Πόσο φόρο θα πληρώσουν φέτος μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι και όσοι εισπράττουν ενοίκια

foros-misthoi-enoikia-kerdi

Οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν περισσότερο από τους μισθωτούς, ενώ από εισόδημα άνω των 18.000 ευρώ ετησίως επιβαρύνονται περισσότερο οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων

Διαφορετικού ύψους φόρους για ίδιου ύψους εισόδημα πληρώνουν οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων.
Ο λόγος είναι ότι για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες φορολογουμένων ισχύει διαφορετικός τρόπος υπολογισμού του φόρου εισοδήματος.
Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί φορολογούνται για τους μισθούς που λαμβάνουν με κλίμακα στην οποία ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται στο 22% και  για ετήσιο εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται προοδευτικά μέχρι το 45% για εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ. Από το φόρο αφαιρείται ένα ποσό έκπτωσης ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

Οι αυτοαπασχολούμενοι φορολογούνται για τα καθαρά τους κέρδη από τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με βάση την ίδια κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς, αλλά χωρίς την αφαίρεση της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100.

Τέλος, οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων φορολογούνται για τα εισοδήματα που αποκτούν από ενοίκια με μια άλλη κλίμακα στην οποία ισχύουν συντελεστές φόρου από 15% μέχρι 45%.

Οι αυτοαπασχολούμενοι φορολογούνται περισσότερο διότι ο φόρος επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματός τους, αλλά μπορούν να αφαιρέσουν επαγγελματικές δαπάνες από το φορολογητέο εισόδημα.

Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων φορολογούνται περισσότερο εφόσον δηλώνουν εισόδημα πάνω από 18.000 ευρώ, δεδομένου ότι από το επίπεδο αυτό και πάνω ισχύει πλέον για πολύ μεγάλο κομμάτι του εισοδήματος συντελεστής φορολόγησης 35%.

Υπολογίστε το φόρο και την έκπτωση για το εισόδημα από κάθε πηγή ΕΔΩ

Για παράδειγμα, για εισόδημα 14.000 ευρώ ένας μισθωτός ή συνταξιούχος πληρώνει φόρο 1.120 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστό 8,43% του εισοδήματος), ένας αυτοαπασχολούμενος πληρώνει 3.080 ευρώ (22% του εισοδήματος) και για το ίδιο ποσό σε ενοίκια αντιστοιχεί φόρος 2.500 ευρώ (17,86%).

Για εισόδημα 25.000 ευρώ ο μισθωτός θα πληρώσει φόρο 4.000 ευρώ (16%), ο ελεύθερος επαγγελματίας 5.850 ευρώ (23,4%) και όποιος έχει αυτό το εισόδημα από ακίνητα θα πληρώσει 6.350 ευρώ (25,4%).

Διαβάστε περισσότερα και δείτε πίνακες ΕΔΩ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (7)

ΧΡΗΣΤΟΣ

παλιό το κόλπο με τους επαγγελματίες τα φέρνουν κάθε χρόνο ίσα βάρκα ίσα πανιά έξοδα έσοδα και ΦΠΑ αν δεν είναι και πιστωτικοι αλλιώς δεν θα έβαζαν το τέλος επιτιδευματος μπας και τους πάρουν κανένα ευρώ. όσον αφορά τα ενοίκια κάποιοι έχουν επενδύσει πληρώνοντας και φόρο στην αγορά και ΦΠΑ και φορολογουνται από το πρώτο ευρώ χωρίς να αναγνωριζονται έξοδα εκτός από ένα 5% στο εισόδημα και πρέπει να είναι και νοικιασμένο τι στιγμή που θα κάνεις επισκευή και με απόδειξη από τον επαγγελματία που όπως ξέρετε με απόδειξη δεν συμφέρει α να μην ξεχάσουμε και τον ενφια και πόσα θα δόσεις για να πάει στα παιδιά σου στο μέλλον.

Sakis

Ξεχάσατε το τέλος επιτηδεύματος. Με αυτό ο συνολικός φόρος ανέρχεται περίπου στο 25% του καθαρού εισοδήματος. Και ΟΧΙ, δεν φοροδιαφεύγουν όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι.

Κυριάκο λίγα τους παίρνεις

Όσοι είναι τσιφλικάδες με εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ θα έπρεπε να πληρώνουν 55% φόρο για τα εισοδήματα από ενοίκια, όχι 45%. Το 45% είναι για μισθωτούς, οι τσιφλικάδες με Ε9 θα έπρεπε να πληρώνουν περισσότερο. Τεσπα, και αυτό το μέτρο καλό είναι γιατί τώρα πληρώνουν περισσότερα, αλλά σίγουρα όχι όσα έπρεπε

sakis

κ η επιστροφη φορου ποτε θα καταβληθει?περυσι εχει μπει τετοιον καιρο

Φοροδιαφυγή

Οι περισσότεροι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα φοροδιαφεύγουν, άλλοι λίγο και άλλοι αρκετά, και συνεπώς δεν πληρώνουν ποτέ τον πραγματικό φόρο που τους αντιστοιχεί.

Maria

Υπάρχουμε όμως και κάποιοι ελ. επαγγελματίες κύριε/α με το όνομα Φοροδιαφυγή, που δηλώνουμε μέχρι και το τελευταίο λεπτό του ευρώ που εισπράττουμε με αποτέλεσμα το 70% όσων βγάζουμε να πηγαίνει στο κράτος και τα παιδιά μας να μένουν έξω από σταθμούς, να μην δικαιούμαστε κανένα επίδομα κ.λπ. Δεν μπαίνουν όλοι σε ένα σακί και το φορολογικό μας έχει βάλει όλους σε ένα σακί χωρίς αφορολόγητο το οποίο δικαιούνται όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες (μισθωτοί, αγρότες, συνταξιούχοι κ.λπ).

μολις γίνουν λογικοι οι φόροι

θα αλλάξει η κατάσταση. Οσο, όμως, θέλουμε να συντηρείται ο τέραστιος αριθμός ΔΥ με πολυ μεγάλους μισθούς και επίσης οι συντάξεις να είναι υπέρογκες για να καταλήγουν μετά οι συντάξεις των 80αρηδων να καταλήγουν στις τσέπες των κυριων απο αλβανια, ρωσια, βουλγαρία και λοιπές χώρες, και μετά να βγαίνουν απο την χώρα, μέλλον δεν υπάρχει. Δεν είμαστε σοβαροι, τα θέλουμε όλα δικά μας. ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΠΑΤΑΛΩΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΧΑΛΙΑ ΜΑΥΡΑ

.|.

και πολλά είναι

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης