Tι απαντά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τις ακυρώσεις παραστάσεων Ρώσων καλλιτεχνών

Tι απαντά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τις ακυρώσεις παραστάσεων Ρώσων καλλιτεχνών

Αναβάλλεται για τον ερχόμενο χειμώμα η προγραμματισμένη για τον Απρίλιο συναυλία του σπουδαίου Ρώσου πιανίστα  Γκριγκόρι Σοκολόφ

Megaro_Moysikis_Athinon_2
«Το Μέγαρο αποτελεί μια όαση πολιτισμού που απευθύνεται με τις δράσεις του σε όλους και στηρίζεται σε μουσικούς, ανθρώπους των Γραμμάτων, της Επιστήμης και των Τεχνών  που τιμά για το ταλέντο και την προσφορά τους, ανεξαρτήτως χώρας προελεύσεως, γλώσσας και θρησκείας»: Αυτή είναι η θέση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπως εκφράζεται μέσα από μια επίσημη ανακοίνωσή του, σχετικά με τις ακυρώσεις ή αναβολές προγραμματισμένων παραστάσεων Ρώσων καλλιτεχνών μετά και την σχετική οδηγία που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ανακοίνωση έγινε μετά την ακύρωση δύο εκδηλώσεων τις προηγούμενες ημέρες αλλά και την αναβολή της συναυλίας του κορυφαίου πιανίστα Γκριγκόρι Σοκολόφ που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου. Για την συγκεκριμένη εκδήλωση το Μέγαρο απαντά πως «προβλέπεται ο επαναπρογραμματισμός της και αναμένεται η απάντηση των εκπροσώπων του για νέα συναυλία στις αρχές Νοεμβρίου ή τα μέσα Δεκεμβρίου 2022».
Επιπλέον στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν ανατρέψει τις συνήθεις πρακτικές προγραμματισμού και οδηγούν σε απρόβλεπτες τροποποιήσεις και αναβολές, προερχόμενες σε αρκετές περιπτώσεις από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, αλλά και από τις ίδιες τις συνθήκες που διαμορφώνονται.
«Με απόλυτη προσήλωση στην αποστολή του Μεγάρου, που είναι να υπηρετεί την Τέχνη και τον Πολιτισμό χωρίς διακρίσεις, και με απόλυτη συναίσθηση του ότι η τρέχουσα συγκυρία μπορεί να φέρει σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης που έχουν κληθεί στο Μέγαρο, σε δυσχερή θέση, είτε διότι είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή που εμπλέκεται στις πολεμικές συγκρούσεις, είτε διότι είναι εγκατεστημένοι αλλού αλλά μπορεί να έχουν δεσμούς με πρόσωπα εγκατεστημένα ή πολιτικά εκτεθειμένα στις χώρες των εμπολέμων, ή και να είναι και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες πολιτικά εκτεθειμένοι, αποφάσισε να τροποποιήσει τον προγραμματισμό του και να προχωρήσει στην αναβολή ορισμένων αρχικά προγραμματισμένων συναυλιών» επισημαίνεται.
Ως Οργανισμός το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καταδικάζει τη βία και τον πόλεμο και εκφράζει την ευχή να επανέλθει η ειρήνη και η ομαλότητα το ταχύτερο δυνατό.
Κλείσιμο
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ως εποπτευόμενος οργανισμός που του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει να ακολουθεί τις όποιες αποφάσεις και οδηγίες που εκδίδει ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν συμφωνει απολύτως με αυτές.

Η εμπλοκή του χώρου του Πολιτισμού στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας ήταν άμεση, σε παγκόμιο επίπεδο, με την πλειοψηφία των χωρών να ακυρώνουν παραστάσεις κρατικών, κατά κύριο λόγο, καλλιτεχνικών σχημάτων της Ρωσίας αλλά και συγκεκριμένων καλλιτεχνών που τάσσεονται ανοιχτά υπέρ του Προέδρου Πούτιν. Όλη αυτή η κατάσταση, ωστόσο, έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση πολλούς Ρώσους καλλιτέχνες οι οποίοι καλούνται επί της ουσίας να καταθέσουν πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων προκειμένου να εργαστούν. Γεγονός που έρχεται, βεβαίως, σε πλήρη αντίθεση με τον ενωτικό χαρακτήρα που διέπει διαχρονικά τις τέχνες και τον Πολιτισμό.

Ειδήσεις σήμερα:

«Μας περίμεναν»: Τι δείχνει το βίντεο με μακελειό σε ρωσική φάλαγγα αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων έξω από το Κίεβο


Πιθανή συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι


Διέφυγε τον κίνδυνο ο 63χρονος επιχειρηματίας που γάζωσαν με καλάσνικοφ στο Παλαιό Φάληρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης