ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Ύφεση 10% το 2020 - Βαρύ το πλήγμα σε πολιτισμό και ψυχαγωγία

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Ύφεση 10% το 2020 - Βαρύ το πλήγμα σε πολιτισμό και ψυχαγωγία

Το καλοκαίρι οδήγησε σε επιπλέον ώρες εργασίας παρά σε αύξηση της απασχόλησης

2257872
Η χαλάρωση των μέτρων και το άνοιγμα του τουρισμού το Γ’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το Β’ τρίμηνο δεν οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της απασχόλησης αλλά σε αύξηση του χρόνου εργασίας. Σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ 9 στους 10 εργαζόμενους εργάστηκαν επιπλέον από 8 ώρες ημερησίως.

Ειδικότερα, το Γ’ τρίμηνο 3,35 εκατ. άτομα εργάστηκαν παραπάνω ώρες εργασίας από το κανονικό ωράριο. Εξ αυτών το 37,1% εργάστηκε περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα. Οι κλάδοι στους οποίους το φαινόμενο παρουσιάζεται εντονότερο είναι αυτοί της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου, της μεταποίησης και της διαχείρισης υδάτινων πόρων, παροχής νερού, ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ., με το ποσοστό των ατόμων που εργάστηκαν περισσότερες ώρες να ξεπερνάει το 90%.

Αντίθετα η απασχόληση μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου κατά μέσο όρο είναι χαμηλότερη κατά 68 χιλιάδες άτομα. Ο αριθμός των ανέργων εμφανίζεται εξίσου μειωμένος, αλλά – κατά την ερμηνεία του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ – το μέγεθος αυτό αποκρύπτει τον αριθμό όσων βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, οι οποίοι καταγράφονται στους οικονομικά μη ενεργούς.

Σύμφωνα με την πάγια θέση του ινστιτούτου, η χρηματοδότηση προγραμμάτων εγγυημένης απασχόλησης μπορεί να καταστεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα εργαλείο ενεργοποίησης νέων ροών ρευστότητας, στήριξης της εγχώριας ζήτησης, αλλά και αναβάθμισης του παραγωγικού δυναμικού επιλεγμένων κλάδων της οικονομίας. Όπως εκτιμούν το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και το Levy Economics Institute, η εφαρμογή ενός μεσαίας κλίμακας προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης θα μπορούσε να αυξήσει την περίοδο 2021-2022 τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ εκτιμά πως η ύφεση το 2020, κατά τον τελικό απολογισμό, θα ξεπεράσει το 10%. Στην Ελλάδα η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στον ευρύτερο κλάδο του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου, των μεταφορών, της εστίασης και της παροχής καταλύματος κατά το β’ και το γ’ τρίμηνο είναι η υψηλότερη σε όλη την Ευρωζώνη (με εξαίρεση τη Μάλτα). Ειδικότερα το Γ’ τρίμηνο, η απόκλιση από τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωζώνης αυξάνεται σημαντικά, καθώς η πτώση στην Ελλάδα ανέρχεται στο 30%, ενώ η αντίστοιχη στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, στην Αυστρία και στην Πορτογαλία είναι μικρότερη του 10%. Η εξασθένηση της δραστηριότητας στον συγκεκριμένο κλάδο συνέβαλε στη μεγάλη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας, δεδομένης της συμμετοχής του στη συνολική προστιθέμενη αξία της οικονομίας.

Ο κλάδος, ωστόσο, που υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση της δραστηριότητάς του είναι αυτός των τεχνών και της ψυχαγωγίας, με την πτώση σε ετήσια βάση να είναι ίση με 46% το β’ τρίμηνο και 16% το γ’ τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η μείωση το β’ και το γ’ τρίμηνο στη χώρα μας είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης, γεγονός που υποδεικνύει – κατά το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων του κλάδου, καθώς οι προοπτικές του παραμένουν αρνητικές και για το μεγαλύτερο μέρος του 2021.

Κλείσιμο
Αντίθετα η μεταποίηση παρουσιάζεται πιο ανθεκτική, αφού σημείωσε τη μικρότερη κάμψη τόσο το β’ όσο και το γ’ τρίμηνο. Αυτή η εξέλιξη ενδεχομένως οφείλεται στη μικρότερη έκθεση των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων στο διεθνές εμπόριο, γεγονός που, αν και τις θωρακίζει από εξωτερικές αρνητικές διαταραχές, διατηρεί το εμπορικό ισοζύγιο της οικονομίας σε ελλειμματική θέση.

Ειδήσεις σήμερα 

Τσιόδρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Αγωνία για την Αττική - «Έκρηξη» στα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα 

Survivor: Αποχωρεί από τον Άγιο Δομίνικο η Βαλέρια Χοψονίδου

Καστοριά: Έκρηξη στο ξενοδοχείο «Τσάμις» το κατεδάφισε -Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης