Προς εξωδικαστικό συμβιβασμό 2.000 αντιδικίες πολιτών με την εφορία

Προς εξωδικαστικό συμβιβασμό 2.000 αντιδικίες πολιτών με την εφορία

Η ειδική «περαίωση» που φέρνει κούρεμα έως 75% στις προσαυξήσεις φόρων που αμφισβητούνται στα δικαστήρια - Προθεσμία έως 30 Ιουνίου για την υποβολή αιτήσεων

shake_hands
Πάνω από 2.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών υποθέσεων από φορολογουμένους και επιχειρήσεις που έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας αμφισβητώντας τις ποινές της εφορίας.

Το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών που αναζητούν ένα εξωδικαστικό συμβιβασμό με την εφορία οδήγησε το δημόσιο στο να δώσει παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2021 στην διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ειδική Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών προκειμένου να ενταχθούν στη νέου τύπου διευθέτηση των διαφορών που έχουν με τις ελεγκτικές αρχές. Πρόκειται για μια ειδικού τύπου περαίωση των χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν

Όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 10.000 φορολογικές υποθέσεις θα μπορούσαν δυνητικά να ενταχθούν στη νέα διαδικασία. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν συμβιβασμό του Δημοσίου με τους ελεγχθέντες. Τι συμβαίνει πρακτικά; Η ειδική Επιτροπή εξετάζει τα αιτήματα και τις ενστάσεις των φορολογούμενων για πράξεις επιβολής πρόσθετου φόρου ή και προστίμων και θα αποφασίζει για την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος προτείνοντας στον φορολογούμενο συγκεκριμένο τρόπο διευθέτησης των διαφορών με διαγραφή.

Με την επίλυση της διαφοράς και εφόσον καταβληθεί από το φορολογούμενο ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβιβασμού το ποσό της οφειλής καταβάλλεται σε έως 24 δόσεις και παρέχεται έκπτωση στους πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα η οποία ανέρχεται σε 75% εάν καταβληθεί σε 1 δόση, σε 65% για 2-4 δόσεις, σε 55% για 5 -8 δόσεις, σε 50% για 9-12 δόσεις, σε 45% για 13-16 δόσεις, σε 40% για 17 – 20 δόσεις και σε 35% για 21 -24 δόσεις.

Εάν δεν καταβληθεί ποσοστό τουλάχιστον 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής καθώς και εάν δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει η καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ο συμβιβασμός ανατρέπεται αναδρομικά, θεωρείται ότι δεν επήλθε ποτέ και τυχόν καταβληθέντα ποσά θεωρούνται ότι καταβλήθηκαν έναντι της αρχικής οφειλής.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι φορολογούμενοι μπορούν να επικαλούνται κάποιον ή περισσότερους από τους παρακάτω ισχυρισμούς προκειμένου να προσφύγουν στην επιτροπή εξώδικης επίλυσης διαφορών:

Κλείσιμο
- Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο, λόγω παρόδου του χρόνου εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση είχε δικαίωμα να διενεργήσει τον φορολογικό έλεγχο ή να καταλογίσει τη φορολογική οφειλή.
- Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο, λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.
- Εσφαλμένος καταλογισμός του φόρου, λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.
- Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης.
- Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.



Ειδήσεις σήμερα 

«Θωρακισμένο» έναντι του κορωνοϊού το 70% των 60άρηδων και άνω, μέχρι το τέλος Μαϊου

Τι ζητά από την Ευρώπη ο Χρήστος Σταϊκούρας - «Έκλεισε το μάτι» στην Αθήνα ο ESM

Χωρίς προβλήματα η επιστροφή στα σχολεία: Με self test σήμερα για μάθημα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης