Ο σεισμός «πλήγωσε» τους ναούς της Λάρισας - Δείτε φωτογραφίες

Ο σεισμός «πλήγωσε» τους ναούς της Λάρισας - Δείτε φωτογραφίες

Τα μνημεία που έχουν υποστεί ζημιές και οι επεμβάσεις που έχουν γίνει από την αρμόδιας Εφορεία Αρχαιοτήτων

Ελασσονα_Αγ__Νικολαος_Τυρναβου
Σημαντικές ζημιές υπέστησαν μνηνεία της Λάρισας από τον ισχυρό σεισμό  που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ελασσόνα.Σύμφωνα με την καταγραφή που έγινε άμεσα από τους ειδικούς της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων τα μεγαλύτερα πλήγματα έχουν δεχτεί ναοί της ευρύτερης περιοχής για τους οποίους έχουν ήδη ληφθεί, όπως ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, άμεσα σωστικά μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα το κτήριο του μνημείου Γενί Τζαμί, στη Λάρισα, παρουσιάζει διάχυτες μικρορηγματώσεις και στις τέσσερις πλευρές της τοιχοποιίας του, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Σημειώθηκαν πτώσεις κεράμων και επιχρισμάτων, ενώ στο μιναρέ παρατηρείται ρηγμάτωση περιμετρικά, στο ύψος της στέψης της τοιχοποιίας. Για λόγους ασφαλείας έχει αποκλειστεί η χρήση του πεζοδρόμιου, έμπροσθεν του μνημείου.
Ελασσονα_-_ΓΕΝΙ_ΤΖΑΜΙ_2_Λαρισας

Μεγάλες είναι οι ζημιές σε δύο ναούς του Τυρνάβου, στον Ναό Αγίου Νικολάου στο Κουτσόχερο, ο οποίος κατέπεσε πλήρως και στο ναό Αγίου Νικολάου Τουραχάν, όπου σημειώθηκε κατάρρευση του άνω τμήματος του κωδωνοστασίου του.

Ρηγματώσεις έχουν υποστεί άλλοι πέντε ναοί στον Τύρναβο: Ο ναός Αγίου Αντωνίου, μνημείο του 1600, ο κηρυγμένος ως διατηρητέο μνημείο ναός Αγίου Νικολάου των Βλάχων, το οποίο χρονολογείται στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα, ο ναός της Αγίας Παρασκευής (19ος αιώνας), η μονή του Προφήτη Ηλία και ο ναός Παναγίας Φανερωμένης (19ος αι.).

Ελασσονα_-_κοιμητηριακος_ναος_Αγ__Αθανασιου_στην_Αμυγδαλεα
Κλείσιμο

Στο μεταξύ, στην περιοχή της Αμυγδαλέας του Δήμου Λαρισαίων ο ναός του Αγίου Νικολάου, δίπλα στον Πηνειό, τρίκλιτη βασιλική των αρχών του 19ου αι., παρουσίασε ρωγμές στην κόγχη και στις γωνίες του κτηρίου. Στο εσωτερικό παρατηρήθηκαν δύο σημεία, με σημαντικές καταρρεύσεις τοιχογραφιών, στο κέντρο του βόρειου τοίχου και στη μέση του δυτικού τοίχου του νάρθηκα. Στην ίδια περιοχή και στον κοιμητηριακό ναό Αγίου Αθανασίου, του 16ου-17ου αιώνα, εμφανίσθηκε σημαντική ρωγμή στο βόρειο μέρος του ιερού, που σημαίνει ότι το βορειοανατολικό τμήμα του κτιρίου έχει αποκολληθεί.

Παράλληλα, στον Δήμο Ελασσόνας ο κεντρικός ναός του Αγίου Νικολάου, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με παλαιό τέμπλο και αγιογραφίες του 1743, παρουσίασε προβλήματα στο υπερυψωμένο τμήμα του κτιρίου του, που είναι σύγχρονη κατασκευή. Εμφανίζει σοβαρές ρωγμές και κινδυνεύει με κατάρρευση.
Ελασσονα_-_Αγ__Νικολαος_στην_Αμυγδαλεα


Τέλος, ο κοιμητηριακός ναός του Αγίου Αθανασίου έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στο κέντρο του βόρειου και του νότιου τοίχου. Τέλος, στον διατηρητέο ναό του Αγίου Γεωργίου (19ος αι.), στη Μαγούλα εμφανίστηκαν μεγάλες φθορές και σκισίματα.

«Από την πρώτη ώρα, μετά τη διπλή σεισμική ακολουθία «κινητοποιήθηκαν  οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τους οικείους Μητροπολίτες Ελασσώνος και Λαρίσης και Τυρνάβου, λάβαμε όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα στα μνημεία, ώστε να ληφθούν τα άμεσα σωστικά μέτρα για να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση των κτηρίων, και παράλληλα να δρομολογηθούν οι αναγκαίες τεχνικές εκθέσεις και οι μελέτες αποκατάστασής τους. Οι ζημίες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες, φαίνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, να είναι αναστρέψιμες» δήλώσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Ειδήσεις σήμερα: 

Το βίντεο από το βράδυ που η Μέγκαν Μαρκλ σκέφτηκε να αυτοκτονήσει

Θρήνος στα Τρίκαλα: Πέθανε στα 33 της η Έλλη Διβάνη του γνωστού ομίλου ξενοδοχείων

Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και το 2022
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης