Χωρίς εισφορά αλληλεγγύης και το 2022

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί οριστικά - Προσπάθειες για να επεκταθεί η μείωση της προκαταβολής φόρου και το 2021

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
skylakakis
Τις αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές που είδαν φέτος οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα λόγω της κατάργησης εισφοράς αλληλεγγύης θα συνεχίσουν να τις βλέπουν και του χρόνου. Το προσωρινό μέτρο της αναστολής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα οδεύει προς επέκταση και για το 2022, με ανοιχτό το ενδεχόμενο η εισφορά να καταργηθεί οριστικά.

Αντιθέτως, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν φαίνεται να προχωρά φέτος, ενώ προσπάθειες γίνονται για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την επέκταση και του μέτρου της μείωσης προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Το δύσκολο σταυρόλεξο της χρηματοδότησης των φοροελαφρύνσεων που επεκτείνονται ή και μονιμοποιούνται επιχειρεί να λύσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.  Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να την «παντρευτεί». «Η πρόθεσή μας είναι να καταργηθεί... Αν τα πράγματα πάνε με βάση έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό, η βούληση της κατάργησης υπάρχει. Η πρόβλεψή μας είναι ότι και για το 2022 δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Η μονιμότητα είναι κάτι που θα συζητηθεί de facto στον προϋπολογισμό του 2023».

Η λεπτή ισορροπία έγκειται στο να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα αυτά χωρίς να διαταραχθεί η στήριξη της οικονομίας απέναντι στον κορωνοϊό και όλα αυτά να γίνουν με έναν τρόπο που δεν θα επιβαρυνθούν υπέρμετρα το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μπορεί να προχωρήσει και η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, δηλαδή και στα εισοδήματα που αφορούν τον δημόσιο τομέα, όπως είναι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις.  Η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο παρέμβαση μείωσης του φορολογικού βάρους στην εργασία που θα συμβάλλει στον περιορισμό της παραοικονομίας, αλλά και στη βελτίωση των αμοιβών των εργαζομένων, κάτι που κρίνεται απαραίτητο για την επαναδραστηριοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Είναι πολύ πιθανό, δηλαδή, η εισφορά να καταργηθεί και για το Δημόσιο και τις συντάξεις από τα εισοδήματα του 2022.

Μέχρι τότε πάντως, με βάση τα νέα δεδομένα, θα εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εξής εισοδήματα:

1. Τα εισοδήματα από μισθούς του 2022, εφόσον καταβάλλονται από τον ιδιωτικό τομέα. Καμία παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης δεν θα γίνεται από 1.1.2022 στους μισθούς από 860 ευρώ καθαρά και άνω το μήνα. Υπό εξέταση, όπως αναφέρθηκε, τελεί αν θα συνεχίσει να επιβάλλεται η εισφορά στα εισοδήματα από συντάξεις και μισθούς που καταβάλλονται από το δημόσιο τομέα. Θα χάνουν την απαλλαγή πάντως, όπως όλα δείχνουν, όσοι φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια, εφόσον αυτά ξεπερνούν τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.

2. Τα λοιπά εισοδήματα του 2021, δηλαδή κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, τόκους, και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Αυτά τα εισοδήματα θα δηλωθούν το 2022 και στο εκκαθαριστικό φόρου δεν θα επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης. Η απαλλαγή αυτή ισχύει, ασχέτως εάν ο φορολογούμενος εισπράττει άλλα εισοδήματα ως συνταξιούχος ή αν εργάζεται στο δημόσιο. Αν δηλαδή οι μισθοί και συντάξεις από το δημόσιο δεν υπερβαίνουν συνολικά τις 12.000 ευρώ το χρόνο, τότε συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πληρώσουν καθόλου εισφορά αλληλεγγύης. Και αυτό διότι η εισφορά επιβάλλεται στο συνολικό ετήσιο εισόδημα, μαζί με τα τυχόν ενοίκια ή τόκους, μερίσματα και λοιπά εισοδήματα από κεφάλαιο ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Άρα, και αν δεν μηδενίζεται, σε πολλές περιπτώσεις η εισφορά μειώνεται δραστικά για του υπόχρεους.

Η εισφορά αλληλεγγύης έχει καταργηθεί προσωρινά, από το 2020, για το εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και το εισόδημα από κεφάλαιο (ενοίκια, δικαιώματα κ.λπ.) και από το 2021 για το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες που παρέχονται στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες ξεκίνησε από τον περασμένο Ιανουάριο η αύξηση των καθαρών αποδοχών μέσω της κατάργησης της παρακράτησης της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και κεφάλαιο το όφελος θα φανεί από το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας που θα εκδοθεί το 2021.

Μεταξύ άλλων, ωφελούνται:

■ Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος, καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβές που καταβάλλονται τακτικά από 1-1-2021 έως 31-12-2021 σε κάθε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται και οι αμοιβές που λαμβάνουν μηνιαίως οι απασχολούμενοι με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και οι εκδίδοντες τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από μπλοκάκια. Υπάγονται επίσης και οι περιστασιακά απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
■ Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος, τα οποία αποκτώνται εντός του 2020.
■ Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας.
■ Τα εισπραττόμενα ενοίκια ακινήτων.
■ Τα τεκμαρτά εισοδήματα από δωρεάν παραχώρηση ή ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτων, τα μερίσματα.
■ Τα επιδόματα ειδικής επιδότησης ανεργίας που καταβλήθηκαν ή θα καταβληθούν φέτος σε απολυμένους πρώην εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα για την αντικατάσταση των εισοδηματικών απωλειών τους.

Προκαταβολή φόρου

Στο υπουργείο Οικονομικών καταβάλλονται προσπάθειες για να επεκταθεί η μείωση της προκαταβολής φόρου και το 2021. Το μέτρο αυτό που εφαρμοστήκατε προσωρινά το 2020 εξετάζεται να επαναληφθεί και το 2021, ειδικά αν η αγορά παραμείνει σε lockdown. Η επέκταση του μέτρου είναι στο τραπέζι, αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί το καλοκαίρι, και συγκεκριμένα στα τέλη Ιουνίου. Ανάλογα με την εικόνα που θα δείξουν τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων θα αποφασιστεί αν θα επαναληφθεί και φέτος ο ίδιος τρόπος υπολογισμού της προκαταβολής φόρου που ίσχυσε και πέρυσι.

Συγκεκριμένα, η προκαταβολή φόρου θα περιοριστεί -ξανά- ανάλογα με το ύψος του τζίρου ως εξής:

■ Για πτώση τζίρου 5%-15% το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 30%.
■ Για πτώση τζίρου 15,01%-25% το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50%.
■ Για πτώση τζίρου 25,01%-35% το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 70%.
■ Για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35% το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 100%, δηλαδή η προκαταβολή θα μηδενιστεί.

Η προκαταβολή φόρου καταβάλλεται μαζί με τον φόρο εισοδήματος του τρέχοντος έτους. Ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος εφαρμόζεται επί του κύριου φόρου, ο οποίος αναλογεί στα καθαρά κέρδη της χρήσης του προηγούμενου έτους. Βεβαιώνεται με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος κάθε επιχείρησης, μαζί με τον κύριο φόρο. Σε περίπτωση που επιστρέψει στο επίπεδο του 100%, χιλιάδες επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν φέτος, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, με υπέρογκα ποσά φόρων τα οποία δεν θα είναι σε θέση να τα εισπράξει φέτος το Δημόσιο.

Τέλος επιτηδεύματος

Απομακρύνεται για την ώρα το ενδεχόμενο της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος ακόμα και για τους μήνες που επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν λειτούργησαν με κρατική εντολή. Εναλλακτικά, συζητείται αυτός ο φόρος να καταργηθεί οριστικά τα επόμενα 2-3 χρόνια. Κυβερνητικοί παράγοντες εξηγούν ότι για την ώρα είναι πολύ δύσκολο να χρηματοδοτηθούν μόνιμα μέτρα και οριζόντιου χαρακτήρα. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι μόλις βρεθεί δημοσιονομικός χώρος και οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ξεκινήσει και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Ειδήσεις σήμερα:

Πού οφείλεται η υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας τις τελευταίες μέρες;

Χαραμάδα εκτόνωσης για Κουφοντίνα εν αναμονή των αποφάσεων για τη μεταγωγή του

Έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια με τους αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης