LIVE

Κορωνοϊός

Νέα μέτρα φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων - «Στοχευμένοι» περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο το επικρατέστερο «Plan B»

maskes_athina_mainn

Στο «κόκκινο» Αττική, Αχαΐα - Οι ειδικοί διατηρούν επιφυλάξεις για ολικό lockdown χωρίς να το βγάζουν από το τραπέζι – Το μείγμα μέτρων που εξετάζουν μετά και την αύξηση των κρουσμάτων - Τσιόδρας: Αγωνία για την Αττική - «Έκρηξη» με 7.000-8.000 κρούσματα πανελλαδικά την εβδομάδα 

Περισσότερο χρόνο για να πατήσουν το κουμπί του ολικού lockdown φαίνεται πως χρειάζονται οι ειδικοί, οι οποίοι δεν συναινούν στην πλειοψηφία τους στην μετάβαση σε καθεστώς απόλυτου περιορισμού, πριν έχουν στη διάθεσή τους αρκετά στοιχεία μέχρι την Παρασκευή, για να αποτιμήσουν με ακρίβεια την υπάρχουσα κινητικότητα στην κοινότητα.

Παρότι η πιθανότητα «επιστροφής» στον Μάρτιο του 2020 – δηλαδή σε πλήρη αυτοπεριορισμό- για ένα μικρό χρονικό διάστημα είναι πάντα πάνω στο τραπέζι, στα σενάρια που εξετάζονται τις τελευταίες ώρες επιχειρείται να εντοπιστεί το κατάλληλο μείγμα μέτρων, το οποίο θα συνδυάζει:

· πιστή τήρηση και επιτήρηση του υφιστάμενου περιοριστικού πλαισίου,

· αναβάθμιση επιμέρους μέτρων, όπως την απαγόρευση κυκλοφορίας

· αλλά και διατήρηση του πεδίου εφαρμογής των όποιων απαγορεύσεων σε τοπικό ακόμη επίπεδο.

Για το λόγο αυτό, «ίσως να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο ρ/σ ΣΚΑΪ, ανοίγοντας ένα παράθυρο μετάθεσης της απαγόρευσης από τις έξι το απόγευμα στην Αττική, αντί στις 9 που ισχύει μέχρι σήμερα. «Είναι κάτι που θα το δούμε» δήλωσε σιβυλλικά ο κ. Χρυσοχοϊδης, παραπέμποντας στις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Από την Πάτρα στη Θεσσαλονίκη

«Πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα πριν διολισθήσουμε σε δύσκολες καταστάσεις» εξήγησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος κινείται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Αθηνών, Πάτρας και Θεσσαλονίκης. Στην τελευταία, μάλιστα, αναμένεται να βρεθεί εκ νέου αύριο το πρωί, γεγονός που διευρύνει την πιθανή βεντάλια εφαρμογής των νέων, αυστηρότερων τοπικών μέτρων, συμπεριλαμβάνοντας -πλην της Αττικής- και τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Ως προάγγελος νέων τοπικών περιορισμών εκλαμβάνεται, άλλωστε, από πολλούς κατοίκους της Θεσσαλονίκης η ανίχνευση αύξησης 50% στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σύμφωνα με την ομάδα εργασίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και της ΕΥΑΘ. «Το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί. Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, Νίκος Παπαϊωάννου, ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού στην πόλη.

Πονοκέφαλος τα ορθάδικα

Παρά τις ενστάσεις από την επανεκκίνηση των σχολείων και των εμπορικών επιχειρήσεων, ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε το πρόβλημα συνάθροισης κόσμου έξω από τα καταστήματα εστίασης, δημιουργώντας εστίες διασποράς του ιού, με αφορμή την προμήθεια προϊόντων, στο πλαίσιο του take away. «Έχουμε ρίξει το μεγάλο βάρος στο βραδύ. Οι ελεγκτικές αρχές έχουν κουραστεί. Χθες υπήρξε μια δραστηριότητα να εξαφανιστεί το θέμα των όρθιων έξω από τα μαγαζιά» σημείωσε.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα προσηλωμένοι στα σημερινά και τα αυριανά επιδημιολογικά δεδομένα δηλώνουν οι επιστήμονες, προκειμένου να χαράξουν τα επόμενα βήματα της στρατηγικής διαχείρισης της πανδημίας, μελετώντας διάφορες επιλογές.

Μιλώντας στο MEGA, η Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Χημειοθεραπείας, Ελένη Γιαμαρέλλου υποστήριξε σχετικά πως ένα πιθανό lockdown δεν σημαίνει ότι περιλαμβάνει πάντα και τα σχολεία, ενώ να επιβληθεί σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες, υπέδειξε ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ως τη μόνη λύση για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν το προτείνει ως μέτρο αντιμετώπισης της κατάστασης ακόμη.

Και αυτό γιατί, η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών αφουγκράζεται τον προβληματισμό του εμπορικού κόσμου, καθώς οι πιθανότητες επιβίωσης εκατοντάδων επιχειρήσεων κρέμονται κυριολεκτικά από μια κλωστή. «Η επιτροπή θα εξετάσει τα πάντα και θα κάνεις τις εισηγήσεις και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί ποιο είναι το δυνατό να γίνει συνολικά» εξήγησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σε μια προσπάθεια να συγκεραστούν όλες οι ανάγκες.

Ψυχραιμία και αξιολόγηση

Μια πιο νηφάλια στάση απέναντι στα δεδομένα προέκρινε η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. «Τα πράγματα σ' αυτή την φάση έτσι όπως έχουν εξελιχθεί είναι δύσκολα, ωστόσο θέλει ψυχραιμία. Θεωρώ πως θα πρέπει να περιμένουμε δυο με τρεις ημέρες ακόμα, ώστε να αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση, όπως αυτή θα έχει διαμορφωθεί. Δεν γίνεται επειδή χθες είχαμε τα 1261 κρούσματα ξαφνικά να σπείρουμε τον πανικό, έχουμε ζήσει και χειρότερα» περιέγραψε η κ. Παγώνη, διευκρινίζοντας παράλληλα πως «η τάση μπορεί να είναι αυξητική αυτές τις ημέρες, όμως καθημερινά χρειάζεται ν αξιολογούμε τα δεδομένα όπως τον αριθμό τον κρουσμάτων και τους διασωληνωμένους. Αυτή την στιγμή υπάρχουν διασωληνωμένοι που είναι πολλές μέρες στις εντατικές. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις ηλικιωμένες ηλικίες που είναι δύσκολο να αποσωληνωθούν, γι’ αυτό μένουν στις εντατικές για μεγάλο διάστημα».

Άγχος για το λιανεμπόριο

Στον αντίποδα, «δεν θέλω να σκέφτομαι το κλείσιμο του λιανεμπορίου. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ενεργό τον πνεύμονα της λιανικής πώλησης γιατί χρηματοδοτεί τα οικονομικά του κράτους και το κράτος καλύπτει διάφορες δαπάνες», σημείωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Σε ερώτηση, εάν η αύξηση των κρουσμάτων θα επιφέρει νέο λουκέτο στο λιανεμπόριο, σημείωσε ότι «μια μέρα δεν καθορίζει τις αποφάσεις. Θα περιμένουμε και τις επόμενες μέρες την πορεία της νόσου και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Να δούμε πως θα πάει η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε».

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο τα καταστήματα λιανεμπορίου στην Αττική να κλείνουν στις 17:00, υπογράμμισε ότι οι συνθήκες στην Αττική είναι διαφορετικές από τις επαρχιακές πόλεις, σε μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως η εργασία, ενώ απαντώντας σχετικά με την αυστηροποίηση των προστίμων για το take away, ο κ. Σταμπολίδης σημείωσε πως «θεραπεύσαμε ή ή ρυθμίσαμε το ζήτημα για αυτούς οι οποίοι έπαιρναν το προϊόν και κάθονταν στο ίδιο σημείο εντός του χώρου με άλλους 3-4. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την τήρηση των μέτρων. Για τους χώρους που έχει ευθύνη η επιχείρηση μπήκε η ρύθμιση», καταλήγοντας πως «δεν πρέπει να συνωστιζόμαστε μπροστά στα καφέ και στα εστιατόρια».

Ειδήσεις σήμερα:

Ήπειρος: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του εκπαιδευτικού αεροσκάφους


Πάτρα: Οκτώ νοσηλευτές εντοπίστηκαν με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Ρίου


Συγκέντρωση από υποστηρικτές του Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (26)

F

Παρά πολύ έξυπνο μέτρο η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 ώστε ο κόσμος να συνωστιζεται πολύ περισσότερο τις προηγούμενες ώρες που θα προαυλιζοντε όλοι μαζί. Ήθελα να ήξερα ποιοι πανσοφοι δίνουν αυτές τις συμβουλές εκτός αν τα σκέφτεται μόνη της η υπερκομψη κυβερνησαρα του μωυση

pit

Δύσκολη επιλογή έχουν γνώση φαντάζομαι οι φύλακες, αφουγκραζονται τη γενική κατάσταση και ειδικά στο χωνευτηρη που λέγεται Αθήνα , και κατοικηται πάνω από 5 εκατομμύρια κόσμο αδηλωτους ή δηλωμένους μετανάστες οι οποίοι μένουν κατά δεκάδες μαζί, στη πλειοψηφία τους χωρίς δουλειά. Αν προσθέσεις στο μείγμα και τους ντόπιους δικούς μας, που πραγματικά έχουν πρόβλημα επιβίωσης και δεν ανήκουν σε καμία ομάδα επιδότησης, μιας και η απασχόληση τους ήταν μαύρη, και αφορά ένα τεράστιο μέρος της κοινωνίας και της πάρα οικονομίας .... Το αποτέλεσμα είναι πράγματι εκρηκτικό και θα φανεί μπροστά σας σε ανύποπτο χρόνο και με αφορμή ένα τυχαίο γεγονός η και προβοκάτσια πολύ πιθανόν. Με τεκτενομενα τύπου 2009 δεκεμβριανα, αυτή τη φορά όμως ξεσηκωμός με αιτία και μαζικός

Anna

Χάχα, για την τηλεργασία που είναι πια στο 0% κυριως στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο δημόσιο και μάλιστα με παραθυράκι που δίνει ο νόμος θα μιλήσει κάνεις;;; Δεν είναι τυχαίο ότι με τη νέα χρονιά όλοι οι εργαζόμενοι επιστρέψανε στα γραφεία. Σε κλειστούς χώρους, μπλοκαροντας και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Και μετά εκτόξευση κρουσμάτων... Και όλα αυτά με τις ευλογίες του κράτους που είναι έτοιμο να ρίξει τις ευθύνες σε λίγους γονείς που μιλάνε με μάσκες και απόσταση σε ανοιχτό χώρο μετά το σχολείο....

Χριστιανός Ορθόδοξος

Με προσευχή και νηστεία θα σωθούμε

Νομοταγής πολίτης

Κλείστε ρε το λιανεμπόριο που είναι πηγή μόλυνσης .Και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6.Ο στρατός έξω να ελέγχει την τήρηση των μέτρων .Απλά πράματα .

Εγώ πιστεύω ότι

οι επόμενες 2 βδομάδες θα είναι κρίσιμες

Παναγιώτης

Σε 2 μήνες θα είναι πλέον προφανές ότι τουρισμός το καλοκαίρι δεν πρόκειται να υπάρξει, ακόμα και αν έχει εφαρμοστεί ολικό λοκντάουν. Δεν θα περιοριστεί η αγωνία πριν το φθινόπωρο. Είναι λανθασμένη αυτή η λογική: κάνουμε λοκντάουν τώρα, για αν ανασάνουμε το Πάσχα. Δεν θα αλλάξει τίποτα ουσιαστικό πριν το φθινόπωρο.

Προφήτης

Εχθές έγραψα σε παρόμοιο άρθρο ότι σε 72 ώρες πάμε για γενικό lockdown. Ετοιμαστείτε για τα χειρότερα.

Φαντάζεστε

να είχε ανοίξει και το ψάρεμα με το κυνήγι ;;;;; Χαχαχαχαχα ζώα

Μέχρι 30/4

Θα αντέξει ο κόσμος μέσα...μετά κανεις δεν θα μπορεί να σταματήσει τη μαζα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης