Ελευσίνα: Όλες οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται τον Απρίλιο στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ελευσίνα: Όλες οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται τον Απρίλιο στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Από μουσική και κινηματογράφο μέχρι εικαστικά και πανηγύρι

disson_art
Τι σχέση μπορεί να έχει η κλασική μουσική με τον πειραματισμό, η ηλεκτρική κιθάρα με τα εικαστικά, ο κινηματογράφος με ένα πανηγύρι, και η ψυχεδέλεια με την ελληνική Πασχαλιά; Όλα τα παραπάνω θα συναντηθούν, τον Απρίλιο, στην Ελευσίνα, την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.

Ο μήνας ξεκινά με τους dissonArt και το εμβληματικό έργο Piano, Violin, Viola, Cello του πρωτοπόρου Αμερικανού συνθέτη πειραματικής μουσικής Morton Feldman, ενώ λίγες μέρες αργότερα ρίχνει αυλαία η έκθεση σύγχρονης τέχνης Μυστήριο 177 Visions from the Underworld με μία ακόμα «αποκάλυψη» να περιμένει το κοινό που θα παρευρεθεί στη λήξη της.

Ακολουθεί το σε-πραγματικό-χρόνο πολυεπίπεδο Πανηγύρι του Σύλλα Τζουμέρκα, όπου το Live Cinema, η Εργατική Τάξη και οι Σειρήνες συνομιλούν με το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου (πολιούχου της πόλης), για να φτάσουμε στο μεγάλο λαϊκό γλέντι με τα τραγούδια και τους χορούς της Γης, της Άνοιξης και της ελληνικής Πασχαλιάς υπό την επιμέλεια του καθηγητή εθνομουσικολογίας Λάμπρου Λιάβα.

Ο εικαστικός Μάριος Φούρναρης δημιουργεί για μία μέρα, ένα μίγμα εικαστικής τέχνης, περφόρμανς και μουσικής, η τοπική καλλιτεχνική ομάδα Cultterra πραγματοποιεί εβδομαδιαίες δράσεις ανοιχτές στο κοινό, ενώ οι εμβληματικές εκθέσεις Μυστήριο 44 Heiner Goebbels 7 Στήλες, και Μυστήριο 17 Μελίνα θα παραμείνουν ανοιχτές για λίγες ημέρες ακόμα.

Στο μεταξύ, προσκλήσεις συμμετοχής σε έργα και δράσεις, όπως η έκθεση του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Juan Esteban Sandoval, το πρώτο εργαστήριο σύγχρονου τσίρκου στην Ελευσίνα από την ομάδα «Κι όμΩς κινείται», το διεθνές συνέδριο Μυστήριο 79 Beyond The Obvious, το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας Visual Arts Initiator III - Αλλά μην το πεις πουθενά αλλά και το κοινοτικό ραδιόφωνο της Ελευσίνας, παραμένουν ανοιχτές για όλο τον μήνα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Μυστήριο 92 Piano, Violin, Viola, Cello
Αποθήκη 1, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Το σύγχρονο μουσικό σύνολο dissonArt ερμηνεύει Morton Feldman
Κλείσιμο
Το διακεκριμένο μουσικό σύνολο dissonΑrt παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το εμβληματικό έργο του πρωτοπόρου Αμερικανού συνθέτη Morton Feldman Piano, Violin, Viola, Cello. Μία βαθιά εμπειρία ακρόασης, όπου οι θεατές θα είναι ελεύθεροι να καθίσουν ή να ξαπλώσουν στην Αποθήκη 1 του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας προκειμένου να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους μουσικούς, βιώνοντας μία μοναδική εμπειρία.
ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ - 3.33 μ.μ.
Μυστήριο 177 Visions from the Underworld - Finissage
X-Bowling Art Center
 
Αυλαία για την έκθεση σύγχρονης τέχνης με την αποκάλυψη του έργου του πολυβραβευμένου γλύπτη Θεόδωρου
 
Έχοντας φιλοξενήσει ήδη περισσότερους από 2.000 επισκέπτες, η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης ολοκληρώνεται με την αποκάλυψη του “κύβου του αγνώστου”. Μέσα από μια ειδική τελετή, υπό την καθοδήγηση του καλλιτέχνη McCloud Zicmuse, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν, για πρώτη φορά και για μία μόνο μέρα, το γλυπτό του πολυβραβευμένου διεθνούς Έλληνα καλλιτέχνη Θεόδωρο. Την ίδια μέρα, λίγο νωρίτερα, από τις 11.00 έως τις 13.00, ο Zicmuse θα πραγματοποιήσει το workshop Preparing the Ways, με στόχο να προετοιμάσει τους επισκέπτες για όσα θα ακολουθήσουν, μέσα από το παιχνίδι με αυτοσχέδια μουσικά όργανα, φωνητικές ασκήσεις και απλές χορογραφίες. Το Visions of the Underworld, σε επιμέλεια των Agprognostic Temple, είναι μια συμβολική μετάβαση στον Κάτω Κόσμο μετ’ επιστροφής, ένα ταξίδι αποκάλυψης και ανακάλυψης, μέσα από το οποίο 10 σημαντικοί σύγχρονοι δημιουργοί αναδεικνύουν τη συνάφεια των Ελευσινίων Μυστηρίων με τη σύγχρονη εποχή και τα ερμηνεύουν σε μια γλώσσα του 21ού αιώνα.

21-23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Μυστήριο 84 Πανηγύρι (στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου)
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (Ε.Κ.Ε.Δ.Α.) & Δημόσιος χώρος

Ενας κινηματογραφικός μαραθώνιος στο πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου στην Ελευσίνα
Το πρωτοποριακό αυτό φεστιβάλ συνδιαλέγεται με έναν θρησκευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό θεσμό όπως είναι το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου (πολιούχου της πόλης), ενσωματώνοντας νέα χαρακτηριστικά στη συλλογική συνείδηση με ολοήμερες και ολονύκτιες κινηματογραφικές προβολές, δημόσιες ομιλίες έξι ωρών, VR περφόρμανς και ζωντανά γυρίσματα στον δημόσιο χώρο με στόχο τη δημιουργία δύο ταινιών, σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τη συμμετοχή του κοινού, θα μονταριστούν επιτόπου και θα προβληθούν στη λήξη του φεστιβάλ. Μία σύλληψη του σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα, με τη συνεπιμέλεια της ακαδημαϊκού και cultural practitioner Μαρίας Χατζηχριστοδούλου aka Maria X, και του κριτικού κινηματογράφου και programmer Lorenzo Esposito, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το LADA - The Live Art Development Agency.

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια
Πλατεία Συνοικισμού Ποντίων & Όαση – Πρώην Camping
Τραγούδια και χοροί της ελληνικής Πασχαλιάς
Ο καθηγητής εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας θα μιλήσει για το βαθύτερο νόημα και τις λειτουργίες των λαϊκών δρώμενων και των τραγουδιών αυτής της περιόδου, όπου η χριστιανική λατρεία αναβαπτίζεται στις αρχαίες καταβολές της, ο Χριστός συνομιλεί με τον Άδωνι και ο Αϊ-Γιώργης συναντά τον αρχαίο δρακοντοκτόνο ήρωα που ελευθερώνει το νερό και φέρνει την καρποφορία. Στη συνέχεια θα στηθεί μέσα στα δέντρα ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι με τα τραγούδια και τους χορούς της Γης, της Άνοιξης και της ελληνικής Πασχαλιάς.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Μυστήριο 83 Spe Meliore Moriendi
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας

Μία διακαλλιτεχνική συνέργεια εικαστικής τέχνης, περφόρμανς και μουσικής
Ο εικαστικός καλλιτέχνης Μάριος Φούρναρης παρουσιάζει μία διακαλλιτεχνική συνέργεια εικαστικής τέχνης, περφόρμανς και μουσικής σε συνεργασία με τους μουσικούς Γεωργία Μπαλαμπίνη και Mislav Režić και με τη συμμετοχή πολιτιστικών ομάδων της Ελευσίνας. Το έργο/δράση θέτει στο προσκήνιο την επανεξέταση των χαρακτηριστικών που συνθέτουν το όλον της εφήμερης ανθρώπινης ύπαρξης, μέσα από την αντίστιξη συμβολικών αναπαραστάσεων του μυθικού κόσμου και της Αναγέννησης. Η καλλιτεχνική πρόταση συμπεριλαμβάνει τρία μέρη: το γλυπτικό περιβάλλον, την περφόρμανς και τη μουσική.

ΠΕΜΠΤΗ 6, 20, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Cultterra
Ημέρες Δίψας 
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
 
Οι καλλιτέχνες ομάδες της Ελευσίνας σε δράση
Η νεανική ομάδα Cultterra παρουσιάζει τη δράση Ημέρες Δίψας (Thirstdays). Ο τίτλος αποτελεί ένα λογοπαίγνιο των αγγλικών λέξεων “Πέμπτης”, μέρα της εβδομαδιαίας συνάντησης της ομάδας, και της “δίψας”, σηματοδοτώντας τη δίψα των νέων της πόλης για την τέχνη και τον πολιτισμό. Οι άξονες της δράσης περνούν διαδοχικά από τις πιο άτυπες ενασχολήσεις μέχρι τις πιο τυπικές και ανοιχτές προς το κοινό εκδηλώσεις. Τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις γνωριmeet the 2023: Μάρθα Φριντζήλα, Αραξοβόλιν: προβολή ταινίας, γνωριmeet the locals: Ελπίδα Χατζηνικολάου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Μήνας πλούσιος σε προγράμματα και δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλες τις σχολικές βαθμίδες, τους νέους, αλλά και τους ενήλικες είναι ο Απρίλιος. Φωτογραφικά έργα εμπνευσμένα από την πόλη, ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, τοιχογραφίες που αντλούν έμπνευση από το περιβάλλον, ένα συμμετοχικό εργαστήριο αστικού σχεδιασμού, ένα χορευτικό ταξίδι στον δημόσιο χώρο με μία σανίδα skate, μία μικτή ομάδα εφήβων που σχεδιάζει την πόλη του μέλλοντος μέσα από ψηφιακά περιβάλλοντα, παιδιά της Α’ Δημοτικού που εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες κατασκευής, ένα πανεπιστήμιο που ανοίγει τις πόρτες του σε κάθε ενδιαφερόμενο για να παρακολουθήσει ομιλίες, σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια και πολλές ακόμη δράσεις και προγράμματα λαμβάνουν χώρα στην πόλη της Ελευσίνας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης