Eurostat: Ρεκόρ πληθωρισμού 5% στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο - Στο 4,4% η Ελλάδα

Eurostat: Ρεκόρ πληθωρισμού 5% στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο - Στο 4,4% η Ελλάδα

Βασική αιτία της συνεχιζόμενης ανόδου είναι οι τιμές στην ενέργεια - Τι θα πράξει η ΕΚΤ για να καταπολεμήσει την άνοδο των τιμών

plithorismos
Σε νέα υψηλά σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο φθάνοντας το 5% στην Ευρωζώνη και στο 4,4% στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Πιο αναλυτικά, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στο 5% από 4,9% τον Νοέμβριο. Βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης ανόδου είναι οι τιμές στην ενέργεια, οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 26% (έναντι αύξησης 27,5% το Νοέμβριο). Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (3,2% σε σύγκριση με 2,2% τον Νοέμβριο), τα βιομηχανικά προϊόντα εκτός ενέργειας (2,9% σε σύγκριση με 2,4% τον Νοέμβριο) και οι υπηρεσίες (2,4% σε σύγκριση με 2,7% τον Νοέμβριο).

Ο δομικός πληθωρισμός που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, εκτιμάται ότι παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,6%.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 4,4% από από 4% το Νοέμβριο και 2,8% τον Οκτώβριο και είναι ο έβδομος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές στο φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 180,9%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45,2% και στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 37,8%.

Ο πληθωρισμός έχει βρεθεί στο επίκεντρο τους τελευταίους μήνες, καθώς δεν σταματά να αυξάνεται, με τους διαχειριστές κεφαλαίων να περιμένουν να δουν αν, μετά την αμερικανική Fed, η ΕΚΤ θα υιοθετήσει πιο επιθετική στάση με σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, προκειμένου να καταπολεμήσει την άνοδο των τιμών.

Πηγή: newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ο πρίγκιπας Άντριου πουλά το ελβετικό σαλέ για να καλύψει τα έξοδα της δίκης με τη Βιρτζίνια Τζιούφρε

Ο στρατός κλήθηκε στη Βρετανία για τη στήριξη του Συστήματος Υγείας

Θετικός στον κορωνοϊό ο Αντώνης Σαμαράς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης