Το «σπίτι» της Νικολέττας Παπακωνσταντίνου

Το «σπίτι» της Νικολέττας Παπακωνσταντίνου

Η νεαρή εικαστικός παρουσιάζει μέσα από την έκθεση της με τίτλο «Περί Οικειότητας» τη δική της αέναη προσπάθεια διαφύλαξης αναμνήσεων και εμπειριών που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στο χρόνο

Nikoletta_1
Το δικό της δρόμο στις Τέχνες «ζωγραφίζει» και δημιουργεί η Νικολέττα Παπακωνσταντίνου. Η νεαρή εικαστικός μπορεί να κληρονόμησε την οικογενειακή αγάπη για τα καλλιτεχνικά, ωστόσο δεν ακολούθησε τα χνάρια των γονιών της, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και της Ελένης Ράντου.

Πνεύμα δημιουργικό, ανεξάρτητο και ελεύθερο, με φαντασία και αισθητική, επέλεξε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική. Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, η Νικολέττα Παπακωνσταντίνου ανοίγει τα φτερά της παρουσιάζοντας τις καλλιτεχνικές ανησυχίες της στην έκθεση ζωγραφικής και εικαστικών εγκαταστάσεων με τίτλο «Περί Οικειότητας» που πραγματοποιεί στη γκαλερί «αγκάθι» στην Κυψέλη (Μηθύμνης 12 και Επτανήσου, τηλ. 2108640250). Σε αυτήν την έκθεση καταγράφεται η αέναη προσπάθεια της ίδιας να διαφυλάξει αναμνήσεις και εμπειρίες που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στον χρόνο. Πρόκειται για ζωγραφικά έργα με ακρυλικό, έργα μικτής τεχνικής, αλλά και εγκαταστάσεις που πλαισιώνουν ένα περιβάλλον συμφιλίωσης με τις μνήμες που μας διαμορφώνουν, αυτές που καταφέραμε να αγκαλιάσουμε και αυτές για τις οποίες προσπαθούμε ακόμη.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 στις 19.00 και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Μαΐου 2022. Όπως σημειώνει η ίδια: «Το σπίτι μας, η γειτονιά μας οι ιστορίες που μας αφηγήθηκαν και αυτές που ίσως κάποτε αφηγηθούμε εμείς. Σε αυτήν την έκθεση καταγράφεται η δική μου αέναη προσπάθεια διαφύλαξης αναμνήσεων και εμπειριών που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στο χρόνο. Ζωγραφικά έργα με ακρυλικό, έργα μεικτής τεχνικής και εγκαταστάσεις πλαισιώνουν ένα περιβάλλον συμφιλίωσης με τις μνήμες που μας διαμορφώνουν. Τις μνήμες που καταφέραμε να αγκαλιάσουμε και αυτές για τις οποίες προσπαθούμε ακόμη. Για την έκθεση αυτή άντλησα έμπνευση από πολλές και διαφορετικές πηγές. Μία εξ’ αυτών ήταν ο τρόπος που αντιλήφθηκα την γειτονιά μου κατά την περίοδο της καραντίνας. Οι ελάχιστες πλέον, αλλά γοητευτικές γωνιές, οι οποίες παρέμειναν αναλλοίωτες στο χρόνο, κόντρα σε μια απρόσωπη ομοιογένεια που επιβάλλει συχνά η εξέλιξη των πόλεων. Ακόμη, επηρεάστηκα σημαντικά από την ανάγκη μου να διαφυλάξω και να οπτικοποιήσω ιστορίες και παραμύθια που μου αφηγήθηκαν δικοί μου άνθρωποι όσο ήμουν παιδί».
standing_still1_-neo
Falling 1 Acrylic and spray paint on wood 35x125 cm
Κλείσιμο
standing_still2
Standing still 1 Acrylic and spray paint on wood 35x125 cm
forgetting_to_leave_1_-_neo
Forgetting to leave Mixed media 30 x 40 cm
Hanging_out_2_-_neo
Hanging out 2 Pencil and spray paint on coloured paper 30 x 40 cm


Staniding_Still_3_neo
Standing still 3 Acrylic and spray paint on wood 125x35 cm (horizontal)

Βιογραφικό
Η Νικολέττα Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου μεγάλωσε και σπούδασε. Φοίτησε στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Γέρακα όπου συμμετείχε σε διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εικαστικές δράσεις ως μαθήτρια. Σπούδασε ζωγραφική, φωτογραφία και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους: Α. Αντωνόπουλο, Μ. Μεραμπελιώτη, Π. Κοκκινιά και Λ. Πεζανού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της πήρε μέρος σε αρκετές εκθέσεις ζωγραφικής καθώς και στην εκπόνηση ομαδικών εικαστικών έργων για δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Ακόμη συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus+ μέσω του οποίου φοίτησε στην Royal Academy of arts της Χάγης για ένα εξάμηνο. Μετά το τέλος των σπουδών της άρχισε να εργάζεται ως εκπαιδευτικός και παράλληλα να συνεχίζει την καλλιτεχνική της πρακτική εξελίσσοντας το έργο της.

INFO: Εγκαίνια: Σάββατο 14 Μαΐου 2022, 19:00 – 22:00/Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως και Παρασκευή 11:30 - 13:30, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19:00 - 20:30/Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι – κartάλος», Μηθύμνης 12 και Επτανήσου, Πλ. Αμερικής, Αθήνα

Ειδήσεις σήμερα:

Eurovision: Ο αποκλεισμός της Κύπρου, ένα φιλί και μία Ισπανία που έβαλε «φωτιά»


Ο Τζόνσον διώχνει 91.000 δημόσιους υπαλλήλους


Αντώνης Συκάρης: Απεγκλωβίστηκε μετά από ένα μήνα η σορός του ορειβάτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης