«Ακίρα Κουροσάβα, Ο Γιαπωνέζος Αυτοκράτορας»: αφιέρωμα στον σκηνοθέτη

«Ακίρα Κουροσάβα, Ο Γιαπωνέζος Αυτοκράτορας»: αφιέρωμα στον σκηνοθέτη

Ο θρυλικός Ιάπωνας δημιουργός Ακίρα Κουροσάβα -από τους κορυφαίους εκπροσώπους της έβδομης Τέχνης- βρίσκεται στο επίκεντρο του αφιερώματος με τίτλο «Ακίρα Κουροσάβα, ο Γιαπωνέζος Αυτοκράτορας» της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης

«Ακίρα Κουροσάβα, Ο Γιαπωνέζος Αυτοκράτορας»: αφιέρωμα στον σκηνοθέτη
Οι επτά σαμουράι, θεωρούνται σήμερα μέσα στις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Ο Κουροσάβα είναι ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του πρώτου μισού του 20ού αιώνα και ίσως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του Ιαπωνικού σινεμά.

Αδιαφιλονίκητο αριστούργημα του παγκόσμιου κινηματογράφου, το φιλμ Ρασομόν, όταν πρωτοπροβλήθηκε το 1950 στο Φεστιβάλ Βενετίας, κερδίζοντας το Χρυσό Λέοντα, και λίγο αργότερα το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, αποκάλυψε στο δυτικό κοινό μια άγνωστη κινηματογραφική ήπειρο - αυτή της Ιαπωνίας.

Μια ακόμα πολύ σημαντική ταινία του, το Ραν είναι η ακριβότερη παραγωγή, μέχρι και σήμερα, του ιαπωνικού κινηματογράφου, με χιλιάδες κομπάρσους, χειροποίητα αυθεντικά κοστούμια, άλογα που μεταφέρθηκαν στην Ιαπωνία από την Αμερική και  γυρίσματα που έγιναν στο βουνό Άσο, ένα ενεργό ηφαίστειο.  

Η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης, αφιερώνει μια εβδομάδα στο μεγάλο Ιάπωνα καλλιτέχνη.

Η φιλμογραφία του Κουροσάβα περιλαμβάνει ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς κλασικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, έργα-σταθμούς που άσκησαν επίδραση σε ομότεχνους του και αγαπήθηκαν από το σινεφίλ κοινό. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα προβληθούν οι εξής ταινίες: Σιωπηλή μονομαχία (1949), Ρασομόν (1950), Ο θρόνος του αίματος (1957) και Ραν (1985).
Κλείσιμο

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι).

Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.

Πρόγραμμα προβολών:
Πέμπτη 27/11
18.30 Σιωπηλή μονομαχία
21.00 Ο θρόνος του αίματος

Παρασκευή 28/11
18.00 Ραν
21.00 Ρασομόν

Σάββατο 29/11
18.30 Ρασομόν
21.00 Ραν

Κυριακή 30/11
18.30 Ο θρόνος του αίματος
21.00 Σιωπηλή μονομαχία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης