«Titan Prometheus»: Μια εντυπωσιακή χορευτική παραγωγή στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος

«Titan Prometheus»: Μια εντυπωσιακή χορευτική παραγωγή στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος

Η παράσταση παρουσιάζεται  στο πλαίσιο του θεσμού  του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός»

Titan_Prometheus
Στην πρώτη του χορευτική παραγωγή, ο Στέφανος Δημουλάς επιλέγει την πρόκληση της συγκλονιστικής τραγωδίας του Αισχύλου και συνθέτει γύρω από αυτή το σύμπαν του «Titan Prometheus». Σε δύο μοναδικές παραστάσεις, που θα δοθοπύν στο πλαίσιο του θεσμού  του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις δοκιμασίες που θέτει η κλασική τραγωδία στον σύγχρονο άνθρωπο, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Βόλου.
 
Οι χαρακτήρες δοκιμάζονται από την εξουσία και τα κοινωνικά στερεότυπα και ανακαλύπτουν τις δυνάμεις τους σε χορευτικούς κόσμους. Με αφετηρία μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες όλων των εποχών, οι χαρακτήρες ανασύρουν μνήμες και βιώματα, ισορροπώντας ανάμεσα στα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθολογίας.
Με τις έντονες αισθητικές και συναισθηματικές διακυμάνσεις, τις ατμοσφαιρικές και στοιχειωμένες εικόνες, ο θεατής μεταφέρεται σε μια σκοτεινή, μυθική ιστορία. Η παραγωγή πραγματεύεται σύγχρονους θεματικούς άξονες με τολμηρή σκηνική παρουσίαση και έντονα ερωτήματα.
 
Δικαιώνονται τελικά οι τολμηροί; Αξίζει να θυσιάζεσαι για το κοινό καλό; Υπάρχει πάντα η ελπίδα προς το καλύτερο; Οφείλει ο πρωταγωνιστής να πληροί συγκεκριμένα κοινωνικά «πρέπει», να υπερτερεί σε δύναμη, χάρη, ομορφιά, ευφυία ή πάντα να έλκεται από το αντίθετο φύλο;
Κλείσιμο
 Ο Στέφανος Δημουλάς με σημείο εκκίνησης την αισχύλεια τραγωδία, χορογραφεί ακολουθώντας τη νεοκλασική τεχνική, τον συνδυασμό δηλαδή του κλασικού μπαλέτου με τον σύγχρονο χορό και στοιχεία physical theatre. Ελεύθερες, αρμονικές κινήσεις, καθαρές σωματικές γραμμές και δυναμικές αντιθέσεις μεταξύ ταχύτητας και δραματικής ακινησίας συνθέτουν την συγκλονιστική παράσταση του Titan Prometheus που θα παρακολουθήσει το κοινό στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου.

Για τη μουσική της παράστασης, ο Ερμής Γεραγίδης ακολουθεί μια αντισυμβατική, κινηματογραφική προσέγγιση, συνδέοντας μελωδικά τις σκηνές με σκοτεινές συνθέσεις που όμως φωτίζονται από στιγμές αισιοδοξίας, σε αρμονία με την αισχύλεια τραγωδία. Ξετυλίγοντας ένα κρεσέντο για έγχορδα, πιάνο και άλλα ορχηστρικά όργανα, όλοι οι ήχοι ενώνονται με ηλεκτρονική επεξεργασία για να σχηματίσουν την επιθυμητή κατανυκτική ατμόσφαιρα.
 
Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης συνδυάζουν τη μεγαλοπρέπεια της όπερας και την αφαιρετικότητα του μινιμαλισμού. Η Ηλένια Δουλαδίρη αντλεί έμπνευση από την προσέγγιση του Δημουλά στον Titan Prometheus και οπτικοποιεί το σύμπαν του μυθικού τιτάνα, τυλιγμένο στην αγωνία, τη ζοφερότητα και τη μυϊκή ένταση της παράστασης, συνθέτοντας εικόνες ποιητικές με δυνατή εικαστική αισθητική, κομψότητα και ρεαλισμό.

Το Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος, ένα σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής που άνθισε στην ελληνιστική περίοδο, θα μας μεταφέρει στον απόκοσμο τόπο της τιμωρίας του Προμηθέα, σε μια σύγχρονη προσέγγιση της κλασικής τραγωδίας, σε μια κλασική προσέγγιση του σύγχρονου χορού.

Μια μυσταγωγική εμπειρία που μέσα από τις ψυχολογικές μεταπτώσεις, τις έντονες συγκινήσεις, την σκληρή τιμωρία του Τιτάνα, καταλήγει στην κάθαρση, ένα συναίσθημα καθηλωτικό σε μια επιβλητική χορευτική παράσταση όπου οι μαύρες πουέντ ακολουθούν τις ηλεκτρισμένες μελωδίες και ανακαλύπτουν τα άγνωστα όρια της αυτοθυσίας και της σύγκρουσης με την εξουσία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης