Εμπάργκο της Ελλάδας σε καλλιτέχνες και πολιτιστικούς οργανισμούς από τη Ρωσία

Εμπάργκο της Ελλάδας σε καλλιτέχνες και πολιτιστικούς οργανισμούς από τη Ρωσία

Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, το ελληνικό Υποιυργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απέστειλε σχετική οδηγία προς όλους τους εποπτευόμενους οργανισμούς του

H_Limni_ton_Kyknon
Εμπάργκο, μέχρι νεωτέρας, αποφάσισε να κάνει το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε Ρώσους καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή του στην πολεμική επίθεση που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στην Ουκρανία. Ήδη έχει φύγει από το γραφείο της Υπουργού Λίνας Μενδώνη η σχετική οδηγία προς όλους του εποπτευόμενους οργανισμούς του ΥΠΠΟΑ.

Συγκεκριμένα η οδηγία αναφέρει πως «αναστέλλεται οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς». Και μπορεί για τις επόμενες ημέρες να υπάρχουν μόνον δύο τέτοιες εκδηλώσεις, το γεγονός ωστόσο ότι βρισκόμαστε στην περίοδο που κλείνονται τα ονόματα για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και άλλων διοργανώσεων οδηγεί, αναμφισβήτητα, σε μια αναταραχή και στο εγχώριο πολιτιστικό τοπίο. Είναι άλλωστε γνωστό πως συχνά φιλοξενούνται στην Ελλάδα παραστάσεις μπαλέτου αλλά και όπερας με Ρώσους συντελεστές.

Ανάμεσά τους και η διεθνούς φήμης υψίφωνος Dinara Alieva η –οποία επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει σε Γκαλά Όπερας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η εκδήλωση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 3 Μαρτίου και είχε αναβληθεί καθώς η ίδια καλλιτέχνις, λόγω του κινδύνου να προκληθούν, εξαιτίας της επικαιρότητας , ταξιδιωτικές δυσχέρειες στις μετακινήσεις από και προς τη Μόσχα, ζήτησε την αναβολή της και την κατανόηση του κοινού. Μετά τα τελευταία γεγονότα όμως η εμφάνισή της στην Αθήνα ακυρώνεται οριστικά.
Dinara_Alieva
Το πολυαναμενόμενο Γκαλά Όπερας με την Dinara Alieva στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ακυρώνεται οριστικά
Μία ακόμη εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που ακυρώνεται είναι, η προγραμματισμένη για τις 6 Μαρτίου μαγνητοσκοπημένη προβολή του μπαλέτου «Λίμνη των Κύκνων», με πρωταγωνιστές κορυφαίους χορευτές του του φημισμένου Corps de Ballet των Μπαλέτων Μπολσόι, μεταξύ των οποίων η πρίμα μπαλαρίνα Όλγκα Σμιρνόβα,

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως τις τελευταίες ώρες όλο και περισσότερες χώρες διακόπτουν τη συνεργασία τους με καλλιτέχνες και ομάδες από την Ρωσία εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την πλήρη αντίθεσή τους στον πόλεμο που έχει σοκάρει τα τελευταία 24ωρα ολόκληρο τον πλανήτη. Η Βρετανία ακύρωσε προγραμματισμένες παραστάσεις του Ρωσικού Κρατικού Μπαλέτου της Σιβηρίας σε θέατρα της επικράτειάς της ενώ η Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης (Met) ανακοίνωσε πως διακόπτει κάθε σχέση με καλλιτέχνες και οργανισμούς που συνδέονται με το επίσημο ρωσικό καθεστώς.

Κλείσιμο
«Ως ένας διεθνής οργανισμός όπερας, η Met μπορεί να βοηθήσει στο να σημάνει συναγερμός και να συνεισφέρει στον αγώνα ενάντια στην καταπίεση. Δεν μπορούμε πλέον να συνδεόμαστε με καλλιτέχνες ή οργανισμούς που υποστηρίζουν τον Πούτιν ή υποστηρίζονται από αυτόν, τουλάχιστον μέχρι να σταματήσουν η εισβολή και οι φόνοι, να επανέλθει η τάξη και η αποκατάσταση» δήλωσε με νόημα ο γενικός διευθυντής της Met, Πίτερ Γκελμπ. Ανάμεσα στους Ρώσους καλλιτέχνες που έχουν σταθερή συνεργασία με την Μητροπολιτική Όπερα και που οι σχέσεις τους μπαίνουν πλέον στον πάγο, είναι ο καταξιωμένος μαέστρος Valery Gergiev, η διεθνούς φήμης σοπράνο Anna Netrebk αλλά και οι συντελεστές του Θεάτρου Μαριϊνσκι, στέγη του ομώνυμου κορυφαίου μπαλέτου.

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 16.274 τα νέα κρούσματα, άλλοι 70 νεκροί, στους 413 οι διασωληνωμένοι

Χαιρετίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, είναι μια από εμάς, λέει ο Μητσοτάκης

Σε κλοιό πιέσεων οι αγορές – Κατρακυλά το ρούβλι, νέα «έκρηξη» τιμών στην ενέργεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης