτό, οι ουκρανικές αρχές κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα ενώ η Δύση δείχνει ότι το Κρεμλίνο βρίσκεται πίσω από την ανατίναξη του φράγματος.

«Ο στόχος των τρομοκρατών είναι προφανής: να εμποδίσουν τις επιθετικές ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Μιχαίλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, σε μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους. Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών υποστήριξε από την πλευρά της πως οι ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν το φράγμα καθώς είχαν κυριευτεί από πανικό».«Οι δυνάμεις κατοχής ανατίναξαν το φράγμα στον ταμιευτήρα Καχόβκα καθώς ήταν σε κατάσταση πανικού, αυτή είναι μια προφανής πράξη τρομοκρατίας και έγκλημα πολέμου, για το οποίο θα υπάρξει προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο», τόνισε ο Ποντόλιακ. 

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς να δοθεί μια ουσιαστική αξιολόγηση των λεπτομερειών που αφορούν την καταστροφή φράγματος στη νότια Ουκρανία, αλλά υπογράμμισε ότι αυτό συνέβη μόνο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Την ώρα που Ρώσοι και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την ανατίναξη του φράγματος που θέτει σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή, βίντεο δείχνουν μια σειρά από βίαιες εκρήξεις γύρω από το φράγμα Καχόβκα το οποίο χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή. «Το φράγμα στην Καχόβκα ανατινάχτηκε από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», ανέφερε η διοίκηση νότιου τομέα του ουκρανικού στρατού μέσω Facebook. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «η έκταση της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τελούν υπό διευκρίνιση».


Σύμφωνα με αξιωματούχους προσκείμενους στη Μόσχα που μίλησαν σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, το φράγμα βομβαρδίστηκε από τους Ουκρανούς. Αξιωματούχος διορισμένος από τη Μόσχα στην περιοχή μίλησε για «πολύ σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια», ορολογία που επίσης παραπέμπει σε ουκρανική επίθεση.

«Το φράγμα της Καχόβκα έγινε στόχος πολλαπλών πληγμάτων» στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε με ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, ο οποίος υποστήριξε πως από τα πλήγματα καταστράφηκαν οι βάνες του φράγματος και δημιουργήθηκε ένα «ανεξέλεγκτος πίδακας νερού».Σε κίνδυνο ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια μετά την ανατίναξη του φράγματος, λένε οι Ουκρανοί κάτι που διαψεύδουν οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες

Αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία στους επιστήμονες είναι ότι, στο φράγμα βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Υποτίθεται ότι η έκρηξη δεν αποτελεί κίνδυνο για το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι. Αντίθετη γνώμη έχουν οι Ουκρανοί καθώς η καταστροφή του πελώριου φράγματος αποτελεί κίνδυνο για τον πυρηνικό σταθμό, σύμφωνα με την Energoatom, την ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας.«Το νερό από τον ταμιευτήρα Καχόβκα είναι απαραίτητο για να λαμβάνει ο σταθμός ηλεκτρική ενέργεια για τους συμπυκνωτές των στροβίλων και τα συστήματα ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού», εξηγεί η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Energoatom.  «Επί του παρόντος, η λεκάνη ψύξης του εργοστασίου είναι γεμάτη: στις 8 το πρωί (τοπική ώρα) η στάθμη του νερού ήταν 16,6 μέτρα, η οποία είναι επαρκής για τις ανάγκες του εργοστασίου".
Το φράγμα ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χιλιομέτρων κατασκευάστηκε στον ποταμό Δνείπερο το 1956 ως μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα.


Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, 22.000 άνθρωποι που διαμένουν σε 14 οικισμούς στη νότια περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας, κινδυνεύουν από πλημμύρες μετά την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα, επικαλούμενα τον διορισμένο από τη Μόσχα διοικητή της περιοχής.  Η στάθμη των υδάτων γύρω από το φράγμα Καχόβκα έχει ανέλθει κατά πέντε μέτρα, ενώ αρκετές περιοχές που βρίσκονται στην πορεία των υδάτων έχουν ήδη πλημμυρίσει πλήρως, ανέφερε νωρίτερα το RIA Novosti, επικαλούμενο τις τοπικές αρχές. Ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος της Νόβα Καχόβκα, Βλαντιμίρ Λεοντίεφ , δήλωσε ότι μέρος της πόλης αποσυνδέθηκε από την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για λόγους ασφαλείας.Ουκρανός αξιωμαούχος: Αρκετοί οικισμοί έχουν πλημμυρίσει στη νότια Ουκρανία

Σύμφωνα με το ΒΒC, o Ουκρανός αξιωματούχος Ολεξάντρ Προκούντιν ότι, τουλάχιστον οκτώ διαφορετικοί οικισμοί στην περιοχή έχουν ήδη πλημμυρίσει μετά την καταστροφή του φράγματος και οι αρχές προετοιμάζονται για περισσότερες πλημμύρες σε ολόκληρη την περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον 16.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες. Οι κάτοικοι στις περιοχές που κινδυνεύουν απομακρύνονται με λεωφορεία στη Χερσώνα και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε διάφορες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβο. Ο Προκούντιν πρόσθεσε επίσης μέσω Telegram ότι, ένα τρένο θα αναχωρήσει από τη Χερσώνα για τη νότια πόλη του Μικολάιφ σήμερα το μεσημέρι.


Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ δήλωσε ότι έως και 80 οικισμοί κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν μετά την έκρηξη του φράγματος.

Η έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα είναι μια «οικοκτονία» - Ο Ζελένσκι συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και Άμυνας

«Η καταστροφή από τη Ρωσία του φράγματος Καχόβκα στη νότια Ουκρανία συνιστά μια «οικοκτονία», όμως Ουκρανοί και περιφερειακοί αξιωματούχοι εργάζονται για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκαλεί κατεπειγόντως σήμερα το ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας. «Ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ έγραψε επίσης στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, χωρίς να επεκταθεί, πως οι ενέργειες της Ρωσίας δημιουργούν επίσης απειλή για το γειτονικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.Εξάλλου ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας ,  Ολέξιι Ντανίλοφ δήλωσε ότι η καταστροφή από τη Ρωσία του φράγματος επιβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις της Μόσχας «πρέπει να εκδιωχθούν« από όλη την Ουκρανία, αναπαράγοντας τις δηλώσεις του προέδρου Ζελένσκι. «Ρώσοι τρομοκράτες. Η καταστροφή του φράγματος επιβεβαιώνει για όλο τον κόσμο ότι πρέπει να εκδιωχθούν από κάθε γωνιά της ουκρανικής γης», ανέφερε μέσω Telegram. «Ούτε ένα μέτρο δεν πρέπει να τους μείνει, γιατί χρησιμοποιούν κάθε μέτρο για τρομοκρατία».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε μέσω Twitter ότι «η Ρωσία κατέστρεψε το φράγμα της Καχόβκα προκαλώντας ίσως τη μεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες πολίτες. Πρόκειται για ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου. Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η Ρωσία, ο μεγαλύτερος τρομοκράτης του 21ου αιώνα, είναι να τη διώξουμε από την Ουκρανία».

Τι λένε Ρώσοι και Ουκρανοί για τις ζημιές του φράγματος

Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Καχόβκα στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της νότιας Ουκρανίας έχει «καταστραφεί ολοσχερώς» και δεν μπορεί να αποκατασταθεί, δήλωσε την Τρίτη η κρατική υδροηλεκτρική εταιρεία της Ουκρανίας.  Από την πλευρά της, η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το μισό άνοιγμα του φράγματος καταστράφηκε, η κατάρρευση συνεχίζεται, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Το υδροηλεκτρικό φράγμα της Καχόβκα καταστράφηκε εν μέρει από «πολλαπλά πλήγματα» της Ουκρανίας, υποστήριξαν προηγουμένως σήμερα οι τοπικές αρχές που έχουν διοριστεί από τη Μόσχα.  «Το φράγμα της Καχόβκα έγινε στόχος πολλαπλών πληγμάτων» στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε με ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, ο οποίος υποστήριξε πως από τα πλήγματα καταστράφηκαν οι βάνες του φράγματος και δημιουργήθηκε ένα «ανεξέλεγκτος πίδακας νερού».

Στο μεταξύ, Ρώσος αξιωματούχος ισχυρίζεται ότι πιθανότατα είναι αδύνατη η επισκευή του φράγματος μετά την έκρηξη. Ο διορισμένος από τη Μόσχα αξιωματούχος στην ουκρανική πόλη Νόβα Καχόβκα, Βλαντίμιρ Λεοντέφ δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση είναι πιθανότατα είναι αδύνατη η επισκευή του φράγματος επισημαίνοντας ότι η ζημιά στο φράγμα ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς ουκρανικών χτυπημάτων.


Επικίνδυνη η κατάσταση με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια με την ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας «Rosatom» να ανακοινώνει πως ο ελεγχόμενος από τη Μόσχα πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεν απειλείται μετά τη ρήξη του γειτονικού φράγματος Καχόβκα, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, τον οποίο η Ρωσία ελέγχει από το Μάρτιο του 2022, ανέφερε σε χωριστή δήλωσή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια της εγκατάστασης.

Από την πλευρά της, η ουκρανική κρατική υπηρεσία ατομικής ενέργειας Energoatom ανακοίνωσε ότι η καταστροφή του φράγματος δημιουργεί μεν απειλή για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αλλά η κατάσταση στην εγκατάσταση είναι υπό έλεγχο. Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανέφερε μέσω του Twitter πως παρακολουθεί στενά την κατάσταση κι ότι «στο σταθμό δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την πυρηνική ασφάλεια».

Η Energoatom υποστήριξε πως το φράγμα ανατίναξαν οι Ρώσοι εισβολείς κι ότι η στάθμη του νερού στο φράγμα Καχόβκα μειώνεται γρήγορα, δημιουργώντας μια «πρόσθετη απειλή» για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. «Το νερό από το φράγμα Καχόβκα είναι απαραίτητο για τα συστήματα ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια», ανέφερε η Energoatom μέσω της εφαρμογής Telegram.  Αυτή τη στιγμή η δεξαμενή νερού του πυρηνικού σταθμού είναι γεμάτη: στις 8 π.μ., (τοπική ώρα) η στάθμη του νερού ήταν στα 16,6 μέτρα, επαρκής για τις ανάγκες του σταθμού. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στο σταθμό βρίσκεται υπό έλεγχο, ουκρανικό προσωπικό ελέγχει όλους τους δείκτες», πρόσθεσε.

Κριμαία

Στο μεταξύ, η ανατίναξη του φράγματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα υδροδότησης στην Κριμαία, δήλωσε ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της περιοχής .
Όπως είπε, υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί η στάθμη των υδάτων στο κανάλι της Βόρειας Κριμαίας, μέσω του οποίου μεταφέρεται νερό στη χερσόνησο από τον ποταμό Δνείπερο, μετά την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα.
Σε δήλωσή του στο Telegram, ο Σεργκέι Αξιόνοφ , κυβερνήτης της περιοχλης, διευκρίνισε ότι προς το παρόν η Κριμαία διαθέτει επαρκή αποθέματα νερού προς το παρόν και ότι το επίπεδο του κινδύνου θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Ειδήσεις σήμερα:


Νέα κόντρα ανάμεσα σε Παπανώτα και Χριστοπούλου - «Χουάνα η παρθένα, η Οδύσσεια μιας κατατρεγμένης»

Γιώργος Γεωργίου: Οι αντιφάσεις ενός cult ήρωα - Οι ατάκες του που δίχασαν


Συνεχίζεται το «γλέντι» στο Twitter για την πτήση που έχασε η Ζέτα Μακρυπούλια


----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης