Επαναπατρισμός αρχαιότητας: Αγγείο που είχε κλαπεί κατά την γερμανική κατοχή επιστρέφει στην Ελλάδα

Επαναπατρισμός αρχαιότητας: Αγγείο που είχε κλαπεί κατά την γερμανική κατοχή επιστρέφει στην Ελλάδα

Πρόκειται για μια πρωτοκορινθιακή οινοχόη με πώμα και γραπτή διακόσμηση που χρονολογείται μεταξύ 620 και 600 π.Χ

Arxaia-korinthiaki-oinoxoi-arthrou
Ένα ακόμη αρχαίο ελληνικό αντικείμενο, το οποίο είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα μας, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, επαναπατρίζεται ενισχύοντας το διεθνές, ηχηρό μήνυμα υπέρ της επιστροφής των κλεμμένων αρχαιοτήτων στους τόπους προέλευσής τους. Πρόκειται για μια πρωτοκορινθιακή οινοχόη με πώμα και γραπτή διακόσμηση, αγγείο δηλαδή έκχυσης κρασιού, που χρονολογείται μεταξύ 620 και 600 π.Χ και βρισκόταν, από το 1986, στο Μουσείο August Kestner του Αννόβερου από το οποίο και επιστρέφεται αφού πρώτα επιβεβαιώθηκε η παράνομη προέλευσή του.

Το εν λόγω τριφυλλόσχημο αγγείο, σύμφωνα με την επιστολή που το συνόδευε, είχε βρεθεί το 1943, από Γερμανούς κατακτητές, κατά τη διάρκεια εκσκαφών που πραγματοποιούσαν στο νότιο άκρο της διώρυγας της Κορίνθου. Στη συνέχεια βρέθηκε στα χέρια του καθηγητή Γεωλογίας Δρ. Hannfrit Putzer ο οποίος και το παρέδωσε το Μουσείο August Kestner.

Με πρωτοβουλία του Δήμου του Αννόβερου και σε στενή συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές ξεκίνησε μια σε βάθος έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι πληροφορίες που περιελάμβανε η επιστολή ήταν πράγματι αληθινές. Χρειάστηκαν σχεδόν δυο χρόνια μέχρι να τεκμηριωθεί επαρκώς το αρχαίο ελληνικό αντικείμενο, να πιστοποιηθεί η παράνομη προέλευσή του και να εκκινήσουν οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό του.

Χθες, κατά την διάρκεια ειδικής τελετής, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο August Kestner, ο Δήμαρχος Αννόβερου Belit Onay παρέδωσε το αγγείο στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αμβούργο Ιωάννη Βικελίδη το οποίο πλέον έχει πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

Κλείσιμο
«Το Μουσείο August Kestner  έρχεται να προστεθεί στην ομάδα των διεθνών μουσείων, τα οποία τα τελευταία χρόνια καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια να ερευνήσουν ζητήματα προέλευσης των αντικειμένων των συλλογών τους. Μουσεία, που τα στελέχη τους έχουν το θάρρος να γνωστοποιήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα αντικείμενα, που διαπιστώνουν ότι συνδέονται με παράνομες πράξεις. Ο Δήμος του Αννόβερο σε εφαρμογή της δέσμευσής του να επιστρέψει πολιτιστικά αγαθά που κλάπηκαν, κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, επιστρέφει την αρχαιότητα στην Ελλάδα. Η απόφαση του Δήμου του Αννόβερου και του Μουσείου August Kestner  είναι η έμπρακτη απόδειξη της βούλησής τους να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της βλάβης που υπέστη η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, αλλά και να υπερασπιστούν τη φήμη του Μουσείο August Kestner» σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και προσθέτει: « Το ελληνικό κράτος, από τα πρώτα χρόνια, μετά την λήξη του πολέμου, κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες να εντοπίσει και να επαναπατρίσει τις αρχαιότητες που αποτέλεσαν λάφυρα των κατοχικών δυνάμεων. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται, άοκνη, μέχρι σήμερα από την αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ, αποφέροντας σταθερά καρπούς.  Μουσεία, όπως το Μουσείο August Kestner, που αναλαμβάνουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες  είναι πολύτιμοι σύμμαχοί μας, στην προσπάθεια αυτή.»

Ειδήσεις σήμερα:

Πόρτο Ράφτη: «Οι γιατροί μας είπαν πως δεν επιστρέφει» - Τι λέει η μητέρα της 22χρονης που τραυματίστηκε στο τροχαίο

Πάσχα 2024: Πόσο θα κοστίσει το τραπέζι φέτος - Κάτω από 10 ευρώ το κιλό για τα αμνοερίφια

Πλατφόρμα καταγγελιών, νέος σχολικός κανονισμός, περιορισμοί στα κινητά - Όλα τα μέτρα κατά του bullying στα σχολεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης