ΗΠΑ: Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός - Έτοιμη η Fed για νέα αύξηση επιτοκίων

ΗΠΑ: Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός - Έτοιμη η Fed για νέα αύξηση επιτοκίων

Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο έναντι των εκτιμήσεων για 8,1%

fed
Διάχυτη απογοήτευση προκαλούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή αποδείχθηκε ισχυρότερος απ’ ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές, με αποτέλεσμα η Federal Reserve, δηλαδή η αμερικανική κεντρική τράπεζα, να είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε μια τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,2% τον Σεπτέμβριο έναντι των εκτιμήσεων για 8,1%. Τον Αύγουστο, ο σχετικός δείκτης είχε ανέλθει στο 8,3%. Ο μηνιαίος πληθωρισμός, ταυτόχρονα, καθορίστηκε στο 0,4% έναντι των προβλέψεων για 0,2%.

Ο λεγόμενος «σκληρός» δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, διευρύνθηκε στο 6,6% σε ετήσιο επίπεδο (το υψηλότερο επίπεδο από το 1982) και σε 0,6% σε μηνιαίο επίπεδο (έναντι εκτιμήσεων για 0,4%).

Στον απόηχο των παραπάνω απογοητευτικών στοιχείων, οι επενδυτές προχωρούν σ΄ ένα μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων, καθώς θεωρούν σχεδόν δεδομένη την περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι για το διήμερο 1-2 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχήματα των traders, η Fed θα προχωρήσει σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης -η τέταρτη συνεχόμενη αντίστοιχου εύρους-, οδηγώντας το επιτοκιακό εύρος στο 3,75% – 4% από 3% – 3,25% σήμερα. Και το τίμημα αυτής της στρατηγικής, όπως είναι ευρέως γνωστό, είναι η υπονόμευση της ανάπτυξης.

Δεν είναι τυχαίο ότι την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτίμησε ότι η αμερικανική οικονομία, παρότι θα αποφύγει την ύφεση, θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1% το επόμενο έτος, με τον πληθωρισμό να φθάνει στο 8,8% το 2022 από 4,7% το 2021.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, οι αμερικανικοί δείκτες στην προ-αγορά της Wall Street εμφανίζουν ισχυρές απώλειες, με τον βιομηχανικό Dow Jones να ετοιμάζεται για βουτιά 430 μονάδες, τον S&P 500 να χάνει 1,7% και να υποχωρεί στις 3.524 μονάδες, και τον τεχνολογικό Nasdaq να κατρακυλάει στο -2,61%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου εκτοξεύεται άνω του ψυχολογικού ορίου του 4%, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, δηλαδή των τελευταίων 14 ετών. Στα πρόθυρα του 4,5% καθορίζεται και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου.

Πηγή: newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Βιασμός 12χρονης: Ο Μίχος «μου έδειχνε αριθμούς από πινακίδες για να μπαίνω στα αυτοκίνητα», κατέθεσε η μαθήτρια

Καταγγελία από 19χρονη ότι τη βίασαν δύο αστυνομικοί στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας

Βιασμός 12χρονης: Προθεσμία να απολογηθεί πήρε η μητέρα της - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης