Τρεις… εκπλήξεις αφήνουν στα κρατικά ταμεία 2 δισ. ευρώ

Τρεις… εκπλήξεις αφήνουν στα κρατικά ταμεία 2 δισ. ευρώ

Οι «αναπάντεχες» πηγές εσόδων που οδηγούν σε υπέρβαση τον στόχο του προϋπολογισμού και θέτουν βάσεις για επιπλέον δημοσιονομικό χώρο

xrimata
H ακρίβεια, που έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές πώλησης βασικών αγαθών και προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, η πρώιμη είσπραξη των δόσεων του φετινού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και η… καθυστερημένη είσπραξη των τελών κυκλοφορίας του 2022 έχουν ήδη δημιουργήσει, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ένα «απόθεμα» 2 δισ. ευρώ στο κρατικό προϋπολογισμό.

Στο υπουργείο Οικονομικών, και συγκεκριμένα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «τρίβουν τα χέρια τους», όχι μόνο για την υπέρβαση των 2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους άλλα και για το ότι, μέσα στο καλοκαίρι, οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ ενώ, πολλοί, έσπευσαν να ξεχρεώσουν (αντί να επιλέξουν δόσεις) και με τα κρατικά δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Όλα αυτά τα αφήνουν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων χωρίς όμως να μπορεί να αξιοποιηθεί όλο το μαξιλάρι των 2 δισ. ευρώ, καθώς προήλθε από έκτακτες συγκυρίες.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα: 

Δικογραφία-καταπέλτης για τις κόντρες θανάτου στο Χαλάνδρι

Εφετείο Αθηνών: Ημουν υπό την επήρεια ναρκωτικών, θα υποστηρίξει ο πρώην παίκτης reality

Bullying: «Τη φώναζε πελεκάνο, χοντρέλα και γυαλάκια» - Στο σκαμνί διευθύντρια σχολείου και πρώην μαθητής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης