Καλλιτεχνικά σωματεία: Πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού και στάση εργασίας

Καλλιτεχνικά σωματεία: Πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού και στάση εργασίας

Ποια είναι τα αιτήματά τους

sidagma-kallitexnes
Παράσταση διαμαρτυρίας, στις 12.00, στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και στάση εργασίας, από από τις 11:30 έως και τις 15:30 πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), με τη συμμετοχή των καλλιτεχνικών σωματείων, αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου του υπουργείο ανάπτυξης που κατατέθηκε στις 24 Μαρτίου.

Οι διαμαρτυρόμενοι σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους πως στα άρθρα που τούς αφορούν διαχωρίζεται η πρόβα από την κύρια εργασία της παράστασης προβλέποντας ατομικές συμβάσεις εργασίας με τα ελαχίστως νομίμως προβλεπόμενα για τις πρόβες και μερικής απασχόλησης βάσει χρόνου απασχόλησης και όχι πλήρη εργασία και ασφάλιση όπως οι ίδιοι έχουν ζητήσει επανειλημμένα.

Παράλληλα, επισημαίνουν πως στο νέο σχέδιο νόμου το σύνολο του τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού δεν θεωρούνται εργαζόμενοι ου πρέπει να είναι δηλωμένοι κατά τη διάρκεια της πρόβας.

Ζητούν, λοιπόν, άμεση απόσυρση όλων των άρθρων του ΥΠΠΟ που αφορούν τους εργαζόμενους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και άμεση διαβούλευση με τα σωματεία της τροπολογίας για την επαγγελματική βαθμίδα των καλλιτεχνών και όλων των υπολοίπων ζητημάτων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Την Τετάρτη 29 Μαρτίου ώρα 12:00 μ.μ. στο Υπουργείο Πολιτισμού με παράλληλη στάση εργασίας.

Κλείσιμο
Πέρασαν τρεις ολόκληροι μήνες δυναμικών κινητοποιήσεων εργαζόμενων και σπουδαστών/στριών, που έδειξαν σε όλη την ελληνική κοινωνία αλλά και σε διεθνές επίπεδο αφενός ότι οι καλλιτέχνες είναι εργαζόμενοι και αφετέρου ότι η εκπαίδευσή τους αντιμετωπίζεται εκδικητικά ως μη γενόμενη. Κι όμως, το ΠΔ 85/2022 δεν έχει ακόμα ανακληθεί, η «θεραπευτική» (μόνο στα λόγια) ΚΥΑ Γιατρομανωλάκη έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί πολλά προβλήματα ενώ η Κυβέρνηση επιδεικτικά και πεισματικά αρνείται να συζητήσει την τροπολογία που προτείναμε την περασμένη εβδομάδα και την οποία έχει κάνει δεκτή σύσσωμη η αντιπολίτευση (ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ).

Δυστυχώς, το σχέδιο της Κυβέρνησης για συντεταγμένη επίθεση στον Πολιτισμό και τους εργαζόμενους του συνεχίζεται ακάθεκτο. Έχουμε πλέον νέο χτύπημα στα βασικά εργασιακά μας δικαιώματα. Στο σχέδιο νόμου του υπουργείο ανάπτυξης (!!!) που κατατέθηκε στις 24/3/2023 παραμονή εθνικής επετείου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αφού σε αυτό υπάρχουν και άρθρα για τις αποζημιώσεις των θυμάτων στο έγκλημα των Τεμπών, κατατίθενται εν κρυπτώ και ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ από το Υπουργείο Πολιτισμού νομοθετικές ρυθμίσεις που όχι μόνο δεν δημιουργούν προστατευτικό πλαίσιο, αλλά δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις.

– Το άρθρο 106 με τον ψευδεπίγραφο – για μια ακόμη φορά – τίτλο “καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας”, αφού φυσικά δεν έχει κάνει δεκτό κανένα αίτημά μας από αυτά που επανειλημμένως έχουμε διατυπώσει:

– Δεν συνδέει την πρόβα με την παράσταση, αφού δεν την προϋποθέτει και μάλιστα τη διαχωρίζει ως “άλλου είδους εργασία” από την “κύρια” εργασία της παράστασης. Γι’ αυτό και εισάγεται νέα ρύθμιση μόνο για αυτήν.

Έτσι προβλέπει ατομικές συμβάσεις εργασίας με τα ελαχίστως νομίμως προβλεπόμενα για τις πρόβες και μερικής απασχόλησης (“βάσει χρόνου απασχόλησης”) και φυσικά, όχι πλήρη εργασία και ασφάλιση που εμείς διαχρονικά ζητάμε.

– Δεν περιλαμβάνει συνολικά και ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ κατευθύνοντάς τους για ακόμη μια φορά στο Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και στον τίτλο κτήσης. Δεν θεωρούνται εργαζόμενοι που πρέπει να είναι δηλωμένοι κατά τη διάρκεια της Πρόβας σαν να βρίσκονται τυχαία ή εκτάκτως στην πρόβα.

– Στην παράγραφο 2, προβλέπει τον τίτλο κτήσης, τα μπλοκάκια και τα εργόσημα, ακόμα και την αορίστου χρόνου σύμβαση, αφού θεωρεί την αμοιβή της πρόβας “αντάλλαγμα για παροχή εργασίας”, “Ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης εργασίας” και δεν μιλάει πουθενά, φυσικά, για εξαρτημένη εργασία ορισμένου χρόνου που επίσης είναι το πάγιο αίτημά μας, αλλά και βασικό νομολογιακό μας κεκτημένο.

– Στην παράγραφο 3, καταστρατηγεί ακόμα και τον ίδιο τον αστικό κώδικα, αφού “ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης εργασίας” (άρα ακόμα και για ορισμένου χρόνου συμβάσεις), καταργεί την συνδρομή του σπουδαίου λόγου για καταγγελία σύμβασης, που σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος απολύεται οποιαδήποτε στιγμή και με το «έτσι θέλω».

– Στην παράγραφο 5, εισάγει την κάρτα εργασίας που δεν συνάδει με τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα και έχουμε ήδη απορρίψει με επιστολές και ανακοινώσεις μας.
Ο εκσυγχρονισμός και η επικαιροποίηση του πλαισίου λειτουργίας του Μητρώου Απασχολούμενων στον Πολιτισμό (ΜΑΠ) που θέτει στο ίδιο σχέδιο νόμου στα άρθρα 102 έως 105 το ΥΠΠΟΑ, μας καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς καθώς δεν «ακουμπά» στο ελάχιστο τα βασικά που έχουμε ζητήσει. Το μητρώο θα πρέπει να γίνει με κριτήρια την διασφάλιση των εργαζομένων στο Θέαμα και Ακρόαμα, και να στοχεύει στην εγκαθίδρυση ενός προστατευτικού πλαισίου που θα αφορά στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-Οι ρυθμίσεις των άρθρων 107 και 108 που αφορούν επιδοτήσεις κρίνονται άστοχες και ανεπαρκής αφού εξαρχής δεν προϋποθέτουν πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και απαλλαγές από τεκμήρια.

Άραγε ποιον κοροϊδεύει η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Πολιτισμού; Για ποιες προστατευτικές διατάξεις και καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης Εργασίας μιλάει; Είναι απίστευτη η σπουδή και η βιασύνη τους. Είναι τρομερή η εμμονή τους να μην αντιμετωπίζουν τους επαγγελματίες του Πολιτισμού ως εργαζόμενους. Είναι άραγε τυχαίο ότι οι ρυθμίσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που οι συλλογικές συμβάσεις της Λυρικής Σκηνής και του Εθνικού Θεάτρου αν και υπογεγραμμένες εδώ και τρεις μήνες παραμένουν στο συρτάρι και την ίδια ώρα τα σωματεία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την σύναψη ΣΣΕ στο ιδιωτικό τομέα;

Δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπιστευόμαστε αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχουμε ενημερώσει εγγράφως εδώ και καιρό για πλήθος ζητημάτων που αφορούν τις εργασιακές μας σχέσεις, οι οποίες δυσκολεύουν ολοένα και πιο πολύ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

α) Η εκτός έδρας αμοιβή απασχόλησης στους δημόσιους οργανισμούς, έχει επιστρέψει στα προ 12ετίας δεδομένα, καθώς η νομοθετική ρύθμιση που επιτεύχθηκε μετά τις στάσεις εργασίας μας στην Επίδαυρο τον Ιούλιο του 2022, είχε ισχύ έως τον Οκτώβριο του 2022, ενώ το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας δεν έχει υποχωρήσει.

β) Το τελευταίο χρονικό διάστημα αποκλείονται συνάδελφοί μας οι οποίοι έχουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών από την τακτική επιδότηση ανεργίας, θεωρούμενοι από την ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) ως ελεύθεροι επαγγελματίες, τη στιγμή που ασφαλίζονται με ένσημα ως μισθωτοί και ουδέποτε ασφαλίστηκαν σε ΤΕΒΕ ή ΟΑΕΕ.

γ) Οι συνταξιούχοι του χώρου συνεχίζουν να υφίστανται 30% οριζόντια περικοπή στη σύνταξή τους.

δ) Το ωράριο των καθηγητών των καλλιτεχνικών μαθημάτων στους ΟΤΑ δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί παρά την αντίθετη δέσμευση του ΥΠΠΟΑ.
Για ποια προστασία της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας λοιπόν μας μιλούν; Αυτήν που οι ίδιοι θεωρούν πως μπορεί να είναι παροχή υπηρεσιών (μπλοκάκι), αορίστου χρόνου, έκτακτη (τίτλος κτήσης), και πάντως ΑΣΧΕΤΗ από την όποια παράσταση και σε καμία περίπτωση εξαρτημένη εργασία, αποστερώντας μας με λίγες λέξεις όλη την προστασία την μισθωτής εργασίας; Την ίδια στιγμή που εδώ και τρεις μήνες δεν μας ακούν για τίποτα; Οι ρυθμίσεις αυτές λοιπόν ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ.

Κινητοποιούμαστε με ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ την Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 12:00 μμ. έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων κηρύσσουμε 4ωρη στάση εργασίας από τις 11:30 έως και τις 15:30.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
– Άμεση απόσυρση όλων των άρθρων του ΥΠΠΟ που αφορούν τους εργαζόμενους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό, από το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης.
– Άμεση διαβούλευση με τα σωματεία της τροπολογίας για την επαγγελματική βαθμίδα των καλλιτεχνών και όλων των υπολοίπων ζητημάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης