ΑΑΔΕ: Mέσα Ιουνίου οι εκπτώσεις φόρου για εμπρόθεσμη πληρωμή

ΑΑΔΕ: Mέσα Ιουνίου οι εκπτώσεις φόρου για εμπρόθεσμη πληρωμή

Mέσα Ιουνίου και με αίτηση ο συμψηφισμός του 25% από ΦΠΑ  - Σε δύο εβδομάδες θα φανεί η πίστωση 25% στο Taxisnet

aade
Αιτήσεις θα χρειαστεί να κάνουν όσοι πλήρωσαν εμπρόθεσμα μέσα στον Μάιο τον ΦΠΑ Απριλίου ή άλλες υποχρεώσεις, αντί να κάνουν χρήση της αναστολής πληρωμής των φόρων που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καρπωθούν την ωφέλεια 25% από επόμενες υποχρεώσεις πληρωμών.

Από τα μέσα Ιουνίου, θα φανούν στο σύστημα της ΑΑΔΕ και τα ποσά προς συμψηφισμό (25% των πληρωμών που έγιναν εμπρόθεσμα) για τις οφειλές που πήραν αναστολή πληρωμών από Απρίλιο για Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, με βάση τις διευκρινίσεις για το συμψηφισμό του 25% ΦΠΑ Μαρτίου και Α΄τριμήνου που εξέδωσε η ΑΑΔΕ:

Α. Για το ζήτημα που ανέκυψε αφορά συμψηφισμό του 25% του ΦΠΑ Μαρτίου στις επιχειρήσεις με διπλογραφικά στοιχεία, ή ΦΠΑ Α’ τριμήνου 2020 στις επιχειρήσεις με απλογραφικά, που καταβλήθηκε εμπρόθεσμα τον Απρίλιο:

- Συμψηφισμός θα γίνει με τις πρώτες επερχόμενες οφειλές. Δηλαδή, μετά και την αναστολή των οφειλών Μαΐου για τις 30 Σεπτεμβρίου, θα γίνει με τις οφειλές Ιουνίου.

- Εφόσον οι δικαιούχοι έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές από δόσεις μέχρι και τον Μάιο, θα είναι εφικτός ο συμψηφισμός και σε οφειλές από δόσεις ρυθμίσεων Ιουνίου και επόμενων μηνών.

Β. ΦΠΑ Απριλίου:

- για τις οφειλές ΦΠΑ Απριλίου για τις οποίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δήλωσης στις 29 Μαΐου (αλλά και για τις οφειλές από παρακρατούμενους φόρους για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δηλώσεων εκπνέει σήμερα 1η Ιουνίου που όμως πλέον τελούν σε αναστολή πληρωμής έως 30 Σεπτεμβρίου) ο συμψηφισμός θα είναι εφικτός στα μέσα Ιουνίου.

- ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για το συμψηφισμό αυτό είναι η οριστικοποίηση των οφειλών από τις ως άνω φορολογικές υποχρεώσεις, η οποία συντελείται με την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων.

- έως τότε, αναμένεται να έχουν αναρτηθεί στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο Taxisnet τα ποσά προς συμψηφισμό (25%).

Κλείσιμο
- για να γίνει ο συμψηφισμός, πρέπει οι φορολογούμενοι, με την εμφάνιση του ως άνω ποσού στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, να δηλώσουν σχετικά με e-mail στη ΔΟΥ τους τη βούλησή τους για τον παραπάνω συμψηφισμό.

Συγκεκριμένα, ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ έχει ως εξής:

Διευκρινίσεις για το συμψηφισμό του 25% ΦΠΑ Μαρτίου και Α΄τριμήνου

Με αφορμή το θέμα του συμψηφισμού του 25% του ΦΠΑ Μαρτίου και Α’ τριμήνου 2020 για διπλογραφικές και απλογραφικές επιχειρήσεις, αντίστοιχα, που καταβλήθηκε εμπρόθεσμα τον Απρίλιο, με μελλοντικές οφειλές, διευκρινίζεται ότι, με βάση τον προγραμματισμό των Γενικών Διευθύνσεων Φορολογικής Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αυτό θα γίνει με τις πρώτες επερχόμενες οφειλές, οι οποίες μετά την αναστολή των οφειλών Μαΐου για 30 Σεπτεμβρίου, είναι οι οφειλές Ιουνίου.

Εφόσον οι δικαιούχοι έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές από δόσεις μέχρι και τον Μάιο, θα είναι εφικτός ο συμψηφισμός και σε οφειλές από δόσεις ρυθμίσεων Ιουνίου και επόμενων μηνών. Ειδικά για τις οφειλές ΦΠΑ Απριλίου, για τις οποίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής δήλωσης στις 29 Μαΐου και τις οφειλές από παρακρατούμενους φόρους, για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δηλώσεων εκπνέει σήμερα, και οι οποίες υπενθυμίζουμε ότι τελούν σε αναστολή πληρωμής έως 30 Σεπτεμβρίου, ο συμψηφισμός θα είναι εφικτός στα μέσα Ιουνίου, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για το συμψηφισμό αυτό είναι η οριστικοποίηση των οφειλών από τις ως άνω φορολογικές υποχρεώσεις, η οποία συντελείται με την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Έως τότε, αναμένεται να έχουν αναρτηθεί στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο Taxisnet τα ποσά προς συμψηφισμό (25%). Για να γίνει ο συμψηφισμός, πρέπει οι φορολογούμενοι, με την εμφάνιση του ως άνω ποσού στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, να δηλώσουν σχετικά με e-mail στη ΔΟΥ τους τη βούλησή τους για τον παραπάνω συμψηφισμό, όπως προβλέπεται και στην εγκύκλιο Ε. 2056/2020.

Ειδήσεις σήμερα:

Μorgan Stanley: Διακρίνει ευκαιρίες στην Ελλάδα - «αναβάθμισε» διπλά τo Χρηματιστήριο Αθήνας

Πόσο φόρο θα πληρώσουν φέτος μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και όσοι εισπράττουν ενοίκια

Κτηματολόγιο: Ξεκινά η ανάρτηση στην Αθήνα - Έρχονται πρόστιμα για τους ασυνεπείς

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης