Τι ζητά από την Ευρώπη ο Χρήστος Σταϊκούρας - «Έκλεισε το μάτι» στην Αθήνα ο ESM

Τι ζητά από την Ευρώπη ο Χρήστος Σταϊκούρας - «Έκλεισε το μάτι» στην Αθήνα ο ESM

Τέσσερις κινδύνους «βλέπει» η Κομισιόν - Χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητος, η «συνταγή» για το χρέος και την Ανάκαμψη

oikonomia
Πρώτη φορά ο Κλάους Ρέγκλινγκ δεν είχε να προσάψει τίποτα και για το παραμικρό στις συναντήσεις του στην Αθήνα για καθυστερήσεις και προβλήματα. Ούτε ληξιπρόθεσμα χρέη, ούτε πλειστηριασμοί ή δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά μόνο «συνεχίστε» τις μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο ο επικεφαλής του ESM και «μέγας πιστωτής» της χώρας (με τα 204 από τα 241 δισ. του ελληνικού χρέους «στα συρτάρια του») έβαλε τη «σφραγίδα» του με μία δήλωσή του χθες στο υπουργείο Οικονομικών, και στην ανάγκη για αποφυγή της λιτότητας και στήριξη της ανάπτυξης στην μετά-κορωνοϊό εποχή.

Μετά την 1 ώρας συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα δήλωσε πως «η διατήρηση της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα» θα αποτελέσει τη βάση για τη διασφάλιση της εξυπηρέτησης του χρέους στο μέλλον. Και για το σκοπό αυτό ζήτησε να γίνει η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία και το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να αναφέρει τίποτα για λιτότητα και σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή.

Ανάπτυξη αντί λιτότητας

Σε αυτό το μήκος κύματος και ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πρώτος ελάχιστα λεπτά νωρίτερα, στις κοινές δηλώσεις τους με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι χρειάζεται «να επανεξετάσουμε τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπό το πρίσμα της διασφάλισης της μακροπρόθεσμης διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών, αλλά και της παροχής της μέγιστης δυνατής ευελιξίας στην αντιμετώπιση κρίσεων».

Κάπως πιο «κουμπωμένη» εμφανίζεται πάντως η Κομισιόν, στις εαρινές προβλέψεις της για την Ευρώπη και τη χώρα μας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 4,1% το 2021, δηλαδή μεγαλύτερη και από 3,6% που προβλέπει η κυβέρνηση για εφέτος! Ενώ και για το 2022 προβλέπει 6%, έναντι 6,2% που προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών.

Κλείσιμο
Για να συμβεί αυτό, όπως αναφέρει, η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης στηρίζει την ανάκαμψη. Και για αυτό το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης έφτασε στο 9,7% του ΑΕΠ το 2020 ενώ το 2021 αναμένεται να παραμείνει μεγάλο (10,0% του ΑΕΠ).

Το κόστος αυτό δεν αφορά μόνο την πανδημία, την παράταση των μέτρων στήριξης το 2020-2021 ή την υστέρηση εσόδων αλλά, όπως τονίζει, «το πιο σημαντικό είναι τα μέτρα που εγκρίθηκαν» για την ανάκαμψη και αφορούν:

· μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης

· προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα

· μείωση των προκαταβολών για τις επιχειρήσεις

· μείωση του φόρο στα κέρδη κατά 2 μονάδες.

Ωστόσο δεν λείπουν και οι κίνδυνοι. Παρότι η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και τα έκτακτα μέτρα σταδιακά αποσύρονται, η Κομισιόν ανησυχεί για:

- δημοσιονομικούς κινδύνους από κρατικές εγγυήσεις και έκτακτα μέτρα διάσωσης που δόθηκαν ως μέρους του δημοσίου το 2020 αλλά μπορεί να ανοίξουν «τρύπες» στο μέλλον

- για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς ζητά πιο "λεπτομερείς" πληροφορίες

- για το σχέδιο με τον κρατικό φορέα που θα αγοράζει και θα νοικιάζει τα σπίτια στους ευάλωτους οφειλέτες

- για δικαστικές διεκδικήσεις και αποφάσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά σαν παράδειγμα αγωγές σε βάρος της ΕΤΑΔ, αλλά και κατά παλαιότερων μνημονιακών μέτρων που μπορεί να καταπέσουν ή να αντιστραφούν.

Με τους κινδύνους αυτούς πάντως, μετά από μια απότομη αύξηση το 2020 που συνδέεται με την πανδημία, το δημόσιο χρέος αναμένεται να ελαττωθεί και από 209% του ΑΕΠ το 2021 να μειωθεί σε περίπου 202% το 2022.

Ειδήσεις σήμερα: 

Η κόλαση συνεχίζεται: Φόβοι για πόλεμο ευρείας κλίμακας ανάμεσα σε Ισραήλ - Παλαιστινίους - Πάνω από 70 οι νεκροί

Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Ερντογάν για Αγία Σοφία και πιέσεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» από το CDC για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer στους 12-15 ετών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης